Geen verstand

Frits Boekhoff • 94 - 2018 • Uitgave: 14
Gelovigen weten dat er nog een dimensie is, een goddelijke dimensie. Het kennen van de Here God kan niet door studie worden verkregen. God kan met het verstand niet worden doorzien en kan door menselijke intelligentie niet worden begrepen.

Stephen Hawking was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. 0p 14 maart van dit jaar is hij overleden. De uitvaartplechtigheid was 31 maart. De as van de wetenschapper is bijgezet in de Westminster Abbey in London, naast die van Isaac Newton en Charles Darwin. Over het leven van Hawking is een film verschenen en zijn beroemdste boek ‘A brief history of time’ blijkt een ware bestseller. De uitvaart was een item in het NOS journaal.

Ook andere wetenschappers betreden geregeld het podium zoals professor Robert Dijkgraaf en Erik Scherder. De film over Hawking heb ik gezien en verschillende colleges van professor Dijkgraaf en recent van Erik Scherder over de werking van onze hersenen heb ik met belangstelling gevolgd.
So far so good. Bleef het daar maar bij, helaas!

De mens is schepsel, God is Schepper. Ons verstand is beperkt, Gods verstand is onbeperkt. De mens is sterfelijk, God is onsterfelijk. De Bijbel leert ons, heel duidelijk, dat het kennen van God alleen kan door de Heilige Geest. Prima dat er deskundigen zijn die ons over hun vakgebied willen leren. Maar een wetenschapper die de Geest van God niet heeft, KAN niets vertellen over Zijn werken, Zijn eeuwige kracht, Zijn Goddelijkheid.

We moeten ons goed realiseren dat we wetenschappers en de Here God helemaal niet met elkaar kunnen vergelijken. Stel je zou de intelligentie van alle wetenschappers bij elkaar op kunnen tellen en je zou dat af kunnen zetten tegen de intelligentie van de Here God, dan schiet elk voorbeeld zijn doel voorbij. Het verschil in intelligentie tussen alle geleerden en een worm is oneindig veel kleiner dan tussen de grootste denkers van deze eeuw en God. Hawking speelde het klaar toch een uitspraak te moeten doen over God, die volgens hem niet bestaat. De Bijbel noemt dit dwaas.
Het gezag dat een wetenschapper op zijn of haar vakgebied heeft, mag niet de kerk of gemeente binnenkomen. Daar geldt het gezag van de Here God en daar hebben wetenschappers geen verstand van.

‘Zo heb ik verkondigd wat ik niet begreep, dingen die te wonderlijk voor mij zijn en die ik niet weet’ (Job:42:3b).

Frits Boekhoff