Euthanasie

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 18
Uit NRC-Handelsblad van 10 november j.l.:
"Juist onder huisartsen die tot de voorhoede van de euthanasiepraktijk behoren, groeit de tegenzin tegen de dood op verzoek. Uit onkunde en onwetendheid worden mensen de euthanasieprocedure ingesluisd aan wie nog heel wat kwaliteit van leven geboden zou kunnen worden, zegt één van hen vandaag in deze krant."

Aldus de voorpagina van NRC-Handelsblad. De tegenzin tegen vrijwillige euthanasie groeit onder huisartsen. Men krijgt een 'blinde vlek' voor de dood in plaats van voor het leven, zegt één van hen. Onze regering in casu mevrouw Borst, heeft de huisarts tot 'killer', beul, gemaakt, die met de spuit de patiënt doodt. Zijzelf kan weer de andere kant uitkijken.

Maar zelfs voorstanders van vrijwillige euthanasie raken nu "verdwaald in een land zonder grenzen". De dood blijkt in de praktijk toch af te schrikken, zelfs al verklaarde onze regering, onze minister van gezondheid en D66 voorop, de dood als legaal medicijn. Daar kan geen weldenkend mens en ook geen weldenkende huisarts mee leven.

Een arts verklaarde: "De eerste spuit was heel zwaar voor mij, de tweede ging iets makkelijker en spoedig was ik eraan gewend geraakt. Ik schrok ervan hoe makkelijk men op een glijbaan naar de dood kan zitten". Er is alle reden om onze regering terug te roepen naar de wet van God, die ook zegt: "Gij zult niet doden".

FtV