Ga heen!

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 15
“Niet gij hebt Mij, maar Ik heb u uitgekozen en u aangewezen, opdat gij zoudt heengaan…” (Joh. 15:16).

Ooit weleens op tilt geslagen toen je computer crashte? Gebaald toen je niet voor dat feestje werd uitgenodigd? Gescholden toen iemand anders beter presteerde dan jij? Allemaal aanwijzingen dat je eigenlijk allereerst aan jezelf denkt. Jouw pleziertjes, jouw aanwezigheid, jouw eer staan voorop. Nou ja, troost je, dat is natuurlijk niet alleen bij jou zo. Wij zijn allemaal trotse mensen. Helaas komen trotse mensen zichzelf tegen, zodat ze niet tot hun bestemming komen. Ze knappen vroeg of laat niet alleen op anderen af, maar ook op zichzelf. Jezus wil ons uit dat dilemma helpen. Hij geeft ons deze raad: ga heen.

Ga heen? Voor iedereen komt het moment dat je je vader en moeder verlaat. Zo zit Gods programma in elkaar, zo word je volwassen. Maar heengaan gaat verder. Het is ook de bedoeling datje uit het cirkeltje komt waarbinnen je alleen maar aan jezelf dacht. Dan ga je heen om er te zijn voor de mensen rondom je. Zo wil God dat. Want dat is pas echt volwassen.

Niet langer egoïstisch? Ik geef het je te doen! Jezelf loslaten, heengaan en er helemaal zijn voor andere mensen is moeilijk. Wij zijn allemaal verslingerd aan onszelf. Me, myself and I, zong De La Soul. De Engelsen zijn eerlijk als ze ik met een hoofdletter schrijven, want zo zitten we in elkaar.

Ik vind mezelf de belangrijkste, totdat Jezus me door elkaar schudt. Hij kan mij vrij maken van mijn verslaving aan mezelf. Voor allen is Hij gestorven, opdat zij die leven, niet meer voor zichzelf zouden leven, maar voor Hem die voor hen gestorven is en opgewekt, schrijft Paulus in 2 Corintiërs 5. Niet meer voor jezelf leven — als dat zou kunnen! Ja, dat kan, als je ingaat op Jezus' keuze voor jou en met Hem op weg gaat. Hij verlost je van je trots als je buigt voor Hem, als je leeft voor Hem en als Hij het hoofdthema van je leven wordt. Je zit niet meer vast aan jezelf, zodat je jezelf kunt geven aan anderen.

Heengaan is de weg van Jezus gaan. Achter Hem aan. Dat kan heel ver gaan. Jezus zegt:
'Gaat dan heen in de gehele wereld.' Maar je moet wel beginnen, jezelf aan Jezus toevertrouwen en Hem gaan volgen vanaf de plaats waar je bent. Dan krijgt je leven perspectief. Wie in beweging komt op Jezus' aanwijzing, is op weg naar z'n bestemming. Je ontdekt waarvoor je Leeft. Waarvoor? Daar lees je de volgende keer over.

Willem de Vink