F.B. Meyer: Gods werker voor de werkers

Feike ter Velde • 89 - 2013 • Uitgave: 13
Dominee Frederick Brotherton Meyer [1847-1929] was een tijdgenoot en goede vriend van de Amerikaanse evangelist Dwight L. Moody. Meyer was een Baptistenpredikant en bovenal evangelist in Engeland als geen ander. hij werkte voor de stadszending in Londen en heeft altijd grote liefde gehad voor zending onder studenten, zowel in Engeland als in de Verenigde staten. F.B. Meyer is schrijver van een groot aantal boeken met Bijbelse onderwerpen.

W ie F.B. Meyer heeft horen spreken getuigt van zijn grote sprekersgave en uiterst boeiende thema’s die altijd als doel hadden anderen te brengen aan de voeten van Jezus. Mensen kregen een groot verlangen hetzelfde te bezitten wat hij had en eenzelfde leven te leven als F.B. Meyer. Waar hij ook sprak, de zalen waren altijd bomvol en zijn gehoor muisstil. Als jonge predikant in Londen was hij de eerste ambtsdrager die de grote D.L. Moody in Engeland verwelkomen mocht. In de grote Engelse evangelisatiecampagnes van Moody schreef de jonge Nederlandse dominee Abraham Kuiper aan zijn hospita: Het is alsof de hemel hier op aarde is neergedaald. F.B. Meyer was erbij en leerde er van. Moody zei tegen zijn Engelse vriend: Blijf altijd jezelf en probeer nooit iemand anders te imiteren. F.B. Meyer heeft deze woorden zeker ter harte genomen. Hij bleef zichzelf en werd steeds meer een uniek prediker, vooral ook op grote conferenties. Vanaf 1887 was hij een graag geziene prediker op de beroemde Keswick Bijbelconferentie. Zijn boeken – hij schreef er meer dan zeventig – gingen de hele wereld over, waaronder zijn bijzondere karakterstudies van Bijbelse personen. Op 28 maart 1929 op weg naar huis van een buitenlandse reis is hij gestorven.

F.B. Meyer is voor veel predikers een groot voorbeeld geworden. Buiten zijn eigen kerk om en op zijn vele wereldreizen sprak hij zo’n zestienduizend degelijke preken uit waarnaar honderdduizenden ademloos hebben geluisterd. Zij werden gestimuleerd en aangevuurd om een wandel met de Here Jezus te hebben in een leven van heiligmaking. Mensen die hem van nabij hebben gekend wisten en zeiden: Ik heb oog in oog gestaan met een man van God. Iemand zei over F.B. Meyer: Anderen hebben net zo lang geleefd als hij, hebben net zo ver over de wereld gereisd als hij, hebben net zo veel gepreekt als hij en werden net zo veel geliefd als hij, maar niemand van hen heeft al deze dingen tezamen in een mensenleven tot uitdrukking kunnen brengen. F.B. Meyer wel!

Bijbeloverdenkingen
Deze grote Godsman hield ooit tweeëntwintig studies over Jezus in de opperzaal met zijn discipelen, vlak voor Zijn lijden en sterven. De diepe doordenking van die paar hoofdstukken in het Johannesevangelie voert de lezer mee naar de heiligste momenten van de Meester en Zijn leerlingen. F.B. Meyer legde de situatie uit alsof hij er zelf bij was geweest. Zo ook als hij preekt over de Pinksterdag en de verwachte uitstorting van de Heilige Geest. Hij beschrijft de Geest van God, die broedde over de wateren ten tijde van Gods scheppingshandelen op de eerste bladzijde van de Bijbel. Gods Geest was er ook in de vaak chaotische wereld van mensen en volkeren. Maar nu, op de Pinksterdag is Zijn grote moment gekomen: Hij schiep de Gemeente van Christus, te beginnen als kleine groep van honderdtwintig mensen. Dit was het waar Christus over had gesproken: Ik zal mijn Gemeente bouwen ende poorten der hel zullen haar niet overweldigen. Dit was het waarover de profeet Joël had gesproken toen hij aankondigde dat zonen en dochters, dienstknechten en dienstmaagden zullen profeteren door de Geest en dat Hij door de Geest wonderen en tekenen zal geven in de hemel en op de aarde: bloed, vuur en rookwalm en dat de zon zal veranderen in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en doorluchtige dag des Heren komt. En het zal zijn dat al wie de Naam des Heren aanroept behouden zal worden (Handelingen 2:17-2). Het moet een grote vreugde voor de Geest zijn geweest dat Hij kon vervullen wat Jezus had beloofd: Gij zult kracht ontvangen wanneer de Heilige Geest over u komt. Het moet een grote vreugde voor de Geest zijn geweest, om het onderwijs van de Heiland bij Zijn leerlingen in herinnering te brengen en hun de ware betekenis ervan bekend te maken (Johannes 16:12-13). Dat was niet eerder mogelijk. Dat kon alleen de Geest doen. De Geest werd uitlegger en de toepasser van wat de Heiland eerder had gesproken en onderwezen.

D.L. Moody had in een gesprek met F.B. Meyer getuigd van Gods toerusting in zijn leven als prediker en evangelist. Direct na een samenkomst hadden enkele oudere dames tot de nog jonge Moody gezegd dat het een goede samenkomst was geweest, maar er is nog meer en wij bidden voor u. Maandenlang vroeg Moody zich af wat die dames hadden bedoeld. Was er geen kracht van God geweest? Geen bekering van zielen? Op een dag voelde de evangelist zich gedrongen alleen de binnenkamer in te gaan en ernstig te bidden. Hij ontving toen de kracht van de Geest die hij tevoren niet had gekend. Moody preekte de zondagavond daarop en diezelfde vrouwen zaten op de voorste rij. Tijdens de boodschap straalden ze en bij sommigen stroomden de tranen over de wangen. Na afloop zeiden ze: Mijnheer Moody, nu hebt u het ontvangen. Hiervoor hebben wij gebeden! Dit was het begin van mijn bediening als evangelist en prediker, vertelde hij die middag aan F.B. Meyer. Deze ervoer het als te zitten aan de bron waaruit hij mocht drinken van Gods rijke zegeningen en waar hij zelf werd toegerust tot zijn wereldwijde taak.

Gods werker voor de werkers
F.B. Meyer werd vooral Gods werker voor werkers in het Koninkrijk. Hij trok de hele wereld over om zendelingen in grote steden en verre gebieden op te bouwen en te bemoedigen vanuit het Woord van God. Hij kwam vaak als water in de woestijn om de geestelijke dorst van soms uitgeputte zendelingen te lessen, zodat zij nieuwe moed kregen om hun taak voort te zetten. Uit de oneindige en onuitputtelijke bron van God zelf stroomde de rivier van Genade en Vrede aan welks oevers vermoeide werkers, waar ook ter wereld, mochten zitten, om te rusten en leren. F.B. Meyer was een man van God als geen ander! Moge velen hem alsnog tot voorbeeld nemen voor de eigen bediening en levenswandel.

Feike ter Velde

Dominee Frederick Brotheron Meyer (8 april 1847 - 28 maart 1929) was een tijdgenoot en vrienden van D.L. Moody. Hij was baptistenvoorganger en evangelist met een bediening in steden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan en schrijver van verschillende religieuze boeken en artikelen, waarvan er velen nog steeds worden uitgegeven. Hij wordt wel de Aartsbisschop van de Vrije Kerken genoemd.