Er zullen zware tijden komen

Henk Askes • 90 - 2014 • Uitgave: 14
‘Weet wel, dat er in de laatste dagen zware tijden zullen komen…’ (2 Timoteüs 3:1-10).

De bejaarde Paulus is hier aan het einde van zijn leven. Hij zit in de gevangenis in Rome op zijn doodvonnis te wachten wanneer hij de tweede brief aan de jonge Timoteüs schrijft. Paulus is zeer bekommerd over alles wat hij om zich heen ziet en ervaart en hij wil Timoteüs bij voorbaat waarschuwen. Vers 1 van dit hoofdstuk is de sleutel tot het hele hoofdstuk.

Van Timoteüs weten we ook dat hij zo bevoorrecht was om een oma, Lois, en een moeder, Eunice, te hebben die allebei godvrezend waren. Het is vandaag niet meer zo vanzelfsprekend dat kinderen uit een gelovig gezin dezelfde weg inslaan. Je zult toch maar een dergelijk getuigschrift van iemand krijgen zoals Paulus dat van Timoteüs geeft: ‘Gij daarentegen hebt volle aandacht geschonken aan mijn onderricht, wijze van doen, bedoeling, geloof, lankmoedigheid, liefde, volharding’ (2 Timoteüs 3:10). Timoteüs wordt door Paulus aangemoedigd om toch te volharden.

De terugkeer van Jezus en de laatste dagen
Er is al veel gespeculeerd over de terugkeer van Jezus op de wolken en dat wij nu in de laatste dagen zouden leven. Lang geleden verscheen er al een advertentie in de Los Angeles Times met het opschrift: Christus is al hier. Het begrip laatste dagen wordt soms geïnterpreteerd als zou het de tijd zijn net vóór de wederkomst van Christus.
Theologen zijn het er echter wel over eens dat dit het tijdperk tussen de hemelvaart en de wederkomst van Christus is. Het kan ook betekenen de laatste paar weken, maanden en jaren voordat Jezus terugkomt en ook geestelijke toetsing. Op de vraag of wij nu in de laatste dagen zijn, is het antwoord: ja. De zware tijden zijn de crisistijden waarvan wij nu al alles ervaren. De laatste dagen zullen gevaarlijk en angstaanjagend zijn. Alle remmingen van normen en waarden zullen overboord gegooid worden. Wanneer dat zal zijn, weet God de Vader alleen. Als de kerk niet meer het zout van de aarde en het licht van de wereld is, zal de wereld in totale donkerheid verzinken. En dat proces is heel sterk aan de gang.
Wij hebben dus met andere woorden al de afgelopen 2000 jaar in de laatste dagen geleefd. Het begrip laatste dagen komt ook in Handelingen 2:17 en in Hebreeën 1:1 voor. Ten spijt van wat de humanisten zeggen dat de wereld beter zal worden naarmate de mens weer vrede op aarde kan bewerkstelligen, is de Bijbel niet zo optimistisch. Dat het in de toekomst beter zal gaan, is een utopie, een droombeeld. Gelukkig weet de oprechte gelovige dat de Here al de strijd heeft gewonnen en voor de gelovige is er dus hoop en een positieve verwachting wat er ook al in de wereld gebeurt.

De wereld wordt slechter
Na 2000 jaar van christendom is de wereld niet beter, maar slechter. Het is niet de schuld en de zwakheid van het evangelie, maar de zwakheid van de mens. Elk geslacht van de afgelopen 2000 jaar heeft ook veel goddelozen mensen voortgebracht. Het probleem van alles wat Paulus hier vanaf vers 2 noemt, zijn dingen die in de kerk, bij kerkmensen, ja, gelovigen voorkomen.

Voorspoed
Het woordje ik staat centraal bij vele mensen. Voorspoed maakt zijn duizenden slachtoffers. Daarom lijkt het wel of wij naar het 8-uurjournaal luisteren als Paulus wel 18 kenmerken van deze crisistijden noemt: zelfzucht, geldgierig, pochers, vermetel, kwaadsprekers, ongehoorzaamheid, ondankbaarheid, onheiligheid, liefdeloos, trouweloos, lasteraars, onmatig, onhandelbaar, afkerig van het goede, verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, genot zonder God. Wat Paulus hier noemt kwam ook al gedurende de afgelopen 2000 jaar voor.

Onze moderne tijd met zijn wetteloosheid
In de moderne tijd van vandaag met zijn tv, video's, computers, internet, mobiele telefoons, iPads, enz. is een grote verzoeking om maar met je tijd mee te gaan. We zullen ook moeten beseffen dat de meeste mensen die de programma’s van de tv opstellen, niet noodwendig gelovige mensen zijn. Zonder dat wij het altijd beseffen, halen wij het bekende Trojaanse paard in ons huis door verkeerde vrienden, boeken, tijdschriften, video’s en noem maar op. De duivel wil de nederlaag die hij geleden heeft toen Christus uit de dood is opgestaan, ongedaan maken. Daarom neemt de wetteloosheid in de wereld, maar ook in Nederland zo toe. De mens is vandaag oppermachtig en hyperintelligent, maar geestelijk arm en moreel misdadig.
De heiligste dingen worden vandaag vertrapt. De mens is egoïstisch en bezeten van geld verdienen, al is het ook op oneerlijke wijze. Kinderen zijn hoe langer hoe meer ongehoorzaam aan hun ouders. En de ouders worden hoe langer hoe meer tolerant. Het is opvallend hoe begaan Paulus is over de verhouding ouders-kinderen. De duivel sleutelt al jarenlang met groot succes aan het gezin. En te oordelen aan de toenemende getallen echtscheidingen in Nederland, is hij zeer succesvol.
Er zijn ook veel meer Judassen, verraders. En let wel: Paulus heeft het over mensen binnen de kerk. Hypocriete en belijdende leden van de kerk die een uiterlijke schijn van gelovigheid bezitten, maar van binnen er geheel anders uitzien. Paulus vergelijkt de mensen die zich tegen de waarheid verzetten met Jannes en Jambres, twee Egyptische tovenaars die in de tijd van Mozes de stok in een slang konden veranderen.

De Bijbel, gebed en de kerk
De grote vraag aan elke gelovige vandaag is: Zijn er bij ons ook verkeerde wegen? Wordt er in onze gezinnen nog oprecht en geregeld gebeden? Is de vader van het gezin de priester aan tafel? Wordt de Bijbel nog elke dag gelezen? Hoe ervaren wij de kerkgang van elke zondag? Zijn wij nauwkeurig en oplettend ten opzichte van alles wat er om ons heen gebeurt? Hebben wij onze kinderen nog in de hand? Kunnen wij staande blijven totdat Hij komt op de wolken des hemels? Daarvoor moeten wij elke dag bidden. Als wij dat gelovig bidden, zal God ons gebed verhoren en ons door de Heilige Geest versterken. Dan kunnen we staande blijven.
Groeit de kerk nog? Men zegt dat in Rusland meer mensen op een gegeven zondag naar de kerk gaan dan in de rest van Europa. Ook in China en Zuid-Korea groeit de kerk. In Nederland, het bolwerk van het protestantisme van het verleden, worden kerken gesloten. In het Nederland van vandaag hebben wij, dankzij onze huidige regering, wetten die een homohuwelijk goedkeuren, euthanasie en abortus. En het einde is nog niet in zicht. In Amsterdam heeft een wethouder durven zeggen dat een christelijke ambtenaar van de burgerlijke stand die geen homohuwelijk wil sluiten, dan maar moet opstappen. Zien wij zoals de destijds heidense Wijzen uit het Oosten nog de tekenen? Zij zagen de ster.
In Matteüs 24:22 staat ook een groot troostwoord: ‘En indien die dagen niet ingekort werden, zou geen vlees behouden worden; doch ter wille van de uitverkorenen, zullen die dagen worden ingekort.’

Henk Askes