Eenvoud en eenzaam

Peter de Haan • 88 - 2012 • Uitgave: 26
Thema van dit nummer van Het Zoeklicht is: ‘Hij kwam bij ons heel gewoon’. Velen zullen meteen aan het bekende lied denken met deze titel, dat zowel tussen de Opwekkingsliederen (nr. 268) staat als in de bundel van Johannes de Heer (nr. 999). De tekst ervan vindt u op de achterkant. Een lied dat op de eerste regel na vooral wijst op Pasen.
Hij kwam bij ons heel gewoon… In een eenvoudige stal, herders als eerste kraambezoek. Niet wat je zou verwachten bij de komst van de aangekondigde Messias. Geen bodes die het nieuws verspreidden van stad tot stad en van dorp tot dorp, geen koninklijke omgeving, Jezus werd mens zoals wij. Hij wist wat honger was, wat eenzaamheid inhield en kende de diepte van het lijden nog meer dan wij ons kunnen voorstellen.
Wat een tegenstelling met de viering van Kerst, waar voor velen een goedgevulde tafel klaarstaat, omringd met vrienden en familie. Denk deze Kerst eens terug aan de eenvoud van Jezus’ eerste komst en aan Zijn eenzaamheid aan het kruis. Bedenk dan dat de Here Jezus op aarde kwam voor ú. Viert u deze feestdagen met Hem? Dan vieren we met Kerst niet alleen de geboorte van het Kind in de stal 2000 jaar geleden, maar ook uw nieuwe leven met God. Dat wens ik u toe, deze Kerst.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht