Genade stelt God centraal

Jef de Vriese • 88 - 2012 • Uitgave: 13
Genade brengt Gods heil bij afhankelijke, hulpbehoevende mensen, die in Hem de vervulling erkennen en vinden van al hun noden. Ware aanbidding waardeert het heil van God hoger dan enig ander wezen of ding.
Genade, als het ontvangen van dat heil, was er voor de zondeval en zal er ook na de wederkomst van Christus zijn. In deze tegenwoordige, zondige tijd, komt die genade alleen maar ‘complexer’ tot ons, door een uitredding uit de zonde heen, maar niet wezenlijk anders dan voor de zondeval of na dit tijdperk.
Al te vaak staat op de agenda van het pastoraat de zoektocht van het realiseren van ‘zelf-doelstellingen’: gemakkelijk welbevinden, ‘zachte genade’ voor behoeftebevrediging van een ervaren nood, zelfactualisatie, zelfstandigheid en onafhankelijkheid. God wordt ingeschakeld als een warme deken in koude tijden. Wanneer het gaat om leven in het Koninkrijk van God, vinden we dit woordgebruik niet terug in de Schrift. Dit zijn de doelstellingen van de wereld, die nooit de doelen van christelijke hulpverlening mogen zijn. De satan wil afhankelijkheid en behoeftigheid uit ons besef van identiteit uitvagen en ons door een illusie van onafhankelijkheid juist afhankelijk maken van hemzelf, de rover van alles wat God ons door genadeliefde wil geven. De ‘zelf-doelstellingen’ van de wereld ondermijnen het ontvangen van heilbrengende genade van God.
De zoektocht naar gerechtigheidsgenade, waarin het verlangen ‘Uw Koninkrijk kome’ centraal staat, levert conflict op met het wereldaanbod van genade voor welbevinden en zelfontplooiing. Bijbels pastoraat bevordert discipelschap en coacht de gelovige in een geestelijk groeiproces.

Jef De Vriese