Geliefd en uitverkoren

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 23
In het verleden, vandaag en in de toekomst is Israël Gods geliefde en uitverkoren volk. Voor u en de meeste lezers van ons blad is dit gelukkig heldere, duidelijke en bovenal Bijbelse taal. Aan de hand van de Bijbel volgen we enkele voorbeelden van Gods goede zorg voor Zijn volk in onze tijd. Ook dreigen er grote gevaren voor Israël en nog grotere gevaren voor de vele vijanden van Gods volk.

Twee tochten
Mozes moest tegen Farao zeggen: ‘Zo zegt de HERE: Israël is mijn eerstgeboren zoon; daarom zeg IK u: laat mijn zoon gaan’ (Exodus 4:22,23). Farao reageerde verachtelijk: ‘Wie is de HERE… ik ken de HERE niet’ (Exodus 5:2). Waarom koos de HERE, de Schepper van hemel en aarde, dat slavenvolkje en deed Hij zoveel moeite hen te redden uit Egypte? ‘Omdat Hij uw vaders heeft liefgehad en hun nakroost heeft uitverkoren… en met Zijn grote kracht uit Egypte heeft geleid’ (Deuteronomium 4:37). En: ‘Toen Israël een kind was heb Ik het liefgehad, en uit Egypte heb Ik Mijn zoon geroepen’ (Hosea 11:1). Liefde was het waardoor de HERE Zijn oog op Israël liet vallen en het volk naar Kanaän bracht.
Nu is Israël weer onderweg naar het Beloofde Land. God zegt over deze ‘uittocht-uit-alle-volken’: ‘Omdat u kostbaar bent in Mijn ogen en hooggeschat en Ik u liefheb… doe Ik uw nakroost van het oosten komen en vergader u van het westen. Ik zeg tot het noorden: Geef!, en tot het zuiden: Houd niet terug.’ Een duidelijke profetie over de terugkeer waarvan wij getuige zijn en waarbij wij mogen helpen. Weer zijn Gods liefde en grote trouw drijfveren van grote wonderen. Met Farao, die Israël wilde tegenhouden, liep het slecht af. Een waarschuwing voor landen die vandaag Israël bedreigen.

Gods lievelingszoon
Manasse is onderweg. Efraïm komt eraan. ‘Is Efraïm Mij een lievelingszoon een troetelkind… Ik zal Mij zeker over hem ontfermen’ (Jeremia 31:20). Efraïm en stammen die daarbij horen zal bij Juda, die al thuis is, gevoegd worden: ‘Ik voeg het (Efraïm plus de stammen) bij het stuk hout van Juda’ (Ezechiël 37:15-21). Als Efraïm terug is zal het profetische scenario versneld verder uitgevoerd worden door de HERE. Gebed is hierbij belangrijk, want ‘ook dit (nog meer terugkeer!) zal Ik Mij door het huis van Israël laten afsmeken…’ (Ezechiël 36:37). Wij bidden graag mee. Want dit alles is voorspel voor die grote dag van de komst van de Koning en Zijn koninkrijk.

Boycot
Veel landen doen nu mee met de Arabische boycot van Israël. Een poging om Israël economisch te gronde te richten. De HERE, de God van Israël toont als reactie Zijn liefdevolle zorg voor Zijn volk. Enorme vondsten van gas bij de kust van Haifa zorgen voor meer dan voldoende energie voor Israël. Uiteraard heeft de HERE dat voorzien en voorzegd: ‘Tot u zal de rijkdom der zee zich wenden’ (Jesaja 60:5).

Oslo en de valse vrede
Voor Israël is 2013 een jaar van herdenken. Eerst de Yom Kippur Oorlog (1973). Op Grote Verzoendag, terwijl bijna heel Israël in de synagoge zat, liepen Syrië en Egypte Israël bijna onder de voet. Als door een wonder kwam er een verwarring over de vijandelijke legers (zie Exodus 23:27). De oorlog werd een grandioze overwinning voor Israël. Twintig jaar geleden, op 13 september 1993, schudde premier Yitzhak Rabin de hand van aartsterrorist Yasser Arafat onder toeziend oog van president Bill Clinton. Politiek rechts Israël ziet in die Oslo-Akkoorden het openen van een deur voor het Palestijnse (zelfmoord)terrorisme en een gevaar voor de veiligheid van Israël. Gelovige Joden onder hen vinden dat de komst van de Messias erdoor is vertraagd en spreken over ‘het verbond met de dood’ (Jesaja 28:15-18). Links, seculier Israël, ziet deze overeenkomst als de basis voor de Tweestaten-oplossing en een grote stap naar de vrede. De vrede is geen stap dichterbij gekomen. Het was valse hoop. Tot nu toe heeft de HERE die Tweestaten-oplossing verhinderd. Geen Palestijnse staat in Gods land. De HERE waakt over Zijn ‘heilige bodem’.

Poetin en Rouhani
Momenteel komt een ontwikkeling op gang die naar ‘valse vrede’ of zelfs naar de beruchte ‘Gog-Oorlog’ uit Ezechiël 38 en 39 zou kunnen leiden. Het Rusland van Vladimir Poetin is bezig de invloed in het Midden-Oosten te vergroten. Poetin stelde voor dat Syrië, dat op de derde plaats staat van de landen die dodelijke chemische wapens bezitten, dat wapentuig zou inleveren. De Organisatie Verbod Chemische Wapens (OPWC) is momenteel bezig die wapens te vernietigen. Iedereen roept: “Een grote stap naar vrede!” Behalve de Syrische slachtoffers, want de burgeroorlog in Syrië gaat gewoon door. Die chemische wapens inleveren is voor Assad geen offer. Hij kan ze toch niet gebruiken na alle ophef over de aanval met gifgas in een buitenwijk van Damascus.
Hassan Rouhani speelt nu het vriendelijke gezicht van Iran. Obama belt met hem. Hij verklaart bereid te zijn om vrede te sluiten. De onderhandelingen over het ‘vreedzame’ atoomprogramma van Iran kunnen volgens Rouhani weer beginnen. Zijn taal over Israël is gematigder dan die van Ahmadinejad. Wat is het plan van Rusland? Poetin heeft op 19 september tijdens een conferentie in het Russische Valnai Israël gemaand zijn atoomwapenarsenaal te ontmantelen. Iran uiteraard ook. Dat zou moeten uitlopen op een allesomvattende vrede in het Midden-Oosten. Dat wordt een valse vrede, evenals de Oslo-Akkoorden. Als Israël en het hele Midden-Oosten ontwapend zijn, is de weg vrijgemaakt voor de hordes van Gog, waaronder Iran, Turkije en bijna alle islamlanden rond Israël, om Israël te overrompelen met primitieve wapens als schilden, zwaarden, knotsen, speren en pijl-en-boog (zie Ezechiël 38,39). Alleen zal eerst de intense haat tussen de twee grote islamitische groepen, de Soennieten en de Sjiieten moeten verdwijnen. Het is zaak om te bidden voor wijsheid voor Netanyahu en zijn regering. Maar ‘de Bewaarder van Israël sluimert en slaapt niet’ (Psalm 121:4).

Netanyahu
Premier Benjamin Netanyahu heeft op 1 oktober een rede gehouden voor de VN. Hij hamerde op het gevaar van het atoomprogramma van Iran. Noemde Ahmadinejad een wolf in wolfskleren en Rouhani een wolf in schaapskleren. Het ziet er momenteel naar uit dat Rouhani in de wereld meer indruk maakt dan Netanyahu. Gevaarlijk voor Israël. Hitler strooide de wereld in de dertiger jaren ook zand in de ogen. Men deed niets om Hitler te stoppen. Het resultaat was Wereldoorlog II. De wereld is gewaarschuwd. Indrukwekkend was zijn getuigenis aan het slot:
‘In onze tijd worden Bijbelse profetieën werkelijkheid. Zoals de profeet Amos heeft gezegd: ‘Verwoeste steden zullen zij herbouwen en die bewonen; wijngaarden zullen zij planten en de wijn ervan drinken; boomgaarden zullen zij aanleggen en de vrucht ervan eten. Dan zal IK hen planten in hun grond en zij zullen niet meer worden uitgerukt’ (Amos 9:14,15).’

Jan van Barneveld