Geding om de opstanding

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 2
Er is heel veel te doen rondom de Opstanding van de Here Jezus. Er is een theoloog, die ongeveer dit heeft gezegd: Ik geloof niet dat een lijk weer levend is geworden. Wij willen duidelijk zeggen, dat de redacteuren van Het Zoeklicht - dat wel geloven. Het kan haast niet anders dan dat de lichamelijke Opstanding van onze Heiland de kern is van ons geloof. Wanneer dit niet waar is, stort het hele bouwwerk in. Wij zullen heel graag naar Paulus luisteren. Hij heeft een geweldig stuk over het Paasgebeuren geschreven - 1 Corinthiërs 15.

ALS JEZUS NIET IS OPGESTAAN
"Indien Christus niet is opgewekt, dan is uw geloof zonder vrucht" 1 Cor. 15:17. Je kunt het zo gek niet bedenken of alles wat groeit, groeit om vruchten te dragen. Iets dergelijks is er aan de hand met ons geloof. GELOOF kan vrucht dragen of niet. En dat hangt samen met de levende of de dode Here Jezus. Als de Heiland niet was opgestaan uit Zijn graf, dan was ons geloof een smakeloze leer. Dan zou ons geloof zonder vrucht zijn. Dan zou het niet interessant zijn voor anderen.

In ditzelfde bijbelgedeelte staat - 1 Corinthiërs 15:14: "Indien Christus niet is opgewekt, dan is uw geloof zonder inhoud." Wanneer wij niet geloven, dat de Here Jezus is opgestaan, zijn wij mensen, die een lege dop aanbieden. Het leven van onze Heiland is essentieel voor ons geloof. Ons geloof is zonder Zijn opstanding zonder inhoud. Het kan wel mooi klinken, maar ons geloof is niets. In het Oude Testament wordt het al gezegd - in Exodus 3: 6:

"Ik ben de God van Abraham, de God van Izaak en de God van Jakob", en o.a. Marcus tekent bij dit vers aan: "Hij is niet een God van doden, maar van levenden" - Marcus 12:27.
"MAAR NU, CHRISTUS IS OPGEWEKT UIT DE DODEN, ALS EERSTELING, VERVOLGENS DIE VAN CHRISTUS ZIJN BIJ ZIJN KOMST." - 1 Cor. 15:20 en 23.

INDIEN DE OPSTANDING ÉÉN FANTASIE IS
Dan zitten wij nog met onze zonden. Dat staat in 1 Corinthiërs 15:17. Hoe zit dat eigenlijk? Wij kunnen de kruisdood van de Here Jezus zien als de betaling van een schuld, de schuld der zonde. En God in de hemel nam deze betaling aan. Hij behoefde niet nog een keer te sterven. Eén keer was voldoende en Zijn Leven is de garantie van God de Vader, dat wij verlost mogen zijn van de zonden.

En de grote vraag is of wij voor deze Opgestane Heer willen leven; of dat wij dat niet willen. In het laatste geval wordt ons Christus' leven niet toegerekend. "Indien Christus niet is opgewekt, dan is onze prediking zonder inhoud," - 1 Cor. 15:14.

Hierboven was het ons geloof, dat zonder inhoud was als de Opgestane Heiland niet zou zijn opgestaan. Hier is het onze prediking. Wij moeten geen valse getuigen zijn (v.15). Wat hebben predikers te zeggen als zij niet de Levende liefhebben en Hem prediken. De hele wereld zit te wachten op een woord van het Leven, niet op een woord van de dood. Alle predikers moeten dit weten. Er kan door hen een inhoudsloze prediking gegeven worden als zij het leven van de Here Jezus niet erin laten doorklinken. Hetzij omdat zij ontkennen dat de Here Jezus is opgestaan - dat is heel erg; hetzij omdat zij vergeten het geweldige van het Leven erbij te vermelden - dat is minder erg dan het eerste.
"MAAR NU, CHRISTUS IS OPGEWEKT UIT DE DODEN, ALS EERSTELING, VERVOLGENS DIE VAN CHRISTUS ZIJN BIJ ZIJN KOMST."

ALLEEN VOOR DIT LEVEN
Er zijn heel veel mensen, die dit leven het één en het al vinden. Alles wat wordt gezegd over een leven na dit leven, wuiven zij weg. Dat doet niet terzake; daarvoor hebben zij geen belangstelling. De Bijbel, het Woord van God, zegt nergens dat dit leven niet van belang is, maar de Bijbel zegt ook

“Indien wij alleen voor dit leven onze hoop op Christus hebben gebouwd,” - 1 Cor. 15:19.
Het gaat in dit woord om het woordje 'alleen'. Alleen in dit leven. Bent u zo iemand? U houdt alleen maar rekening met wat u in dit leven ontvangt? Als wij dat doen "Zijn wij de beklagenswaardigste van alle mensen" - 1 Corinthiërs 15:19.
Alleen dit leven? Bent u daarmee alleen maar bezig? Of omdat u er niks aan kunt doen, aan het leven na dit leven; of omdat u er niet in gelooft? Beide zijn erg. U moet, u mag in dit leven kiezen waar u wilt zijn in dat andere leven; tot de categorie mensen die er niet in geloven zeggen wij: denk eens na!
U wilt dit klaaglied toch niet zingen? U wilt toch heel graag het lied van uw eeuwige redding zingen? "Jezus leeft, en wij met Hem: dood, waar is uw schrik gebleven? Jezus leeft, en Zijne stem roept ook ons eens weer tot leven."

ZIJN GESTORVEN KINDEREN GODS VERLOREN?
Er staat in 1 Corinthiërs 15:18: "Indien Christus niet is opgestaan, dan zijn ook zij, die in Christus zijn ontslapen, verloren."

Maar Hij is wèl opgestaan en daarom is iedereen, die in Hem is ontslapen, niet verloren. Wat is dit een heerlijke troost bij al het verdriet dat er nu nog is. Paulus schrijft aan de gemeente in Thessalonica: "Want indien wij geloven, dat Jezus gestorven en opgestaan is, zal God ook zó hen, die ontslapen zijn, door Jezus wederbrengen met Hem." - 1 Thessalonicenzen 4:14.

De gestorven volgelingen van de Here Jezus zullen de Dag van hun Opstanding beleven. Zij zijn niet verloren, want hun en onze Heiland is opgestaan uit de doden. Daarvoor staat Hij in. Dat heeft Hij beloofd en dat zal Hij waar maken.

Hele gezegende dagen met het Opstandingsfeest van de Here Jezus.

Nol Esmeijer