Geloof in de mens

Henk Schouten • 90 - 2014 • Uitgave: 12
Wubbo Ockels behoort zeker tot de BN’ers, de bekende Nederlanders. Zijn dood op 18 mei haalde de landelijke pers en zijn verdiensten voor de wetenschap en mensheid werden breed uitgemeten. Hij was de eerste ruimtevaarder van Nederlandse afkomst en tot aan zijn dood was hij hoogleraar aan de TU Delft.

Ockels was een uitgesproken mens, creatief, met lef en visie, eigenzinnig, tegendraads. Zijn karakter en levensstijl maakte hem bij leven al tot een icoon. Hij wist met eenvoudige woorden schijnbaar ingewikkelde zaken te verklaren. Nog niet zo lang geleden was Wubbo te gast bij Ivo Niehe, waar hij op bijzondere wijze in beeld kwam. De diagnose nierkanker was gesteld en zou hem fataal worden. Wat mij daarbij trof, was zijn spirituele zoektocht met als doel zijn leven te verlengen. Hij deed dat o.a. via de weg van de Falun Dafa, een spirituele richting die tot de school van boeddha behoort.
Wubbo, die ook de man met de zeven levens genoemd wordt, omdat hij eerdere aanslagen op zijn leven had overleeft, heeft deze keer de strijd verloren. Verdriet zal er bij zijn familie en vrienden zijn.

Het menselijke tijdperk
Opvallend is wat hij in januari van dit jaar geschreven heeft. Een statement voor de mensheid. We citeren uitvoerig:
“Het is genoeg, we zijn te ver gegaan!!! De industriële revolutie heeft ons in een ongewenste situatie gebracht. We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen, en de manier waarop we zaken doen. Laten we ‘het menselijke tijdperk’ begroeten. Laten we stoppen met de vernietiging van de aarde, van de mensheid; van ons.
Laat het voor iedereen duidelijk zijn: we moeten een nieuwe houding vinden, een nieuwe cultuur, een nieuwe instelling, een nieuwe eenheid van de mensheid, voor ons voortbestaan. We kunnen de mensheid in een betere richting krijgen als we samenwerken. We kunnen een nieuwe religie creëren die ons allemaal samenbrengt.”

Geloof in de mensheid
Ockels argumenteert verder dat we intelligente wezens zijn en ons eigen gedrag kunnen observeren. “We zien waar de mensheid naar toe gaat en moeten haar in een betere richting krijgen door samenwerking. Een nieuwe religie. De goden waarin mensen geloven scheiden de mensheid juist in groepen. Dat heeft geleid tot conflicten en oorlogen. Deze religies zijn niet duurzaam. Maar als we in de mensheid geloven, zullen we geen conflicten meer hebben, omdat we één zullen zijn.”
En even verder schrijft hij: “Onze wil is de sleutel. Het geloof in de mensheid zal ons die wil geven. Onze religie zal ons helpen om die wil te uiten. Deze religie moet z’n vorm krijgen: we moeten symbolen, rituelen en kunst maken om ons geloof in de mensheid te uiten. Vooral de jeugd moet aangesproken worden. Zij zijn de toekomst: ze willen genieten van de natuur, en van de aarde. Hun idolen kunnen een voorbeeld zijn. Festivals kunnen de boodschap uitstralen. Artiesten kunnen de juiste woorden vinden, die hun harten raken.”

Toren van Babel
De boodschap van Wubbo is helder. Sommige elementen zouden we, bij wijze van spreken, in de Bijbel kunnen opnemen. Het toekomstbeeld dat hij schetst heeft alle aspecten van eindtijdscenario’s die we bij de profeten vinden.
Wubbo heeft echter een foute oplossing en dat is dus geen oplossing. Zijn ‘oplossing’ wijst de weg waarvoor in de Bijbel juist gewaarschuwd wordt. Hij leunt op de mogelijkheden van de mens, hij verwacht het van de mens, hij roept de mens om zich in te zetten voor die betere wereld. Ockels pleit voor die nieuwe religie. Maar is dat wel zo nieuw? Lang geleden bouwde de mens zijn toren van Babel. Een uniek doch zondig streven van de mensheid werd openbaar en God greep in. Wanneer we de woorden van Wubbo Ockels horen, herkennen we hetzelfde streven. De hoogmoed van de mens, dat is niet anders dan de door Satan geïnspireerde opstand tegen God, de wens als God te willen zijn. De mens is de betere G(g)od.
Dit is een leugen en voor ons ook teken van de tijd. Laat u niet misleiden, weest wakker, uw Heer komt en Hij komt spoedig. Maranatha.

Henk Schouten