Flikkerende zwaarden

Frits Boekhoff • 90 - 2014 • Uitgave: 23
Na de zondeval wordt de mens verdreven uit de hof van Eden. God verdreef de mens. Om de terugkeer van de mens naar de hof van Eden onmogelijk te maken, bewaakten Cherubs met flikkerende zwaarden deze heerlijke plaats, de plek waar de Here God wandelde.

We lezen in de Bijbel dat het Woord van God vergeleken wordt met een zwaard. In Hebreen 4:12 staat: ‘Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard.’ Efeziërs 6:17 zegt het zo: ‘…en het zwaard des Geestes, dat is het Woord van God.’

Gods Woord vasthouden
De Here Jezus gaat de strijd aan met ‘het zwaard van Zijn mond’. Openbaring 3:16. Verderop in Openbaring 19:15 lezen we: ‘En uit Zijn mond komt een scherp zwaard.’ Wat we hieruit kunnen leren, is dat Jezus strijd levert vanuit het Woord van God. Dat is zo belangrijk, dat het Johannes-evangelie stelt dat Jezus het Woord van God Zelf is.
De kracht en belangrijkheid van het Woord van God zijn niet te overschatten, enkel te onderschatten. Opvallend dat de gemeente te Filadelfia wordt geprezen omdat ze het Woord hebben bewaard. Het is in onze dagen niet vanzelfsprekend dat gemeenten het Woord van God vasthouden.

Terug naar het paradijs
Het is duidelijk dat in de Bijbel zwaarden een beeld zijn van Gods Woord. Daaruit kunnen we leren dat de hof van Eden bewaakt wordt door Cherubs en zij verdedigen deze heerlijke plaats met het Woord van God.
Er is een weg terug naar de hof van Eden. Geen weg van oorlog voeren, geen weg van strijd. De weg terug naar de hof van Eden, naar het paradijs, gaat via het Woord van God. Iedereen die het Woord van God liefheeft, heeft toegang tot deze heerlijke plaats. De plaats waar de Here God wandelt en de toegangspoort is het vleesgeworden Woord van God, de Here Jezus.

Frits Boekhoff
Directeur Het Zoeklicht