Feike ter Velde stopt met de Tijdspiegel

Peter de Haan • 94 - 2018 • Uitgave: 5
Ruim dertig jaar geleden schreef Feike ter Velde zijn eerste Tijdspiegel voor Het Zoeklicht. Al die jaren schreef hij over de gebeurtenissen in de wereld en de kerk en wat deze in profetisch licht te betekenen hebben. De titel van zijn eerste artikel luidde dan ook: ‘Verstaan we deze tijd wel?’ (Het Zoeklicht nr. 8, jaargang 63, 11 juli 1987). Vanwege (privé)omstandigheden heeft onze broeder aangegeven helaas te moeten stoppen als redacteur van deze rubriek.

Feike ter Velde was niet alleen maar schrijver van de Tijdspiegel. In het voorjaar van 1996 was hij de opvolger van Henk Blok als hoofdredacteur van dit blad. Hij combineerde dit met het werk als eindredacteur. Die laatste taak nam ondergetekende eind 2005 van hem over, omdat hij toen de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt.

De wereld veranderd, het Woord niet
In de jaren dat ik met hem samenwerkte hoorde ik over hem wel spreken als de ‘christelijke G.B.J. Hiltermann’, vanwege zijn brede blik op de ontwikkelingen in het wereldgebeuren en in de kerk. Een titel die Feike lachend in ontvangst nam en vervolgens weer wees op de profetische tijd waarin we leven. Zijn tweede Tijdspiegel sloot hij af met de oproep die nog steeds geldt: “Laten we de wereld steeds bezien door het oog van de Profeten, en niet door het oog van de tv-camera.”
In dertig jaar is de wereld flink veranderd. Het profetische Woord heeft in al die tijd niets aan zeggingskracht ingeboet. “De Gemeente… moet zich niet laten verlammen door de wereld en het wereldgebeuren, hoewel de trekken van de Antichrist zichtbaar gaan worden. Hij zal straks met harde hand regeren in de kille computermaatschappij. Maar we horen tegelijkertijd de voetstappen van Koning Jezus. Hij komt en daarom zijn we geen pessimist geworden.” Met deze woorden besloot broeder Ter Velde zijn eerste artikel en deze staan vandaag nog recht overeind.

Dank
Namens de voltallige redactie, directie, bestuur en medewerkers danken wij Feike voor zijn jarenlange betrokkenheid bij Het Zoeklicht, zowel als schrijver, lid van de redactie en spreker. We wensen hem nog goede en gezonde jaren toe en zien met hem uit naar de komst van onze Heer en Heiland. We weten ons in Christus verbonden.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht