Elke dag vaderdag?

Bert Reinds • 89 - 2013 • Uitgave: 16
‘En gij vaders, verwekt uw kinderen niet tot toorn, maar voedt hen op in de lering en vermaning des Heeren’ (Efeziërs 6:4, St.Vert.).

Vaders aanwezigheid
Het ligt al weer even achter ons: Vaderdag. Op deze dag mag vader even opladen voor een nieuw jaar vader-zijn. Toch is het niet te laat om hierover nog eens te schrijven, omdat het een thema is dat regelmatig op de agenda moet staan, het is elke dag vaderdag.
Ik heb de overtuiging dat vaders aanwezigheid in het leven van zijn kinderen invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen, gezinnen, kerk en samenleving. U ook?
Uit onderzoek blijkt dat daar waar vaders betrokken zijn bij hun kind, er minder slachtoffers zijn van ongewenst en manipulatief seksisme op het internet en op televisie. Meisjes worden minder lastig gevallen door mannen met seksueel intimiderende vragen en jongens worden minder agressief.
Randy Alcorn bevestigt dit in zijn boek: ‘Moed’. De stijgende jeugdcriminaliteit, het toenemende drugsgebruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag valt o.a. te wijten aan de afwezigheid van vader. Waar vaders betrokken zijn, zijn er betere schoolprestaties meer perspectief op werk, minder psychische problemen zijn! Wat een voorrecht om vader te zijn!

En u, bent u al doordrongen van de mogelijkheden die de Here God in u, als vader, heeft weggelegd?

Vaders afwezigheid
3 januari 1968, het was midden in de nacht. Ik werd wakker van het licht op de overloop. Waarom brandde er licht? Het was toch nacht? Daar moest ik meer van weten. Zachtjes kroop ik uit mijn bed en sloop naar de slaapkamer van mijn ouders. Wat vreemd, ook daar brandde het licht. Bij het openen van de slaapkamerdeur hoorde ik huilende mensen. Tot mijn verbazing zag ik dat niet mijn vader naast mijn moeder lag, maar mijn oma. Ik vroeg: “Waar is papa en wat doet oma in jullie bed?” Mijn moeder riep me bij zich en sloeg een arm om me heen. “Luister, jongen”, zei ze, “papa is naar de hemel, hij is vannacht gestorven.”

Met recht kan ik zeggen dat zijn afwezigheid mijn leven heeft beïnvloed en dat nog steeds doet. Wanneer ik een hoogtepunt in mijn leven mocht meemaken: diploma-uitreikingen, trouwdag, bul; toen ik samen met Willemien ons eerste kind kreeg; steeds als ik een belangrijke beslissing moest nemen, bijvoorbeeld over het wel of niet aankopen van ons eerste huis. Tot op de dag van vandaag komt die vraag op me af, wanneer er weer iets ‘groots’ staat te gebeuren: wat zou híj ervan vinden? Toen ik een paar jaar geleden naar een boekpresentatie van mijn nieuwst boek reed, kwam opeens de gedachte in mij op: ‘Wat zou ik het geweldig vinden als papa achter in de zaal zat en even zijn duim opstak.’ Ruim vijfenveertig jaar verder, en nog steeds heeft het invloed.

Vader zijn met hart en handen
Ga ook het komende jaar staan als vader. Laat u zien en horen. Praat met uw kinderen over de toekomst, over relaties, seksualiteit, geloof. Laat zien wat het voor u betekent.
Wanneer ze ouder worden, hebben ze behoefte aan klankborden. U, vader, bent er één van. Vertel uw kinderen regelmatig dat u van ze houdt zoals ze zijn! Wees vriendelijk, attent, gul, op deze manier blijft de ‘temperatuur’ goed. Weet dat hun waarde niet zit in hebben en kunnen, maar in zijn!
Corrigeer uw kinderen als dat nodig is. Echte vrijheid bestaat bij de gratie van begrenzing, anders wordt vrijheid vrijblijvendheid en dan zijn de kinderen vogelvrij. Dat vraagt leiderschap!

Het gaat er niet om of je een echte vader wilt worden,
maar dat je er één wil zijn.


Moet u dan perfect zijn?
Nee, een vader maakt ook fouten en dat is niet erg, want daarin weet hij weer dat ook in deze positie afhankelijkheid van de hemelse Vader noodzaak is. Durf kwetsbaar te zijn naar uw kind. Heb hun moeder lief. Daarmee wordt tevens het respect getoond naar de vrouw in het algemeen. Het beste wat u uw kind kunt geven is liefde aan hun moeder. Maak tijd vrij om naar uw kinderen te luisteren.

Neem ze eens een dagje uit, uw zoon of dochter met een vriendje of vriendinnetje die geen vader heeft. Niet omdat u ze zielig vindt, maar omdat u voor hen van betekenis wil zijn. U communiceert daarmee: Jij bent de moeite waard! Bemoedig uw kinderen vaak; dat betekent dat u ze stimuleert ook al zijn de omstandigheden moeilijk. Prijs kinderen ook voor wat ze presteren. Uw lofprijzing op zijn/haar werk maakt dat hun innerlijke overtuiging en intrinsieke motivatie groeit.

Laat ze los, geef uw kinderen de ruimte hun toekomst invulling te geven: Opvoeden is je kinderen vleugels en wortels te geven. Loslaten zonder hen aan hun lot over te laten. Dat loslaten gaat beter wanneer u investeert in uw huwelijk, uiteindelijk gaat u met uw vrouw het laatste stuk van uw leven weer met z’n tweeën doen. Bidt regelmatig voor en met uw kinderen, leer ze ook zelf bidden. Blijf een vader met hart en handen! Gods zegen gewenst bij de uitvoering.

‘Ik ben ervan overtuigd dat Hij die dit goede werk bij u begonnen is, het ook zal voltooien op de dag van Christus Jezus’ (Filippenzen 1:6, NBV).

Bert Reinds