Een werkvoorbereider

Martin Penning • 91 - 2015 • Uitgave: 25/26
‘Er is een mens door God gezonden; zijn/haar naam is…?!’

Voordat men met de bouw van een woning, kantoorcomplex of winkelcentrum kan beginnen, moet er veel geregeld worden. Een werkvoorbereider speelt in dit voortraject een belangrijke rol. Hij stelt het begin en het einde van een bouwtraject vast en zorgt voor de planning van de werkzaamheden en dat er voldoende werklui en materiaal op de bouwplaats zijn om het werk te kunnen doen.

Bij de Jordaan ontmoeten we ook een werkvoorbereider. De arbeidsomstandigheden waren niet geweldig. Zijn leefomgeving was de woestijn en vaak stond hij met zijn voeten in het water. Hij droeg een mantel van kamelenhaar en een leren riem. Zijn voedsel bestond uit sprinkhanen en wilde honing. Zijn taak was een weg te bereiden. Dalen moesten gevuld worden en bergen en heuvels geslecht. Kromme wegen moesten recht worden en hobbelige wegen geëffend.

De Opdrachtgever
De Opdrachtgever van deze werkvoorbereider was niet zomaar ‘een baas’. Het is de Allerhoogste Heere, de Schepper van hemel en aarde. Deze werkvoorbereider werd door God gezonden. Zijn vader en moeder waren godvrezende mensen en al op hoge leeftijd. Er was in hun leven één groot verdriet. Ze hadden geen kinderen van de Heere ontvangen. Maar toen Zacharias dienst deed in de tempel was aan hem een engel verschenen. De engel vertelde hem dat hun gebed verhoord was en dat zijn vrouw Elisabeth zwanger zou raken en een zoon zou baren. De naam van deze zoon moest Johannes zijn. Johannes kreeg een bijzondere opdracht van de Heere. Hij predikte en doopte onder het volk van Israël, want de komst van de Messias was aanstaande.

Er was een mens
Het is bijzonder dat God een menselijke werkvoorbereider verkiest om te getuigen van het Licht wat in deze wereld gaat schijnen. Het had zo anders gekund. God had engelenlegers kunnen sturen om te vertellen van de komst van het Licht in deze wereld. Hij had op imponerende wijze Zijn schepping kunnen gebruiken door donder en bliksem, lieflijke zonnestralen of indrukwekkende tekenen aan zon, maan en sterren om te wijzen op de komst van het Licht. Maar in plaats daarvan gebruikt God mensen om te getuigen van het Licht: ‘Er was een mens door God gezonden.’ De Heere heeft in Zijn wijsheid ervoor gekozen dat de komst van Zijn Zoon aangekondigd zou worden door een mens die Hij uitgekozen en gezonden heeft. De Heere wist in Zijn volmaakte wijsheid dat dit de weg was om het grootste feit in de menselijke geschiedenis bekend te maken.

Om van het Licht te getuigen
Johannes’ taak is om van het Licht te getuigen. Een getuige is iemand die krachtig spreekt van wat hij gehoord of gezien heeft. De Heere had in de woestijn tot Johannes gesproken en hem dingen laten zien over de Messias die komen zou:
‘En ik kende Hem niet, maar Hij Die mij gezonden heeft om te dopen met water, Die had tegen mij gezegd: Op Wie u de Geest zult zien neerdalen en op Hem blijven, Die is het Die met de Heilige Geest doopt. En ik heb gezien en getuigd dat Hij de Zoon van God is’ (Johannes 1:33-34).
Johannes had een uitleg van de Heere gekregen over het komende Licht: ‘Ik ben de stem van één die roept in de woestijn’ (1:23), ‘ik ben het niet waard om de sandalen van de komende Messias los te maken’ (1:27), ‘zie het Lam Gods, dat de zonde van de wereld wegneemt’ (1:29), ‘Hij was er eerder dan ik’ (1:30), ‘Hij doopt met de Heilige Geest’ (1:33), ‘Hij is de Zoon van God’ (1:34). Op basis van het onderwijs van de Heere en omdat de Heilige Geest op hem was kon Johannes getuigen van het Licht. Johannes blijkt een betrouwbaar getuige van het Licht te zijn.

Opdat allen geloven
Het leven van Johannes stond in het teken van Diegene Die na hem zou komen, de Heere Jezus. Johannes getuigde van het Licht, zodat de mensen door hem in de Heere Jezus zouden gaan geloven. Johannes was vol ijver voor Hem. Zowel het leven van Johannes als zijn boodschap waren een betrouwbaar getuigenis van de waarheid.
Johannes’ leven werd gekenmerkt door eenvoud. Hij leefde vele jaren in de woestijn en was eenvoudig gekleed en at eenvoudig voedsel. Met dit eenvoudige leven wees hij vooruit op de komst van de Heere Jezus.
Het leven van Johannes werd ook gekenmerkt door tragiek. Hij was geroepen door God als werkvoorbereider en getuige voor de komst van de Messias. Maar het werk heeft hij nooit af gezien. Toen de Heere Jezus Zijn werk begon, gingen alle mensen naar Hem toe. De discipelen van Johannes beklaagden zich: ‘Rabbi, Hij Die bij u was aan de overkant van de Jordaan, van Wie u getuigenis gaf, zie, Hij doopt en allen komen bij Hem’ (Johannes 3:26). Zijn discipelen waren beledigd over het feit dat eerst alle aandacht op hun meester was gericht en nu alle aandacht uitging naar Die Ander. Maar Johannes leert zijn discipelen: ‘Hij meer moet worden, ik echter minder’ (Johannes 3:30). Op het hoogtepunt komt Johannes in de schaduw te staan. Het werk van de Heere Jezus wordt steeds meer zichtbaar. Door onderwijs, wonderen en tekenen maakt Hij duidelijk dat Hij de beloofde Messias is. Maar in die tijd zit Johannes in de gevangenis van Herodes, waar hij uiteindelijk onthoofd zou worden.
Johannes was een man met moed. Hij nam geen blad voor de mond. Hij wees de mensen op hun zonden zonder aanzien des persoons. Zelfs de Schriftgeleerden en koning Herodes moesten het ontgelden en werden gewezen op hun zondige levenshouding.
Johannes was een oprecht en nederig man met een betrouwbaar getuigenis. Zijn leven en getuigenis stonden in het teken van de komst van Gods Zoon. Johannes’ hart brandde van ijver voor de Heere, opdat het volk van Israël de Messias zou erkennen.

Hedendaagse werkvoorbereiders
In deze tijd vieren we de eerste komst van de Heere Jezus naar deze wereld. Door Zijn komst, Zijn sterven en opstanding is er voor ons vrijspraak van zonde en eeuwig leven. Wat is het geweldig als het Licht van de wereld schijnt in je hart. Vrijgesproken van schuld en eeuwige verzoening met God. Als kinderen van God zijn we nu werkvoorbereiders voor de tweede komst van de Heere Jezus. Ons leven staat ten dienste van Gods Zoon die eens terug zal komen.
Graaf Von Zinzendorf (1700-1760), de oprichter van de Hernhutters, heeft eens gezegd: “Ik ben een Zinzendorf en een Zinzendorf is niet waard om te leven als hij zijn leven niet besteedt voor een goede zaak. Ik draag ook de naam van christen en daarom sta ik voor een dubbele taak. Een christen behoort zich niet op te laten branden zonder licht te geven.”
Gods weg om het licht van Christus bekend te maken is door menselijke getuigen. Daarom zijn wij op Hem gericht en getuigen wij van het Licht. In deze dagen mag het nog steeds klinken: Bekeer u! Hopelijk wordt de wedervraag dan ook gesteld: Wat moeten wij doen? Ons leven en onze boodschap mogen een getuigenis zijn van de Persoon en het werk van de Heere Jezus Christus voor de wereld. Want Zijn tweede komst is nabij. ‘Er is een mens door God gezonden; zijn/haar naam is…?!’

Martin Penning