Europa’s Kristallnacht

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: 18
Demonstraties tegen het voorzichtige en terechte optreden van het Israëlische leger tegen de Hamasterroristen liepen in ons land en in veel Europese landen uit op felle antisemitische rellen. Soms waren het regelrechte pogroms. Joden in Frankrijk durven nauwelijks meer als Jood de deur uit. Joodse winkels en restaurants werden vernield en geplunderd. Dit is Kristallnacht in Europa.

In Duitsland was Kristallnacht het signaal dat de Holocaust was begonnen. Maar ook de hel van Wereldoorlog II brak ongeveer een jaar later los. Welke signalen gaan nu uit van de golven van antisemitisme die vorige maand over Europa joegen? Waarschuwt de Eeuwige, de God van Israël, ons in Europa?

Een gruwelijk lijstje
Vorige maand zal de geschiedenis ingaan als de maand van (het begin van) de Europese Kristallnacht. Over de Duitse Kristallnacht (1938) meer in het kader. De overeenkomsten zijn angstig treffend. Het felle antisemitisme dat vorige maand losbrak in Parijs, Londen, Berlijn, Den Haag en andere Europese steden zal nog in uw geheugen zijn gegrift. Want het was angstaanjagend. We geven alleen een korte terugblik.
1) Pro-Palestijnse protesten in Berlijn en andere Duitse steden werden al snel een startpunt voor pure Jodenhaat. Men schreeuwde “Dood aan de Joden” en “Joden aan het gas.” Het waren explosies van dodelijke woede en gewelddadige haat tegen het Joodse volk. Er is blijkbaar niets veranderd.
2) In Oostenrijk speelde Maccabi Haifa een voetbalwedstrijd. Pro-Palestijnse demonstranten braken door de afscheiding en vielen Israëlische spelers aan. De wedstrijd werd gestopt.
3) De eerste pogroms na WO II in Frankrijk vonden in juli 2014 plaats. Ramen van Joodse winkels en restaurants in Parijs werden ingeslagen. De bende trok op 13 juli naar de Don Isaac Abravanel-synagoge. Al schreeuwend “Laat ons de Joden afslachten”, “Hitler had gelijk” en “Allahu Akbar” (Allah is groot). Zes politieagenten werden snel onder de voet gelopen. Een Joodse Verdedigingsorganisatie beschermde de 200 Joden in de synagoge. Nieuwe demonstraties werden verboden. Maar daar trokken de fanatieke moslims zich niets van aan. Zij zijn toch de baas! Op 19 en 20 juli brak het antisemitische onweer los. Samen met wat ultralinkse sympathisanten plunderden ze Joodse winkels, staken auto’s in brand, vielen politieagenten aan en schreeuwden genoemde antisemitische bedreigingen.

Meer Frankrijk
Natuurlijk veroordeelden veroordeelde premier Manuel Valls en veel politici antisemitisme. Maar niemand durfde het ‘beest’ bij naam te noemen: islamitisch antisemitisme. Men kijkt wel uit. Want 15% van de Franse bevolking is moslim. Onder hen is veel sympathie voor Hamas en voor ISIS. Ook de Franse pers was moslim-vriendelijk terughoudend en meldde weinig over de antisemitische rellen van 13, 19 en 20 juli. Een Franse filosoof, Samuel Trigano, schreef op 16 juli 2014 dat het gebeurde een signaal is voor Joden om Frankrijk snel te verlaten. Zo gaat het in Frankrijk, dat ruim twee eeuwen geleden God vaarwel heeft gezegd. Vorige maand Kristallnacht. Wat gaat komen zal niet minder dan ernstige oordelen zijn. Helaas gaat ons land in het spoor van Frankrijk.

Nederland
Ook in ons land zwaaiden de zwarte Jihad- en ISIS (IS)-vlaggen. “Dood aan de Joden”, klonk het in den Haag op 4 en 24 juli. De bende trok langs de woning van een Joodse vriendin. Zij voelde een golf van haat vanuit de menigte en vluchtte overstuur weg van het raam. In een Israëlisch blad verscheen een uitgebreid artikel onder de titel: ‘De explosie van Nederlands antisemitisme en anti-Israëlisme’.
Joodse landgenoten worden bedreigd en aangevallen. Auto’s beklad. Hakenkruisen ‘versieren’ de protestmarsen. Joodse zakenlieden huren beveiligers in. En Van Aartsen vond dat er niets verkeerds was gebeurd tijdens die demonstratie. “Immers”, volgens de burgemeester, “de politie had niemand gearresteerd.” Wat erg allemaal. Wat schaam ik me. Onze regering zou op z’n minst excuses aan onze Joodse landgenoten moeten aanbieden. Onze kerken zou onverdeelde steun en hulp aan de Joden moeten bieden. Veertig jaar geleden waren we nog een groot vriend van Israël. De wal van maatregelen van de regering zal het losgeraakte schip van het antisemitisme niet kunnen keren.

Verder?
Al die antisemitische rellen waren geen incidenten. Sluimerend antisemitisme is wakker geworden. Hitler vond in de moord op Ernst von Rath (zie kader) een aanleiding voor de Duitse Kristallnacht en de genocide op het Joodse volk. Zo maakte de Gaza-oorlog de antisemitische gevoelens, niet alleen van moslims maar ook van ultralinkse lieden los. Niet voor niets liepen FNV, GroenLinks en de SP mee in één van de anti-Joodse rellen.
In een bijlage van ‘Eindtijd, Israël en de Islam’ (de zesde druk is uit) geeft ds. R.L. Modeth misschien wel profetische scenario’s van wat er kan gebeuren. Hij zag twee mogelijkheden. 1. Europa glijdt af naar een Romeinse (=fascistische) politiestaat met als doel de islamitische terreur te bedwingen. Dit is gezien de slappe houding van onze (en de Europese) overheden een gepasseerd station. 2. Europa wordt geleidelijk een door de islam overheerste samenleving. Die richting gaat het in een snel tempo op.
Er is nog een derde scenario. Als we de parallel met de Duitse Kristalnacht naar onze tijd doortrekken zien we een tijd van oorlog, opstanden en oordelen snel dichterbij komen. En wij? Wij ‘waken te allen tijde en bidden dat we in staat mogen zijn om te ontkomen aan alles wat geschieden zal’ (Lucas 21:36). ‘Waken’ betekent ‘opletten’ en waarschuwen. ‘Bidden’ om genade voor ons land, redding voor onze geliefden en bescherming voor Israël.

Jan van Barneveld

Kader

Aanleiding voor de Kristallnacht

Het bevel van Hitler om 15.000 Poolse Joden in Duitsland ‘statenloos’ te verklaren en te verdrijven, was een eerste stap naar de Duitse Kristallnacht. Ze mochten één koffer per persoon meenemen en moesten de rest van hun bezittingen achterlaten. Onder erbarmelijke omstandigheden werden ze weken aan de grens vastgehouden.
Eén van de slachtoffers schreef vanuit het kamp een ansicht aan zijn zoon Hirsch die in Parijs was. Hirsch was geschokt en woedend toen hij las hoe de SS de Joden afgetuigd hadden. Hij ging op 6 november 1938 naar de Duitse Ambassade in Parijs en schoot de eerste beste Duitser die hij tegenkwam neer. Het slachtoffer, de Duitse diplomaat Ernst von Rath, overleed.
Hitler greep gretig de aanleiding die hem geboden werd. Hij gaf bevel om een ‘nacht van terreur’ in heel Duitsland en Oostenrijk te ‘vieren’. In die nacht van 9 op 10 november 1938 werden meer dan 90 Joden vermoord, honderden synagogen in brand gestoken en veel Joodse winkels vernield en geplunderd. De straten waren bezaaid met glas. Vandaar de naam Kristallnacht. Direct daarop werden 20.000 joden opgepakt en naar concentratiekampen Dachau, Buchenwald en Sachsenhausen vervoerd. Het officiële begin van de deportatie van miljoenen Joden.
Wereldwijd was er wel verontwaardiging maar men deed verder niets. Op 30 januari 1939 kondigde Hitler de eliminatie van het Joodse ras aan. Acht maanden later verklaarde hij de oorlog. WOII was begonnen.