Eerst de Jood

Jan van Barneveld • 92 - 2016 • Uitgave: 1
We weten dat we leven in de ‘tijd van het herstel van Israël’. Ook in 2016 zal de HERE doorgaan met Zijn grootse herstelplan voor Zijn volk. ‘Tekenen van de tijden’ (Matteüs 16:3) en ‘weeën van de Messias’ (Matteüs 24:6-8) zullen in intensiteit en aantal toenemen. Het Godswoord ‘Gezegend die u zegenen, en die u vervloekt, vervloekt!’ (Numeri 24:9; Genesis 12:3) wordt voor veel landen een tragische realiteit. In dit artikel een andere Bijbelse wetmatigheid die Paulus ons leert: ‘Eerst de Jood’.

Het ‘Eerst de Jood’ is belangrijk op drie gebieden. In geestelijke zin, op politiek en maatschappelijk gebied en als voorbeeldfunctie. Paulus zegt: Het Evangelie is ‘een kracht van God tot behoud voor iedereen die gelooft, eerst voor de Jood, maar ook voor de Griek’ (Romeinen 1:16). Petrus zegt nadrukkelijk tegen zijn Joodse volksgenoten in Jeruzalem: ‘God heeft in de eerste plaats voor u zijn Knecht doen opstaan’ (Handelingen 3:26). Dit voorrecht van de Jood blijft van kracht, want ‘de genadegaven en de roeping van God zijn onberouwelijk’ (Romeinen 11:29).
Paulus noemt één van die voorrechten voor ‘de Jood’: ‘Hun zijn de woorden van God toevertrouwd’ (Romeinen 3:2). Wij hebben het Woord via Israël gekregen. Vandaar het ‘maar ook de Griek’ van Paulus. Belangrijk is dat de apostelen zich baseren op Psalm 147: ‘Hij heeft Jakob zijn woorden bekend gemaakt, Israël zijn inzettingen en verordeningen, aldus heeft Hij aan geen enkel volk gedaan’ (vers 19,20). Wat betreft het Woord van God is het dus duidelijk: ‘Eerst de Jood’.
Meteen komt dan een grote vraag: ‘Maar de Joden hebben de Here Jezus toch verworpen als Messias? Ook op deze voor een deel foute vraagstelling gaat Paulus diep in. Hij spreekt in dit verband over ‘het geheimenis van een gedeeltelijke verharding over Israël’ (Romeinen 11:25). Gedeeltelijk in drie opzichten:
1. In aantal. Het zijn niet de Joden die Hem verworpen hebben. Er is altijd een rest Joden geweest die de Here Jezus herkend en erkend hebben als Messias. En er komt een tijd dat ‘heel Israël behouden zal worden’ (Romeinen 11:26).
2. In de waarheid. Er is één geheimenis uit het Woord van God dat tot op heden voor Israël is verborgen en aan ons gelovigen-uit-de-volken geopenbaard. Dat is de identiteit van de Messias. Dit heilige, heerlijke geheimenis mogen wij, heiden-gelovigen uitleven en uitdragen. Maar het ‘heel Israël zal behouden worden’ (Romeinen 11:26) zal spoedig realiteit worden.
3. In de tijd. De ‘gedeeltelijke verharding’ blijft tot ‘de volheid van de heidenen binnengaat’ (Romeinen 11:25). Dit moment komt snel dichterbij. De boosheid van de heiden-volken en de landen van de wereld doet de beker van Gods toorn snel vollopen. Dat loopt uit op het moment dat ‘alle volken tegen Jeruzalem ten strijde worden vergaderd’. In Zacharia 12:2-10 en 14:1-4 staat het proces hoe in de eindtijd Messias Yeshua aan Israël geopenbaard wordt en hoe de HERE God ingrijpt en Israël/Jeruzalem redt.

De rondgang van het Evangelie
Een tweede reden waarom die ‘gedeeltelijke verharding’ van Israël spoedig zal worden weggenomen, is dat het Evangelie weer terugkomt in Jeruzalem. In Israël, met name in Jeruzalem is het begonnen met de Eerste Gemeente. Vanuit Jeruzalem ging het over de hele wereld. Paulus schreef: ‘Over de hele wereld draagt het vrucht’ (Kolossenzen 1:6). De eerste eeuwen na Christus was Noord-Afrika het centrum van het christendom. In de tweede helft van de 7e eeuw werd het Evangelie uit Noord-Afrika weggespoeld door de islam. Toen ging het noordwaarts en richting Rusland. Toen een levend Evangelie bijna uitstierf, kwam de Reformatie naar onze streken. Ook hier trad vervlakking op. Dus ging het Evangelie naar het Westen: de grote Opwekkingen in Engeland en de VS. Daaruit ontstonden grote zendingsgenootschappen die het Evangelie over heel de wereld brachten. Vooral na WO II pakten kerken in de zogenaamde Derde Wereld de fakkel van het Evangelie bijzonder krachtig op. Met name in Afrika beneden de Sahara en in Zuid-Amerika bloeide het Evangelie. China krijgt momenteel een geweldige aanraking van Gods Geest. Opvallend is dat ook in Israël de Gemeente van Yeshua groeit en bloeit. Terug in Jeruzalem! De cirkel is rond. Want de Grote opwekking zal weer uit Jeruzalem komen. Want ‘de Verlosser zal uit Sion komen’ (Romeinen 11:26).

Politiek en samenleving
Het ‘Eerst de Jood’ zal ook voor de politiek en de samenleving gelden. Het ‘herstel van Israël’ is een belangrijk signaal van Gods plannen met Zijn volk. Ook de apostel Jakobus legt dit verband in zijn toespraak tot de Eerste Gemeente in Handelingen 15. Hij schetst het volgende scenario: 1. Een volk uit de heidenen (15:14). 2. Herstel van Israël (15:16 met Amos 9:14,15). 3. En dan: ‘Opdat het overige deel van de mensen de Here zoeke’ (15:17). Dus eerst herstel van Israël en dan het overige deel van de mensen, de wereld dus.
Veel profetieën en beloftes van de HERE spreken hierover. Allereerst Mozes. Als de HERE tot Zijn doel is gekomen met Israël, dan zal ‘de HERE u stellen tot een hoofd en niet tot een staart’ (Deuteronomium 28:13). En Jesaja en Micha profeteren ‘uit Sion zal de wet uitgaan en het woord van de HERE uit Jeruzalem’ (Jesaja 2:3, Micha 4:2).
Zo zijn er nog veel teksten die de belangrijke rol die Israël gaat spelen in het komende Koninkrijk van de Heer, noemen. Als we dit inzien, begrijpen we ook waarom de hele wereld zich verzet tegen het herstel van Israël en uit is op de vernietiging van Gods volk. Ook dit is duidelijk voorzegd. Maar Gods plan gaat door. Mede dank zij onze gebeden.

Israël als voorbeeld
Weer is het Paulus die ons en ook de volken Israël als waarschuwend voorbeeld stelt (zie 1 Korintiërs 10:6,11). Voor zegen en benauwdheid geldt ook het ‘Eerst de Jood en ook de Griek’ (zie Romeinen 2:7-11). Wat actuele voorbeelden:
• Israël heeft heel wat jaren gezucht onder vijandschap en terrorisme dat islamitische wortels had. Nu vragen wij ons af waar het heengaat met de islamisering van onze samenleving.
• Terrorisme plaagde Israël. Nu komt het meer en meer over ons.
• Eerst werden alle Joden in 1948/49 uit Arabische landen verjaagd. Nu de christenen.
• Het Joodse volk is tijdens WO II door grote benauwdheid gegaan. Als wij ons niet bekeren zijn wij straks aan de beurt.
• De EU pest Israël met die infame BDS (boycot en laster). Wij zullen dat merken in onze eigen economie.
Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van deze wetmatigheid die de HERE in Zijn schepping heeft gelegd.

Jan van Barneveld