Eindtijdvermoeidheid

Jan van Barneveld • 94 - 2018 • Uitgave: 14
De Bijbel is vol profetie. We mogen de profetieën niet verachten of verwaarlozen. Ze zijn vast en laten ons de hand van God in onze tijd zien. Het is een lamp van God, die schijnt, zodat we in deze duistere plaats licht hebben. Maar de laatste tijd zijn er wat kritische stemmen. Zullen we de lamp maar uitdoen of is er een veilige weg om met de Bijbelse profetieën om te gaan?

Het Britse dagblad The Guardian (Engelse wachter), constateerde onlangs dat vanwege veel niet uitgekomen profetieën de evangelische gemeenschap in de VS aan ‘eindtijdvermoeidheid’ lijdt. Op het Christelijk Informatie Platform (CIP), schreef Reinier Sonneveld een artikel over de eindtijd waarin hij ‘ons’ vermaant te stoppen met ‘puzzelen’ met allerlei profetieën. We moeten ons op Jezus richten. “Kijk naar Jezus”, roept hij ons toe. Klinkt vroom en zal goed bedoeld zijn. De Here Jezus verbond regelmatig profetieën aan Zijn optreden. Hij vermaant ons goed te letten op de tekenen der tijden. Hij verwijt Jeruzalem dat zij de tijd niet heeft opgemerkt dat God naar u omzag (Lucas 19:44). Kort daarop werd Jeruzalem verwoest. Laten ook wij goed op de tijd letten, nu God nog naar ons land omziet. Het is Gods Woord!

Wat nu?
Moeten we nu, vraag ik me een beetje geschrokken af, ophouden met het onderzoeken van het profetische Woord? Ophouden met nagaan wat de profeten ons van Godswege te melden hebben over de gevreesde Dag des HEREN, of over de Grote Benauwdheid, of over de grote beloften die nog voor Israël openstaan, of over de Wederkomst van de Here Jezus, of over de tekenen van de tijd, of over het Duizendjarige Rijk? Om maar eens een paar profetische eindtijdonderwerpen te noemen. Als we deze lamp van God door genoemde kritiek maar niet uitdoen! Nu hebben de vermaningen van de broeders aan het adres van ijverige onderzoekers van de profetieën wel een grond(je) van waarheid. Geïnteresseerde gelovigen kunnen inderdaad in verwarring gebracht worden. Er zijn fouten gemaakt. Als we profetieën naar de toekomst uitleggen mogen we daar echt wel wat vaker de twee woordjes ‘mijns inziens’ bij zetten en profetie uitleggen met behulp van de Heilige Geest.

We zullen eerst kort wijzen op het grote belang van profetie in de Schrift. Vervolgens geven we aan paar Bijbelse richtlijnen aan die (m.i.) van toepassing zijn op het toepassen van profetie, met name in onze tijd.

Zeven aanbevelingen
Eerst zeven aanwijzingen uit het Nieuwe Testament over het grote belang van het profetische Woord.
• Paulus baseert zijn visie over ‘Gods gerechtigheid’ en ‘wij’ op de wet en de profeten (Romeinen 3:21).
• Paulus vermaant de gemeente in Tessalonica, die bekend stond om hun ijverige Bijbelstudies: ’Veracht de profetieën niet’ (1Tessalonicenzen 5:20).
• Petrus legt ons uit dat profetie door de Heilige Geest is gegeven (2 Petrus 5:20).
• Petrus noemt Bijbelse profetie ‘vast’ en ‘een lamp die schijnt in een duistere plaats’ (2 Petrus 1:19).
• Paulus, toen hij terecht stond voor koning Agrippa, besloot zijn verdediging met de vraag: ’Koning Agrippa, gelooft u de profeten?’ (Handelingen 26:27).
• De Here Jezus wandelde op aarde als het ware van profetie naar profetie.
• Een ontroerend voorbeeld van het belang dat de Here Jezus aan de profetieën hechtte vinden we in Johannes 19:28-30. Hij hing aan het kruis en wist dat alles volbracht was. Maar Hij herinnerde zich dat nog één profetie vervuld moest worden: Psalm 22:16. Pas toen Hij gezegd had: ‘Mij dorst’ kon Hij naar de Vader gaan. Alles moest, en moet ook in onze tijd, vervuld worden (Lucas 21:22).

Profetie is veel meer dan de 16 profetische boeken van de Bijbel. In de Psalmen staat veel profetie. Geschiedenissen uit het Oude Testament en de levensverhalen van oudvaders, profeten en andere Bijbelse figuren bevatten veel profetische elementen. Profetie heeft ook veel meer kanten dan het voorzeggen van toekomstige gebeurtenissen.

Een ’vast’ Woord
Petrus geeft aan dat het profetische woord ‘vast en zeker’ (HSV) is. Het geeft je houvast. Je ziet hoe de HERE de hele wereld in Zijn sterke hand houdt. Toch is er veel discussie over profetieën en wordt er in veel kerken nauwelijks aandacht gegeven aan de profetieën. ’Ik kom spoedig’, zegt de Here Jezus in het voorlaatste Bijbelvers. Hij komt ook met spoed, zet vaart achter de vervulling van het Woord.
Je zou een tweedeling kunnen maken: Profetieën zijn waarover nauwelijks of geen discussie nodig is. En profetieën waarover vragen gesteld kunnen en mogen worden. Zoals Daniël, die zelfs vragen had over profetieën die hij doorgaf (Daniël 12:8). We noemen van elke categorie profetieën een paar voorbeelden.
1. Profetieën zonder discussie. (1) Over de wederkomst van de Heer. Dat staat vast: Hij komt! Natuurlijk, er blijven vragen tot de dag van Zijn komst en over de opname van de Gemeente. (2). Profetieën over het herstel van Israël. We zien dat herstel voor onze ogen gebeuren. We kunnen bij dit herstel van Israël drie aspecten onderscheiden: a. Het herstel van het verwoeste land. b. De terugkeer van Israël uit de landen waarnaar de HERE hen verstrooid heeft. c. Een geestelijk herstel. Paulus duidt op dat geestelijk herstel als hij zegt: ‘aldus zal gans Israël behouden worden’ (Romeinen 11:26). En de profeet Jesaja roept uit: ‘Uw volk zal geheel uit rechtvaardigen bestaan’ (Jesaja 60:21). (3) Profetieën over de eindtijdoorlogen om Jeruzalem (Zacharia 12).
2. Dan zijn er nog veel profetieën waarbij we bij onze uitleg meestal ‘mijns inziens’ moeten zetten. Een bekend voorbeeld zijn al die politieke en geestelijke leiders wie het etiket antichrist opgeplakt kregen. Of de profetie over Gog uit Ezechiël 38 en 39. Wie is die Gog? Welk land wordt met Magog bedoeld? Rusland met Putin of het kalifaat van Turkije met Erdogan?
3. Zo zijn er nog veel meer vragen die het duiden van profetieën niet makkelijk maken. Is de Europese Unie als herstelde Romeinse Rijk? Of Turkije als de opstanding van het Turks-Ottomaanse wereldrijk? Of Iran als machtsblok in het Midden-Oosten, zoals eeuwen geleden het Perzische wereldrijk?

Waar zijn we nu?
De wereld is in beweging. Vaak langs lijnen die in de Schrift voorzegd zijn. Het onrustbarend snelle toenemen van het antizionisme en het antisemitisme zijn signalen die kunnen uitlopen op de in de Schrift voorzegde eindtijdoorlogen tegen Israël. Het herstel van Israël is nog in volle gang. Europa, ook ons land, is niet meer veilig voor Joodse mensen. Dus pakken veel Joodse medeburgers hun koffers en gaan naar Israël. Grote bouwprojecten in Israël in Judea en Samaria (gebied C van de zogenaamde Westbank = Judea en Samaria) maken Israël compleet. De messiaanse beweging groeit. De HERE, de God van Israël, maakt Zijn Woord waar. En wij, wij mogen helpen door onze gebeden en steun.

Jan van Barneveld