Generatiekloof 10

Channa Tomassen • 97 - 2021 • Uitgave: 3
Evenzo moeten de oudere vrouwen in hun gedrag zijn zoals het heiligen past: geen kwaadspreeksters, niet verslaafd aan veel wijn, maar leraressen van het goede opdat zij de jongere vrouwen leren… Hun eigen mannen onderdanig te zijn…’ (Titus 2:5).

Het woord ‘onderdanig’ heeft bij de meeste van ons een bijsmaak. Dit is gevormd door opvoeding, ervaring, de maatschappij of een blik op andere culturen. Bij onderdanigheid denken we vaak aan dwang, misbruik, onderdrukking en de wereld denkt vaak dat de Bijbel de vrouw zo neerzet.

Als we de God van de Bijbel leren kennen in al Zijn goedheid zouden we ook op dat gebied tot inkeer mogen komen. We zouden Hem in een kwaad daglicht zetten als we denken dat de Bijbelse onderdanigheid hiermee iets te maken zou hebben. Dit stukje mag niet gebruikt worden om misbruik goed te praten. Misbruik heeft alles te maken met zelfzucht en goddeloze verlangens, dit staat lijnrecht tegenover het Vaderhart van God waarover Paulus in Efeze 5 vers 24 spreekt: ’de mannen moeten hun vrouw liefhebben zoals Christus de gemeente liefgehad heeft’. Thuis moet een veilige plek zijn, waar een vrouw haar ideeën, haar persoonlijkheid tot bloei kan laten komen en niet een plek waar dit weggestopt wordt.

Pure liefde, eer en respect
Misschien staan we er niet bij stil, maar in de hele Bijbel komen we onderdanigheid tegen. Op het moment dat we tot geloof komen dan hebben we ons bekeerd van onze oude levenswandel. We geven onszelf over aan de Heere God, we zijn niet meer van onszelf en we erkennen Zijn heerschappij in onze levens.
Onderwerping en gezag zien we terug in Gods eenheid doordrenkt met pure liefde, eer en respect. Het woord ‘onderdanig’ is het Griekse woord: ‘Hupo’Tasso’, wat betekent; je stellen onder, onderwerpen, gehoorzamen, een vrijwillige houding, samenwerken. Het is een militair woord, een samenwerking om iets te bereiken, een stuk bescherming, behulpzaam. Dat is precies wat er gebeurt in een huwelijk waar Bijbelse onderwerping plaatsvindt, het maakt niet zwak, maar het maakt sterk. Willen we als Godvruchtige vrouwen deze vorm van onderdanigheid gestalte laten krijgen in onze huwelijken? Gebed is hiervoor nodig als we willen dat de Heere God dit in de praktijk van elke dag vorm kan laten krijgen in onze levens. Uiteraard gaat dit met vallen en opstaan, maar laten we zoeken naar Zijn wil.

De bron van onderwerping
Efeze 5 vers 22 zegt: ’Vrouwen wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere’ De bron van de onderwerping vinden we dus in de Heere God Zelf. Onze onderwerping is op de eerste plaats aan Christus, aan Hem hebben we verantwoording af te leggen. We blijven ook verantwoordelijk voor onze eigen zonde. Als we kijken naar het verhaal van Ananias en Saffira zien we dat Ananias een zonde pleegt en dat Saffira ervoor kiest om ook te zondigen. Samen kiezen ze om dezelfde zonde te doen, maar zij blijft hiervoor zelf verantwoordelijk. Zij onderwierp zich niet aan de Heere God om in waarheid te wandelen. Deze leugen kostte haar het leven.

We mogen ons laten leiden door de heilige Geest Die ons wijst op de Heere Jezus en dan zullen we ook Zijn nederigheid leren die onderworpen is aan de wil van onze Vader. Door onze reine levenswandel kan de man gewonnen worden voor Christus, dit is een levenswandel met vreze voor de Heere (1 Petrus 3:1-6). Een wandel met ontzag voor de Heere God, niet ons vertrouwen op onszelf, of op onze mannen stellen, maar op Christus alleen. We mogen onze mannen goed doen en niet bevreesd zijn voor enig ding wat ons angst zou kunnen aanjagen.

Channa Tomassen