Geloof dat bergen verzet

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 25
Een kleine geloofsgemeenschap had besloten een nieuw kerkje te bouwen op een stukje grond dat door één van de leden aan de kerk was nagelaten. Een dag of tien- voordat het kerkje. feestelijk zou worden geopend, zei de gemeentelijke bouwinspecteur. dat de parkeerplaats te klein was ten opzichte van de grootte van de kerk. Alleen wanneer het aantal parkeerplaatsen verdubbeld zou worden zou de kerk in gebruik mogen worden genomen. Alle beschikbare ruimte was gebruikt voor het kerkgebouw zelf. Het stond helemaal tegen een heuvel aangebouwd.

De diep teleurgestelde predikant vertelde op zondagmorgen de noodlottige mededeling aan de leden van de kerk. Hij nodigde hèn uit die een geloof hebben 'dat bergen verzetten kan', voor een avondgebed. Het gebed zou letterlijk gaan over de berg, de heuvel die moest worden afgegraven, maar er was geen geld en geen zwaar materieel om zo'n grote klus te klaren. Over tien dagen zou de opening plaatsvinden. Die avond kwamen er slechts vierentwintig kerkleden om te bidden. Zij baden zo'n drie uur lang. Toen sprak de dominee het laatste 'Amen' uit. "We houden de opening zoals afgesproken" was de slotmededeling van de predikant. "God heeft ons nimmer vergeten; ook dit keer zal Hij getrouw zijn en ons hier uithelpen". Allen gingen huiswaarts, sommigen en onzekerheid.` anderen met hoon en verwachting in hun hart.

De volgende morgen was de dominee in zijn studeerkamer bezig toen er luid op de deur werd gebonsd. Er stond een ruige bouwvakker aan de deur. Hij was voorman van een bouwwerk een heel stuk verder "Neem me niet kwalijk, dominee, ik ben van die-en-die bouwmaatschappij. We zijn bezig met de bouw van een groot winkelcentrum in de aangrenzende provincie. We hebben dringend grond nodig om stuk bouwterrein te egaliseren. Zou het mogelijk zij dat we die heuvel achter uw kerk grotendeels afgraven? We willen voor elke vrachtwagen afgegraven grond betalen en alles gratis mooi vlak maken met een shovel". Het was een ogenblik stil. "Maar", zei de voorman met bedeesde stem, "we hebben het heel erg dringend nodig en we zouden eigenlijk over een uur willen beginnen met afgraven. Drie shovels en zes grote vrachtauto's kunnen er binnen het uur al zijn. Anders krijgen we ernstige vertragingen in de voortgang van de werkzaamheden". legde hij uit.

De opening en de inwijding van de nieuwe kerk kon op de afgesproken datum plaatsvinden. Het was stampvol en er waren van toen aan meer kerkleden met een "geloof dat bergen verzet".

FtV