Europa na Kosovo

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 8
Er is iets fundamenteel veranderd in Europa en daarmee in de wereld. Het NAVO-wereldleger heeft de agressor verdreven, de vrede gebracht en het recht hersteld. Wat volgt er na Kosovo? "Palestina", zegt Jasser Arafat en riep Europa en Amerika op ook "het recht te herstellen in Palestina met militair geweld, net als in Kosovo". De wereld werd wel anders na Kosovo.

Er is vrede in Kosovo. Vrede, na jaren van dreiging en politiek geharrewar, na het optreden van het Navo-leger met kruisraketten en precisie-bommen. Vrede, na de verdrijving van anderhalf miljoen Kosovo-Albanezen door de Serven en alle uitspattingen, die zich daarbij hebben voorgedaan. Milosovic is door de knieën gegaan, heeft een akkoord geaccepteerd en een internationaal vredesleger, de NAVO en de Russen samen, moeten Kosovo een tijd bewaken om Serven en etnische Albanezen vreedzaam samen te doen wonen in Kosovo. Serven en Albanezen, oftewel Orthodoxen en Moslims, moeten leren in vrede met elkaar te leven. De vraag is of dat mogelijk is en lukken zal.

OORLOGSMISDADEN
Er is veel gebeurd. Er zijn veel Moslims vermoord door de Serven, zo zeggen de berichten. Er werden ook Serven vermoord door Moslims en terreurdaden gedaan door UCK-strijders. Er zijn massagraven gevonden en er is gemarteld. Dit zal allemaal duidelijker worden als er straks processen komen tegen oorlogsmisdadigers in het Haagse Joegoslavië-tribunaal. Dan moeten er harde bewijzen op tafel komen en dat is een heel andere zaak. Ten tijde van de oorlog in Bosnië werd voortdurend gezegd dat er massamoorden werden gepleegd en dat er een genocide (volkenmoord) aan de gang zou zijn - de Serven zouden de Moslims in Bosnië massaal en systematisch uitroeien. De bewijzen werden door de media aangedragen en iedereen geloofde die verhalen. Er is echter tot op vandaag nog niet zo veel van bewezen. Er zijn enkele 'kleine' oorlogsmisdadigers veroordeeld, maar het stelt allemaal niet zo veel voor. Er waren geen bewijzen voor de beweringen.

PROPAGANDA
Hoe dit zal liggen nu er onderzoek in Kosovo kan worden gedaan moet vooralsnog worden afgewacht. In elke oorlog is er ook sprake van propaganda. Vooral in dit televisietijdperk is propaganda van enorme betekenis. Voor de NAVO was het van groot belang om in de weken van de bombardementen op Joegoslavië, de eigen bevolking gemotiveerd te houden, zodat men door kon gaan met bommen gooien en raketten afschieten.

De Serven van Milosovic hebben zich in één woord méér dan schandelijk gedragen. Milosovic zelf en zijn generaals zullen uiteindelijk terecht moeten staan voor deze wandaden tegen de Kosovaren. Hopelijk zal het recht uiteindelijk zegevieren in een wereld waar deze gruwelen allemaal geschieden.

WEINIG VERANDERD
Er is kennelijk niet veel veranderd bij de mensheid. Ook duizend jaar christendom heeft, bijvoorbeeld, niet veel èchte innerlijke beschaafdheid gebracht bij de Orthodoxe Serven. Het blijken nog dezelfde wilden te zijn als ten tijde van de Batavieren, de Vikingen en andere soorten van koppensnellers uit lang vervlogen tijden. Europa is bereikt met het Evangelie, al tweeduizend jaar geleden door Paulus, die naar Macedonië reisde om ook daar het Goede Nieuws te brengen. Maar de massa van de mensheid is kennelijk niet wezenlijk veranderd. De mens is erger dan een verscheurend dier gebleven. Het hoofdzakelijk Rooms-Katholieke en Lutherse Duitsland bleek in staat om zes miljoen Joden systematisch te vergassen en de Oosters-Orthodoxe Serven bleken in onze dagen in staat tot ongekende wreedheden en het berokkenen van een geweldig leed in honderdduizenden gezinnen van Moslims in Kosovo. Er is dus niet veel veranderd.

HET EINDE NABIJ
Het laatste boek van de Bijbel, de Openbaring, meldt de oordelen van God, die over de aarde moeten komen en de plagen die de mensheid in de eindtijd moeten treffen. De apostel Johannes krijgt op Padmos een visioen op die eindtijd en de oordelen die de aarde zullen treffen. Er wordt bij vermeld: "En zij bekeerden zich niet van hun werken" (Openb. 16:11). De Schrift zegt: 'Al wordt de goddeloze genade bewezen, hij leert geen gerechtigheid" (Jes. 26:10). Na tweeduizend jaar christendom is dat ook wel bewezen. Aan het einde van deze genadebedeling zijn Gods rechtvaardige oordelen niet meer dan een logisch gevolg op de afwijzing van de levende God en Zijn genade. Tweeduizend jaar van afwijzing.

NIEUWE VERHOUDINGEN
Toch is er in de verhoudingen in onze wereld na Kosovo wezenlijk iets veranderd. Er is een wereldleger ontstaan: de NAVO. Er is gebleken dat bommen, raketten en tanks oplossingen kunnen afdwingen. De militaire slagkracht van de NAVO is aan de hele wereld opnieuw duidelijk geworden. Er is 'vrede' afgedwongen. Er is een nieuwe wereldorde manifest geworden. De Russen - de aloude vijanden - zijn definitief aan de zijlijn terecht gekomen. Het Westen, Europa en Amerika, is de leidende macht in deze nieuwe wereldorde. Er is een grote stap gezet in de vervulling van het profetisch Woord. De grote vraag is nu: hoe zal de wereld eruit zien ná Kosovo. De NAVO en Amerika hebben concreet de macht geroken, die schuilgaat achter het gebruik van militaire middelen, van kostbare technologie en enorme vuurkracht vanuit de lucht op doelen op de grond. Het is ook, militair en technisch gezien, een fascinerend gebeuren. Maar deze technologie en militaire slagkracht is - ook wat de NAVO en Amerika betreft - in handen van onveranderde mensen. Onze Westerse wereld is in verregaande staat van morele en geestelijke ontbinding. Onze politieke machthebbers - ook al heten ze democratisch gekozen te zijn - zijn meer en meer van een lager moreel allooi. Zij zijn in feite de weerspiegeling van de samenleving zelf. In dit geestelijke klimaat zijn er deze nieuwe verhoudingen gekomen, die de Amerikaanse president George Bush destijds steeds 'de nieuwe wereldorde' noemde. De nieuwe wereldorde, met aan het hoofd de Europese landen met Amerika, de brengers van de welvaart en van de vrede. Maar in onze wereld van de eindtijd, zal de Antichrist - de Tegen-Christus - opkomen als politiek en geestelijk leider. Daar zijn we niet ver meer van verwijderd. Alle ingrediënten zijn gereed, inclusief een wereldleger.

DE ANTICHRIST
Het beeld van Nebukadnezars droom (Daniël 2) staat reeds levensgroot voor ons. De wereld zal denken dat zijn boodschap vrede, welvaart en democratie is, maar in werkelijkheid verrijst er een beest uit de zee - een monster uit de volkerenzee. Het beestmens van Openbaring 13 lijkt de vredevorst zelf, de vredebrenger, maar is een monster in mensengedaante, de duivel als engel des lichts. Misschien democratisch gekozen tot de grote leider van de volkeren. Hij zal worden geëerd, geprezen, bezongen. Hij draagt de oplossingen aan die nodig zijn, hij keert het tij van de bedreiging. Vrede en welvaart zijn in zijn vaandel. Hij is de belichaming van politieke en morele moed. Hij spreekt met gezag en met vuur en verricht zelf hoogst persoonlijk wonderen en tekenen, die een mens niet voor mogelijk zou houden. Maar hij is de incarnatie van de duivel zelf. In hem schuilt de geest van dood en verderf, verborgen achter een vriendelijk aanblik en vleiend taalgebruik. Plotseling zal hij er zijn en zijn heerschappij uitoefenen over deze wereld.

Na de vrede van Kosovo is de wereld veranderd. Het wereldleger bleek succesvol. De vijand werd verslagen. De vraag is nu - zoals gesteld door een gezaghebbende politieke commentator in de Israëlische krant Ha'ATetz -: Wie volgt?

SLAPENDE KERK
Als de Here Jezus over de dingen van het einde spreekt en de apostelen deze dingen noemen, dan wordt er voortdurend bij gezegd dat we wakker en waakzaam moeten zijn. Want plotseling zal het er zijn. Het verenigde Europa, precies zoals in Daniël aangekondigd - compleet met het ijzer en leem principe als samenbindende factor - is in snelle opmars. Iedereen wil nu de eer van de NAVO-overwinning, Europa voorop. Er is een bewustzijn gekomen van politieke macht gekoppeld aan militaire kracht. "West-Europeanen van elke politieke signatuur willen een Europese Unie die bouwt aan haar eigen nieuwe identiteit. Europeanen willen meer doen. En dat moeten ze ook en de VS dienen de veranderingen te respecteren." Aldus Dr. Jeffrey Gedmin van het American Enterorise Institute in de NRC van 26 juni jl.

Er liggen duidelijke Europese uitspraken ten aanzien van Israël en Jeruzalem. Tijdens de recente verdediging van Noord-Israël tegen Hezbollah-terreur riep Europa als eerste Israël tot de orde terwijl het Katoesja-raketten regende in Galilea. Europa wees Israël onmiddellijk aan als schuldige.

We hebben een wereldleger en dat zal verder worden opgebouwd en uitgebouwd. Het zijn allemaal tekenen van de tijd. De slapende kerk ziet het echter niet. Ze doet mee en levert haar deel aan de bouw van het monstrum. Immers, zo denkt men, we leven nu in het Duizend-jarig vrede-rijk. Christus regeert en met Hem de triomferende kerk boven en wij hier met hen beneden. En zo wordt men in slaap gesust en in slaap gehouden. Wie echter het profetisch Woord serieus heeft leren nemen, weet dat er een plotseling verderf over deze wereld zal komen in die donkere dagen van de Antichrist. Voor hem wordt de rode loper uitgelegd. Europa zal machtsgebied zijn. Kosovo was een prelude - een voorspel - op de dag van zijn troonsbestijging. Na Kosovo is er iets wezenlijk veranderd in deze wereld.

Feike ter Velde