Etsa: Raad

Gieneke van Veen-Vrolijk • 90 - 2014 • Uitgave: 1
“Moge de Here… al uw voornemens vervullen…” (Psalm 20:5).

God schonk ons een nieuw jaar. Aan het begin hiervan is het goed om, terugblikkend op het verlopen jaar, ons voor Gods aangezicht te bezinnen op het nieuwe. Hoe leefden we de afgelopen tijd met Hem? Wat is Zijn wil en bedoeling voor ons? Deze vragen bepalen ons bij de noodzaak tot geestelijke bezinning. Dit kan niet zonder gebed en een geopende Bijbel. Dit brengt ons bij het Bijbelse begrip ‘etsa’ dat hierbij een belangrijke rol speelt en betekent ‘bezinning’.1 Het Hebreeuwse woord ‘etsa’ heeft een breed betekenisspectrum, afhankelijk van het tekstverband waarin het voorkomt: raad, advies, bezinning, overleg, plan, planning, beraming, voornemen, bedachtzaamheid, beraadslaging, vermaning.2

De raad van de HERE
De Schrift leert ons dat er in de wereld sprake is van gevaarlijke, negatieve raad die met de Here God geen rekening houdt en meestal ook tegen Zijn heilige raadsbesluit, bedoeling en plan ingaat. Zo is de godloze raad van vele volken en van groten en kleinen van de aarde. De psalmist van Psalm 33 zegt echter: “De Here verijdelt de ‘etsa’/raad van de natiën” (vers 10). Menselijke voornemens en plannen, hoe goed bedoeld soms, lopen vaak op niets uit; allerlei beraadslagingen falen en blijken zinloos en leeg wanneer het buiten Gods Woord en geopenbaarde wil omgaat.
Maar wie onderworpen aan de Here Zijn heilige ‘etsa’/raad en advies zoeken, mogen er op vertrouwen dat Hij dan voornemens en plannen zal leiden naar Zijn wil, in de wetenschap: “de ‘etsa’/raad van de Here bestaat voor eeuwig” (vers 11). Dat geeft vastheid in deze onzekere wereld met een vaak zo’n ongewisse toekomst… Onze hemelse Vader leidt ons leven naar Zijn ‘etsa’/raadsbesluit. Dat houdt vóór alles in dat de mens Gods Zoon, de Here Jezus die tot behoud van de verloren mens plaatsvervangend stierf, in geloof aanvaardt (vgl. Handelingen 20:27b).
Wanneer door tegenstand en vijandigheid onze beraadslagingen of voornemens worden tegengewerkt, dan mogen we weten dat de Here altijd onze toevlucht is, Zijn ‘etsa’/raad houdt eeuwig stand (Psalm 20:5).

Gods plan en raadsbesluit bij Jesaja
Gods grootheid blijkt uit de schepping, maar ook uit het verloop van de geschiedenis. Jesaja beschrijft Gods onvergelijkbaarheid wanneer Hij vraagt wie Zijn ‘raadsman’ is geweest die Hem plannen zou meedelen en met wie Hij beraadslaagde om inzicht en onderricht te ontvangen (40:13-14). Niemand toch was man van ‘etsa’/raadsman van de Almachtige!
In Jesaja 5:18-19 spreekt de profeet een ‘wee’ uit tegen hen die moedwillig met de Here spotten. Men daagt Hem honend uit door te zeggen “Laat het ‘etsa’/raadsbesluit van de Heilige van Israël komen, zodat wij het zullen zien.” Deze cynische houding typeert veel spotters – ook in onze tijd! – die menen dat er geen God is (vergelijk Psalm 10:4,11; 36:2) en zo het kwade ‘goed’ noemen en omgekeerd (vers 20). God zal echter op Zijn tijd naar Zijn ‘etsa’/raadsbesluit ingrijpen in de geschiedenis van de wereld, zoals Hij dat ook deed ten opzichte van Assyrië (14:26). Zoals in Egypte angst zou zijn voor “het ‘etsa’/raadsbesluit van de Here” (19:17), zal dat uiteindelijk overal zijn. Maar de dag komt waarop de verlosten bevrijdingsfeest met de Here zullen vieren en voor Hem hun loflied zingen (25:1-5) en persoonlijk belijden: “Here, U bent mijn God” (vers 1). Veelzeggend is het dat hierbij als eerste reden voor deze lofprijzing vermeld wordt dat Gods handelen overeenstemt met Zijn ‘wonderlijke, standvastige raadsbesluiten’.3

Raad en vermaning van Gods Woord
De psalmist van Psalm 119 wijst op Gods raad en vermaning die Zijn Woord biedt en zegt “uw getuigenissen zijn… mijn raadgevers” (vers 24). Als inleiding op het psalmenboek worden we bepaald bij de noodzaak te kiezen voor de juiste, gelukkige levensweg met de Here. Wanneer we niet kiezen voor de ‘etsa’/raad van de goddelozen, zullen we te allen tijde rijk gezegend zijn (Psalm 1:1). “Door uw ‘etsa’/raad leidt U mij” (Psalm 73:24). Dat geldt voor elke dag die ons wordt gegeven.

Dr. Gieneke van Veen-Vrolijk

1 Het woord ‘etsa’/raad is afgeleid van het werkwoord ‘ya`ats’ dat betekent: raden, adviseren, (zich) beraden, beraadslagen, bezinnen, plannen, vermanen.
2 Het woord ‘etsa’ komt 86 keer voor in de Hebreeuwse Bijbel en wordt gevonden in dichterlijke, profetische en ook historische tekstdelen, vooral in de boeken Jesaja, 2Kronieken, 2Samuël, Psalmen, Spreuken, Jeremia, 1Koningen, Job.
3 Hier komt het meervoud van het woord ‘etsa’/raadsbesluit voor.