Gevaar van onderschatting

Bert Reinds • 88 - 2012 • Uitgave: 23
‘Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten

van het kwaad in de hemelse gewesten’ (Efeziërs 6:12).

Is het u wel eens opgevallen wat er binnen een voetbalclub gebeurt na de loting van een nieuwe speelronde in de Champions League? De elftalleiding stuurt direct scouts op pad om de gelote tegenstander te bekijken en te analyseren. Informatie wordt opgevraagd, beeldmateriaal wordt gemaakt, spelers die bij de club hebben gespeeld worden nagevraagd. Kortom, de zwakke en sterke punten worden op een rij gezet en in de aanloop naar de eerste confrontatie wordt daarop getraind. Dit gebeurt overigens niet alleen bij grote tegenstanders. Ook tegen de wat kleinere clubs bestaat een groot gevaar: onderschatting en daarom bereiden ze zich goed voor.
Ik neem aan dat u dat, wat betreft de sport, vrij normaal vindt. Dat u zelfs denkt: ‘Je bent erg dom als je je niet op een dergelijke wijze voorbereidt. De kans op een verrassing met als gevolg een nederlaag wordt alleen maar groter.’ Maar is deze vanzelfsprekendheid ook in uw geestelijk leven zo? Ik bedoel, hoe zit dat met uw kennis in zake de werkwijze van Gods tegenstander en hoe gaat u daarmee om in uw dagelijks leven?

Slaap zacht
In toenemende mate wordt zijn invloed in onze samenleving (en kerk) onderschat of weggegrapt door hem neer te zetten als een dikkig, sullig mannetje met hoorntjes en een vorkachtig zwaardje. Een andere vorm van onderschatting is het idee dat je niet zoveel aandacht aan dit soort slechte zaken moet schenken. Eerst hebben we de hel weggeredeneerd en de volgende stap is dan dat het bestaan van de hoofdbewoner wordt ontkend.
En, valt het volgens u ook nog wel mee, moet je niet achter elke boom een duivel zien? Ik denk dat het niet meevalt. Al deze verzachtende opmerkingen/houdingen maken dat (christelijk) Nederland in slaap gebracht wordt en gehouden betreffende Gods tegenstander.

Nu vraagt u zich af hoe dan? In horoscopen, slechte muziek, horrorfilms, waarzeggerij, alternatieve geneeswijzen? Want die hebben vooral de christenen wel aardig in beeld en het ermee omgaan onder de knie: Dat mag allemaal niet!
Nee, ik bedoel iets anders, niet direct zichtbaar/tastbaar, maar onderhuids. Heel langzaam en vooral op verzoek van een hedonistische individualistische samenleving: U vraagt, satan draait. Ik wil er een paar van zijn tactieken noemen.

1. Hij ontwricht het gezinsleven (en daarmee de samenleving). Ga vooral allemaal jullie eigen weg. Laten we de (generatie-)verbindingen niet te beknellend vasthouden. Geef de jongeren de ruimte door niet te veel eisen te stellen. Laat ze geen verantwoording afleggen, dan krijg je alleen maar gedoe in huis. Zijn motto is: Je leeft maar een keer en laten we het met elkaar gezellig houden.

2. Het verkrachten van Gods cadeau aan man en vrouw. Doe vooral niet moeilijk over seksualiteit. Samen op vakantie gaan; moet kunnen! Seks hebben voor het huwelijk dat kan volgens Gods Woord niet? Uit welke tijd stam jij eigenlijk? Daarbij komt dat veel volwassenen ook beter hun mond kunnen houden, want zij houden er ook een ongezonde seksuele moraal op na. Het gewoon gaan vinden van wat ze lezen en zien. Een keertje vreemdgaan, natuurlijk niet goed te praten, maar ja, dat kan de beste overkomen. Zijn motto is: Over seks moet je niet praten maar vooral doen.

3. Hij ontkracht de Gemeente. Het geloofsleven is vooral iets privés. Maar laten we, om de tent draaiende te houden, vooral veel discussiëren over ‘belangrijke’ dingen als: de muziek, draaiboeken, het tempo van zingen, het onderhoud van het gebouw, de jaarlijkse dagjes uit voor de doelgroepen. En natuurlijk niet te vergeten het belang van de jaarlijkse klusdag. En ach laten we elkaar als verschillende leeftijdsgroepen nu niet lastig vallen met onze verschillen, dat geeft weer zo’n gedoe. Zijn motto is: Laten we er vooral tegelijk zijn i.p.v. samen!

Geestelijke uitrusting
Al deze genoemde zaken worden in stand gehouden door duivelse gedachtepatronen in o.a. geestelijk ondervoede mensen (Hebreeën 5:12-14). Satan is creatiever dan u denkt. Bij hem geldt: niet kwaadschiks, dan goedschiks. Hij wil maar één ding: de overwinning over de ziel van u en uw kinderen!
Overdreven? Was het maar waar. Ik heb in de afgelopen dertig jaren als hulpverlener de wrange vruchten gezien van deze onderhuidse aanval.
Wat gaat u doen? Onderschat u de tegenstander, of laat u zich door Gods Woord (tactiek) vullen en u bekleden met de juiste uitrusting, zoals God het bedoeld heeft en Jezus Christus weer verheerlijkt kan worden, in de generaties, in de huwelijken, in de gezinnen, in de Gemeenten?
Gaat u de uitdaging aan? Lees eens een boek van Randy Alcorn: ‘De brieven van de heer Foulgrin’, of: ‘Het Ishbane complot’. Ik weet zeker dat uw opinie verandert, uw tactiek verandert, uw levenshouding verandert, uw gebedshouding verandert en dat u in Zijn naam gaat overwinnen.

‘U bent uit God en u hebt hen overwonnen, want Hij Die in u is, is groter dan hij die in de wereld is… En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word innerlijk veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is’ (1 Johannes 4:4, Romeinen 12:2).

Bert Reinds