Image

Genade: wat is dat?

Redactie • 98 - 2022 • Uitgave: 4

Genade is in ieder geval niet iets, waarvan wij overlopen. Wij zijn vaak de mensen, die geen genade kennen. Niet met iemand, niet met iets. Van origine zijn wij met een heleboel zaken erg gauw klaar. Wij willen er niets meer over horen. Over beroerde dingen, over mensen die de fout ingingen. Wat niet weet, wat niet deert. Wat is het geweldig om nu aan elkaar te mogen zeggen, te kunnen zeggen: God is anders dan wij zijn. Gelukkig wel! ‘…de HEERE is genadig en barmhartig’ (Psalm 111:4).

Niet te verdienen
Tijdens Pasen zeggen wij tegen elkaar: God heeft naar ons omgezien door Zijn Zoon te offeren. God heeft wel naar ons omgezien, maar wij keken niet naar Hem. Wij waren Hem vaak niet eens kwijt. Wij misten Hem niet. God heeft ervoor gezorgd dat Hij bij de mensen komt wonen. Wij konden het niet verdienen. Konden er niks voor doen. Maar God bewees ons Zijn genade.  

Hartsgesteldheid

Genade leeft niet in ons hart. Maar genade leeft wel bij God. Hij is ‘genadig’. Het zit in Zijn Goddelijke Persoon. Het behoort bij Zijn wezen. Hij is zo. Wat een féést kun je vandaag vieren: God is ons genadig geweest.  

Het moet worden gegeven
Een staatshoofd kan aan een ter dood veroordeelde gratie geven. Dan laat hij ‘genade voor recht’ gelden. Volgens het recht zal de ter dood veroordeelde léven. Genade is een geschenk, je hebt er geen recht op maar het wordt desondanks gegeven. Dat is met de komst van de Heere Jezus werkelijk geworden. Wij hadden het niet verdiend, maar Hij kwam toch. Hij Die de wil van de Vader deed en gehoorzaam was, tot de dood, ja tot de kruisdood (Filippenzen 2:8). Die dood hadden wij eigenlijk verdiend.  

Het moet aanvaard worden
Het gebeurt natuurlijk nooit: Maar stel je voor dat een ter dood veroordeelde de hem gegeven gratie niet accepteert. Wat een dom iemand, zeggen we dan. Maar u dan en jij ten opzichte van God? Hij heeft ons genade -gratie- gegeven. Hij heeft de Heiland aan ons geschonken. Ben je dan niet dom als je dat niet aanvaardt? Dat moet u doen, nu u dit leest. Gods geschenk, Zijn genade aannemen. Dank U zeggen, tegen Hem.  

‘Want de genade van God is verschenen…’  

Redactie