Eerbied voor een genadige God

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 5
‘Het beginsel van wijsheid is de vreze des Heren’ (Spreuken 9:10a).

Het begint hevig te onweren en te bliksemen. Een zware wolk rust op de top van de berg. Er is een geluid van een sterke bazuin. De hele berg rookt en beeft. De vlammen reiken tot aan de hemel. De mensen trillen van schrik. Het is een ontzagwekkende gebeurtenis als de Here neerdaalt op de berg Sinaï om aan Mozes Zijn wetten te geven.

Telkens wanneer God verschijnt, gaat dat gepaard met heftige verschijnselen. Als Jesaja de Here ziet zitten op Zijn troon, roepen engelen elkaar toe: “Heilig, heilig, heilig is de HEERE van de legermachten, heel de aarde is vol van Zijn heerlijkheid!” (Jesaja 6:3). Daarbij schudden de deurpinnen in de drempels en het huis vult zich met rook.

De vreze des Heren die wijs maakt, houdt in dat we een intens ontzag voor Gods Majesteit hebben en diep beseffen hoe heilig Hij is. Ik hoorde van een evangelist die God aanspreekt met je en jou. Ik spreek de heilige God liever respectvol aan met U.
In het verleden is er op de bovenmenselijke verhevenheid van God grote nadruk gelegd: Hij is oneindig, onbegrijpelijk, onveranderlijk, alomtegenwoordig, alwetend, almachtig en heilig. Daardoor hadden mensen God veelal als een afstandelijke en verre God ervaren. De oneindige goedheid, diepe liefde, warme barmhartigheid, rijke genade en de dichte nabijheid van God kwamen daardoor veel minder uit de verf. In onze tijd is dat het omgekeerde. Er wordt een overgrote nadruk gelegd op Gods liefde en genade. De heiligheid van de Here en het feit dat Hij een hartstochtelijke afschuw heeft van zonde komen daardoor vaak in de schaduw te staan.
In de zomer van vorig jaar heb ik samen met mijn vriendin een bijeenkomst bijgewoond. Mensen waren geknield op lage bankjes en ze zongen op gedragen wijze allemaal Bijbelteksten. Er was een sfeer van diepe eerbied voor God. Ik mis dat soms in onze diensten. Gods heiligheid en liefde zijn absoluut onscheidbaar en dat mogen we in onze diensten tot uiting laten komen. Laat er plaats mogen zijn voor gejubel en gejuich, maar ook voor heilige stilte.

Gods liefde gaat ver uit boven wat wij ons voorstellen bij liefde. Zij is een heilige liefde! De hoogverheven God buigt Zich in Zijn onmetelijke liefde in Christus Jezus naar ons toe. De Here daalt naar ons af en wordt gelijk aan ons. Maar niet in de zonde. Hij verandert Zichzelf niet. Hij blijft de absoluut de Heilige die ons de Heilige Geest geeft en ons heiligen noemt!

Els ter Welle