Een wolk

Nol Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 18
Wij hebben er eigenlijk teveel van! Van wolken, regenwolken, grote wolken, witte wolken, grauwe wolken enz. Maar toch: er staat in de Bijbel, dat er een wolk tussen de discipelen en de Here kwam bij Zijn hemelvaart. En wanneer de Heiland spreekt over Zijn volgende komst zegt Hij:

'Want de machten der hemelen zullen wankelen. En dan zullen zij de Zoon des mensen zien komen op een wolk, met grote macht en heerlijkheid." - Lucas 21:27.

Wij zien Hem ook een wolk binnengaan, wanneer Hij op de berg der Verheerlijking is. De Bijbel is vol van wolken. Maar er is één wolk, die er uitspringt. Dat is de wolk, waarmee Gods heerlijkheid op de aarde zichtbaar wordt, de Sjechina.

Wij lezen, dat koning Salomo het Huis des Heren gereed maakte en dat de priesters de Ark erin hadden gezet, 'Toen werd het Huis, het Huis des HEREN, vervuld met een wolk" - 2 Kronieken 5:14.

DEZE WOLK WAS GODS HEERLIJKHEID
Dat was in het verleden al zo. Wij lezen in Exodus 16: 10 dat Israël naar de woestijn keek "en zie, de heerlijkheid des Heren verscheen in een wolk." Wij moeten dat nooit meer vergeten. Als wij de wolken weg wensen, dan kon het wel eens zijn dat wij ook de heerlijkheid des Heren weg wensen. Nu gaan we over wat hierboven staat niet theologiseren. Wij weten best dat in het NT er steeds Eén is, Die ons nooit zal verlaten. Dat weten wij opperbest. En dat is ook zo voor allen die nu de Here Jezus willen aanvaarden. Hij zal ook hen nooit verlaten. Maar .... het tot Hem behoren, Hem dienen, Hem gehoorzamen, is dat fijn, is dat heerlijk? Daarop doelen wij. Zouden wij er niet zonder willen en kunnen? Zonder deze wolk der Heerlijkheid? Wij niet!

* God woonde daarin.
In Exodus 24: 16 lezen wij o.a.:
' God riep tot Mozes midden uit de wolk." En in Exodus 34 : 5 en in Leviticus 16 : 2 kunnen wij ook lezen, dat God in een wolk woonde. Of Hij nu neerdaalde in een wolk; of dat Hij verschijnt in een wolk boven het verzoendeksel, Hij is er in deze wolk, de Sjechina. De grote vraag is nu: Ben jij op deze wijze bewolkt? Of is het bij jou altijd een heldere hemel?

* Het was ook vaak vreselijk.
Uit deze wolk kwam ook vaak het oordeel! Wij mogen nooit denken, dat God als het Hem te bar wordt, alles maar door Zijn heilige vingers ziet. God is rechtvaardiger dan wij allemaal bij elkaar. En Hij veroordeelt niet graag (dat is overigens een heel andere kwestie), maar als een mens over Zijn grenzen heen gaat, dan veroordeelt hij zo iemand. "Het is vreselijk te vallen in de handen van de levende God" - Hebreeën 10 : 31.
Er staat in Deuteronomium 4: 11, dat "De berg (van de Wetgeving) laaide van vuur tot in het hart van de hemel - duisternis, wolken en donkerheid."

In de hemel was vuur en het waren hele donkere wolken. God wil jou niet verbranden, maar wel jouw zonden.

WOLKEN KUNNEN OOK NEGATIEF ZIJN
Prediker 11:4 zegt:
'Wie steeds naar de wolken ziet, zal niet maaien" - wat een les. Wij zijn door de Here Jezus geroepen om te maaien, te oogsten. "Kom en help ons oogsten" - Opwekking no.403. Daarop, op de oogst moet je letten. Niet op de wolken.

Er staat in de Bijbel:
"Ik zal de wolken gebieden, dat zij op de wijngaard geen regen doen vallen" - Jesaja 5:6. Het is ver - schrikkelijk moeilijk te snappen, maar de Here gaat soms, doordat Hij Zijn regen inhoudt, ons jaloers maken op de vruchten van de wijngaard. Waarnaar verlang jij op dit moment?

De dag des Heren = een dag van wolken.
Wolken kunnen het licht soms in de weg zitten. De Dag des Heren is een dag van grote donkerheid. Vaak noemen wij deze tijd "de Grote Verdrukking". Er is in het nabije verleden op deze plaats al over deze Dag geschreven. Het zal de Dag zijn van grote benauwdheid voor Israël. Deze Dag behoeven wij - als wij de Here Jezus kennen - niet mee te maken. Wij zullen dán altijd met de Here wezen - 1 Thessalonicenzen 4:17.

Op deze Dag komen vijanden van Israël uit het Noorden, Gog zal komen als een wolk: een slechte wolk! Lees het in Ezechiël 38.

En er zijn "Wolken die geen water geven" - Judas :12. Er zijn heel veel mensen, ook jonge mensen, die wel een heleboel praten, maar die eigenlijk niks zeggen Zij voegen er niets aan toe, aan de discussie, aan het geloof van een ander en zij voegen ook niets toe aan zichzelf. Wat voor een wolk ben jij? Geef jij water - een beker of een plensbui?

EEN WOLK VAN GETUIGEN
Over deze wolk kun je lezen in Hebr.12:1. Daar staat: "Nu wij zulk een grote wolk van getuigen rondom ons hebben, laten wij afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk in de weg staat, en met volharding de wedloop lopen, die vóór ons ligt."

Als jij zó geestelijk sportief bent dan ben je geen wolk die geen water geeft, maar door te behoren tot de wolk van getuigen, beteken je voor een ander wat. En daar is het God om te doen.

De vraag is of jij wel een goede wolk wilt zijn of worden? En op de eerste plaats daaraan jouw energie wil geven? Sterkte met het nemen en uitvoeren van zo'n besluit.

Nol Esmeijer