Even geen Bijbeluitleg graag!

Frits Boekhoff • 94 - 2018 • Uitgave: 6
Er woeden heel wat discussies in kerkelijk Nederland. Hoe moeten we omgaan met homofilie en echtscheiding? Wat is onze houding ten opzichte van euthanasie en orgaandonatie? Hoever moeten kerken gaan in hun relatie met andere religies? Bekende theologen, voorgangers en bijbeluitleggers geven graag, gevraagd of ongevraagd, hun mening. Een eensluidende uitleg volgt zelden.

Ik vraag mij af welke antwoorden de Here Jezus zou geven op bovengenoemde vraagstukken? Want op alle vragen heeft Hij het enige juiste antwoord. Het feit dat wij het met elkaar zo vaak oneens zijn, moet ons te denken geven. We hebben Zijn Woord en Zijn Geest en toch heerst er zoveel verwarring. De Bijbel laat zien dat er momenten zijn waarop God Zich niet meer door Zijn volk laat raadplegen (Ezechiël 20:3,31). En dat zijn niet de beste momenten van het volk van God. Nee, dat gebeurt als ze van God zijn afgedreven. Laten we het maar onder ogen zien. Ook wij zijn afgedreven.

Zou de Here Jezus, net als tegen de Schriftgeleerden, ook tegen ons zeggen: “Hoe leest U (de Bijbel) eigenlijk? Of hebt u niet (in de Bijbel) gelezen?” Hij heeft daarin namelijk de antwoorden al gegeven, maar ‘zien’ wij die nog? Waar is onze geestelijke wijsheid gebleven?
Je zal in Nederland maar tot geloof komen en Hem willen volgen met heel je hart, ziel en verstand. Je zoekt een kerk en bezoekt de diensten en de Bijbelkringen. En je merkt dat de Bijbel overal om je heen alleen maar discussies oproept. Wat een ramp! De wereld heeft geen antwoorden en in de kerk worden ook al geen antwoorden gegeven! In plaats van zekerheid te bieden aan (jonge) gelovigen bieden we onzekerheid.

Beste lezers, laat de komende maand alle uitleg en discussies maar eens voor wat ze zijn. Lees biddend de Bijbel, lees wat er staat, vraag aan niemand anders uitleg, dan aan Jezus. Bezoek geen sites, lees geen Bijbeluitleg.
En is er een nieuwkomer in uw kerk? Geef hem dan een Bijbel, laat hem de eerste maand zelf lezen en bidden. Geef hem geen beginnerscursus, laat hem of haar geen discussies meemaken in kringen. Even geen uitleg. Dat is voor later!
En geachte bijbeluitleggers, doe mee met ons, neem ook eens een maand rust. Laat de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen maar hun loop hebben. Daar wordt de kerk echt niet slechter van.

Frits Boekhoff