Een zegel

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 6
Als men in het verleden iets wilde afsluiten, definitief, gebruikte men een zegel. Meestal was deze verzegeling er één van het staatshoofd. Dit staatshoofd, bijv. de koning, drukte zijn zegelring in de lak, die werd gebruikt om iets te verzegelen.
Heel goed kan ik mij herinneren, dat belangrijke poststukken, bijv. met (veel) geld in de enveloppe, ook verzegeld werden met lak waarin mijn vader zijn stempel drukte.
Het was dus helemaal niet vreemd, dat de Romeinen het graf van de Here Jezus voorzagen van een zegel. Dan kon er niets meer uit of in. Of je moest het zegel verbreken en daarvan moest je verantwoording afleggen.
God's kinderen kennen ook een zegel, dat is de Heilige Geest!


EEN VERZEGELDE BRON
In Hooglied 4:12 kunt u over deze bron lezen. De bruidegom zingt over zijn bruid als over een verzegelde bron. Zij is wel een bron van liefde, maar zij is nog onaantastbaar.

Daarover - over het wachten met geslachtsgemeenschap totdat je man en vrouw bent - moet je vandaag de dag niets meer zeggen. Dat stadium zijn wij voorbij. Je vergeet dan jongen om Het Hooglied uit de Bijbel te zingen. Als hij over zijn a.s. vrouw zingt dan heeft zij alles, maar veel ervan wacht totdat zij man en vrouw zijn.

Veel gelovige Bijbeluitleggers maken van Het Hooglied een toepassing, die ziet op de hemelse Bruidegom en de Bruid d.i. hier Israël en dat is in het NT de Gemeente. Alle lof en alle glorie, zullen God's kinderen in de eeuwigheid brengen aan de Here Jezus. Tot driemaal toe - in hoofdstuk 2:7; 3:5 en 8:4 - bezweert het bruidje haar vriendinnen om "de liefde niet op te wekken en te prikkelen voordat het haar behaagt ".
Vraag: Regeert u uw lichaam of regeert uw lichaam u?

DE ZEGELRING
In Esther 8:8 staat o.a. "…want een geschrift dat in de naam des konings geschreven is en met de zegelring des konings verzegeld is, kan niet worden herroepen." Deze woorden konden niet worden herroepen. Als dat al met de naam en de verzegeling van een aardse koning het geval is; wat zal het dan zijn van onze hemelse Koning?

En er zijn heel veel mensen, die maar blijven twijfelen 'of de zaligheid wel voor hen is.' Wanneer in Esther 8 wordt gezegd, dat het geschrift niet kan worden herroepen, wat zou er dan met het Geschrevene van God gebeuren, waaraan Hij ook Zijn zegel heeft gegeven, de Heilige Geest. De hemelse Koning heeft besloten en ons laten weten wat Zijn besluit is. En iedereen, die Zijn Woord gelooft is ook verzegeld met de Heilige Geest. Wat een beeld uit de Bijbel. De zegelring van de koning. Het geschrift wordt daarmee onherroepelijk gemaakt. Bij de Here God is uw redding en zaligheid onherroepelijk.

Geloof God! Geloof Zijn Woord! Hij is er de schrijver van en in Zijn Naam komt de Blijde Boodschap bij u.

GOD'S WOORDEN VERZEGELD?
Alles wat God aan Daniël had gezegd moest hij verzegelen, opbergen! In Daniël 12:4 staat: "Maar gij Daniël, houd de woorden verborgen, en verzegel het boek tot de eindtijd."
Eeuwenlang was het een verborgen zaak, wat deze dienstknecht van God had gehoord en gezien. Maar zo zou het niet altijd blijven. Er staat aan het einde van de Bijbel (Op. 22:10):
"Verzegel de woorden van de profetie van dit boek niet, want de tijd is nabij."

Aan het einde van de Bijbel is het heel anders dan in Daniëls dagen. De tijd is nabij wil zeggen dat de eindtijd is aangebroken. Niemand weet wanneer de Here Jezus terugkomt.
Paulus dacht dat hij nog zou leven. Wij weten het ook niet en wij zijn wel een kleine 2000 jaar opgeschoven in de tijd.

Leven wij bij een open Bijbel? Gaan wij de profetieën na, opdat wij weten in welke tijd wij leven. Veel mensen zeggen, dat het niet langer kan duren; maar wij weten niet wat God nog zal/kan doen om Zijn liefde aan deze wereld te tonen. Wij denken ook dat het aanstaande is, dat de Here Jezus komt om Zijn Gemeente naar Huis te halen. Bent u bereid?

HIJ KOMT
De verklaring van Johannes 14:18 "Ik kom tot u', is niet alleen een Goddelijke heenwijzing naar Christus' wederkomst. Het is ook een belofte van de komst van de Heilige Geest.

Velen denken dat het alleen een belofte is van Zijn wederkomst! Dan zou Hij wel erg lang op Zich laten wachten. Nee, Hij zorgt er direct voor dat allen die in Hem gaan geloven het zegel van de Heilige Geest ontvangen.

Als de Here Jezus nu tot u komt gaat u dan in Hem geloven?
En: Geloven is niet alleen (ik heb dat al eerder geschreven) voor waar en zeker houden, maar ook een vast vertrouwen!
De Heiland is al gekomen in de Persoon van de Heilige Geest!
Druk Hem, de Here Jezus, maar aan uw hart.

Nol Esmeijer