Gaat de Bijbel verder dicht?

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 24
NIET ALLEEN IN DE SAMENLEVING TELLEN DE BIJBEL EN DE GEBODEN VAN GOD NIET MEER MEE. OOK BINNEN DE CHRISTENHEID WORDT DE ROL VAN DE SCHRIFT STEEDS KLEINER IN HET LEVEN VAN ELKE DAG. DE JONGERE GENERATIE - VOOR HET OVERGROTE DEEL - HEEFT BIJZONDER WEINIG BIJBELKENNIS. DIE LEEGTE MOET OPGEVULD, MAAR DOOR WAT?

Zo nu en dan komen er Jehova's Getuigen aan de deur. Als ik in de gelegenheid ben even kort met ze te praten dan vraag ik altijd of ze vroeger lid waren van één of andere kerk. Die vraag wordt meestal positief beantwoord. Ze waren vroeger lid van een kerk, als kind gedoopt, maar hebben nu de waarheid gevonden in de leer van de Jehova's Getuigen. "In de kerk heb ik nooit over deze dingen gehoord", zo verklaren velen. Als men dan verder praat blijkt men niet of nauwelijks iets te hebben gesnapt van de leer van die kerk of gemeenschap waaruit men is gekomen. Ze kennen vaak de meest fundamentele waarheden van het christelijk geloof niet. Toen kwam de JG aan de deur. Zij vertelden een begrijpelijk verhaal, het had ook nog te maken met het leven van elke dag en de toekomst van de wereld en de keuze was snel gedaan. Nu sjokt hij ook van deur tot deur om de JG-leer aan de man te brengen. Een tragisch einde van een vermeend christen en nu een actief Getuige. "Ik ontdekte weinig verschil met ons geloof", zei een meelevende, jonge gelovige na een gesprek met hem.

Bij de voortschrijdende afkalving van bijbelkennis onder christenen wordt de leegte in harten van mensen steeds groter. Hoe komt het toch dat er zo weinig kennis van de Schrift is en vooral ook: hoe komt het dat er steeds minder belangstelling onder christenen bestaat voor het kennen van de Schrift? Want het gevolg is een steeds grotere innerlijke leegheid. Die leegheid wil ieder mens opvullen met iets dat houvast biedt. Geen weldenkend mens kan zonder zingeving van het leven. Ieder weldenkend mens weet dat het leven zelf die zin er niet aan geeft, het moet van 'de andere kant' komen. God heeft "de eeuw in het hart der mensen gelegd" (Pres. 3:11). Een mens stamt uit de eeuwigheid, komt voort uit de hand van de Eeuwige! Die afstamming verloochent zich niet. Daarom zoekt elk mens naar houvast buiten zichzelf. We noemen de uitkomst van dat zoeken doorgaans 'religie'. Elke stam en taal en natie kent een eigen religie. Nergens over de hele wereld en in alle eeuwen werd ooit een volk gevonden dat uit atheïsten bestaat. Atheïsme is het product van de moderne Europese mens en zijn filosofie. Ook het atheïsme is trouwens in zijn diepste betekenis een (anti)religie.

De mens is altijd op zoek naar het wezen van de dingen, naar de zin van het bestaan, naar zijn eigen oorsprong en zijn uiteindelijke bestemming. Dat heeft God - de Schepper van de mens - in zijn hart gelegd. Soms gaat een mens op de vlucht voor de vragen, drukt ze weg in het eigen hart en ontkent ze soms hard schreeuwend. Maar die vragen zijn er altijd en komen steeds weer terug. Totdat het antwoord wordt gevonden.

In de Zelfopenbaring van de levende God zijn alle antwoorden op de fundamentele vragen van ieder weldenkend mens te vinden. Hij openbaarde Zichzelf in de Schriften. Dat is de methode die Hij gekozen heeft. Hij schakelt daarbij mensen in die andere mensen vertellen wat ze hebben gevonden in de levende God en in Zijn Woord.

Daarnaast is er Gods grote tegenstander. Hij heeft van meetaf niet stil gezeten en probeert de openbaring te vertroebelen, onverstaanbaar te maken en vooral 'verdacht' te maken. Door alle eeuwen heen, tot in onze dagen, is de Bijbel aangevallen, ter discussie gesteld, ontkracht met leugens en bedrog, neergehaald als puur mensenwerk. Wie de Bijbel niet stevig vasthoudt zal ervaren dat die Bijbel hem of haar spoedig uit handen wordt geslagen.

Dat nu is de tragiek van deze tijd. Mensen is de Bijbel uit handen geslagen! In tal van Evangelische kringen wordt allang niet meer elke zondag het Woord gepredikt. Men ziet gewoonweg het belang er niet meer van. Er zijn tal van dingen voor in de plaats gekomen: drama, musicals en noem maar op. Dit is een snel om zich heengrijpend kwaad. Men wil eenvoudig niet meer 'alléén de Schrift'. Er is zo veel meer in het leven, zo zegt men. Waarom zou je elke zondag een 'zware preek' moeten horen.

Nu is gebleken dat heel wat preken het bevattingsvermogen van velen in de kerk te boven is gegaan. Zowel in reformatorische kerken als in evangelische gemeenten blijkt er een enorme onkunde te bestaan ten aanzien van de inhoud van de Bijbel in zijn geheel als ook de betekenis van het Evangelie van Christus voor het eigen leven in het bijzonder. Er is ook een houding gekomen in onze tijd waarbij de mensen al gauw afhaken. 't Is al gauw te moeilijk. Daarom blijft alles nogal oppervlakkig en verflauwt de bijbelkennis steeds verder, vooral voor de jonge generatie.

Deze ontwikkelingen scheppen een leegte in het hart van de mens. Die leegte wordt heel vaak en misschien wel steeds vaker opgevuld door dwaalleer en sekten. Er komen wereldwijd en vooral in Amerika steeds meer sekten die grote claims hebben op de waarheid en appelleren aan harten die leeg zijn. Ze presenteren zich professioneel op Internet en iedereen kan van hun opvattingen en activiteiten kennisnemen. Zo is er een religieuze sekte met een leider, die claimt dat hij rechtstreeks 'boodschappen' vanuit de ruimte heeft gehad. Net als zoveel sekten gaat het hier ook om geld en seks, maar ze hebben ook een specialiteit: het klonen van mensen. Er zijn door rijke Amerikanen al enkele miljoenen betaald voor een eventueel gekloond kind. Ze schromen niet te beweren, dat ze wellicht dit jaar al een eerste gekloonde baby in een tv-show kunnen tonen aan de verbaasde wereld. Hoewel het klonen van mensen verboden is zegt de sekte hiermee door te gaan. Men schijnt geld genoeg te hebben. Ook de bekende prof. Richard Seed lijkt erbij ingeschakeld te zijn. Hij claimde twee jaar geleden voor de televisie, dat de mens spoedig "gelijk zal zijn geworden aan God", want "God maakte mensen naar Zijn beeld maar wij maken straks mensen naar ons beeld en gelijkenis".

De sekte is nog niet zo groot, zo rond de vijftigduizend leden in vijfentachtig landen, wist een Nederlandse krant te melden. Het internationale hoofdkwartier zit in Genève. De stichter ervan vertelt op zijn website dat hij alles van wezens uit de ruimte heeft gehoord en geleerd. Deze wezens, die hij in 1973 bij Clermont-Ferrand (Frankrijk), ontmoet zou hebben, heten 'elohim'. (Dat is in het Hebreeuws de naam van God in Genesis 1 - ftv).

In het boek Genesis (hfdst. 6) lezen we dat gevallen engelen - demonen -'zonen Gods' genoemd, gemeenschap hadden met de dochters der mensen en dat daar de reuzen en de geweldenaars uit voortkwamen. Toen kwam de zondvloed en verdelgde de hele mensheid.

Het lijkt erop dat deze eindtijd diezelfde trekken begint te vertonen. Veel mensen - zo ook deze sekteleider - claimen contact te hebben gehad met wezens uit de ruimte. Straks komt de Antichrist. Of is hij al onder ons? Omdat de geest van de mens steeds verder wordt ontledigd en men zich van de levende God afkeert komt er plaats voor de demonen. Want tegelijkertijd betekent dit een opening voor de geestelijke krachten der duisternis, de demonen en duivelen, die de luchtlagen (de 'hemelse gewesten' - Ef. 6:12) boven onze aarde bewonen en vandaaruit hun invloed op aarde en op de mensheid uitoefenen.

De (post)-moderne mens, ook de meeste moderne christenen, lijken niet meer in dergelijke scenario's te denken. De Bijbel echter geeft ons geen primitieve blik op de werkelijkheid, maar een realistische. Geesten en demonen zijn reële werkelijkheden. Waar de geestelijke wapenrusting (Woord en Geest) uit het zicht van de moderne kerk en christen geraakt, krijgen demonen hun kansen en die zullen ze grijpen ook. Onze cultuur keert niet terug naar het niveau van de Germanen en de Batavieren, naar de dierenhuiden en de berenvellen. Nee, het moderne heidendom zal alleszins wetenschappelijk zijn. Bovenal echter is zij demonisch geïnspireerd. We hebben ons ontdaan van alle hindernissen, die de Bijbel en de geboden nog zouden kunnen opwerpen. Het leven zelf is in principe 'ontgoddelijkt'. Het begin van het leven - zo zeiden destijds en desgevraagd enkele christelijke ethici - is waardevrij. Het einde is dat nu ook. Zo hebben we alles zelf in de hand.

En de Bijbel? Die is te moeilijk geworden en spreekt niet langer de taal van onze tijd en onze werkelijkheid. Dus dicht ermee. Hoe dik zal de duisternis gaan worden?

Wat wij kunnen doen? Onderzoek de Schriften en leer Hem kennen die alle dingen draagt door het Woord Zijner kracht (Hebr. 1:3): onze Here Jezus Christus.

Feike ter Velde