Een waardevol kerstcadeau

ds. Theo Niemeijer • 92 - 2016 • Uitgave: 25/26
Kerstfeest is voor velen een feest van cadeautjes geworden. Pakjes onder de kerstboom, een kerstpakket van je werk, een bonus van de baas en ga zo maar door. Met al deze geschenken wordt vaak het meest waardevolle kerstcadeau vergeten waar het met Kerst allemaal om draait: God gaf Zijn eniggeboren Zoon.

Ik hoef u niet te vertellen dat de wereld waarin we leven tot op het bot verdorven is. De politieke schandalen, schandelijke hebzucht, het toenemende geweld, het vreselijke oorlogsgeweld in landen zoals Syrië en Jemen en het verval van de prachtige schepping spreken hiervan. En God ziet het allemaal gebeuren.
U zult zich misschien afvragen, waarom God dit allemaal toelaat en er niets aan doet? Misschien kunnen we de vraag ook anders stellen: "Wat zou God er volgens u aan moeten doen?"

God koos voor vergeving en vernieuwing
De oorzaak van al dit vreselijke is de mens zelf die in zonde gevallen is. Overal waar de mens de macht naar zich toetrekt, zien we hetzelfde gebeuren. Zou God dan de zondige mensheid, als oorzaak van alle kwaad, moeten uitroeien? Is dat de enige oplossing die overblijft?
Met Kerst koos God voor een andere oplossing. In plaats van het veroordelen en vernietigen van de wereld toonde Hij Zijn liefde voor onze kapotgemaakte wereld. Hij bracht vergeving in plaats van veroordeling, vernieuwing in plaats van vernietiging.
God gaf Zijn eniggeboren Zoon, Zijn ‘alles’. Met Hem gaf God alles wat Hij bezat, om ons vergeving en vernieuwing aan te bieden. Zo God stak Zijn liefdevolle hand uit naar een wereld die van Hem vervreemd was.

Wel of niet aannemen, daar draait het om
U zult waarschijnlijk geen moeite hebben om de cadeautjes van onder de kerstboom in ontvangst te nemen. Natuurlijk nemen we het kerstpakket van ons werk en de bonus van onze baas aan. Maar heeft u het grootste geschenk dat God ons gegeven, Zijn eigen Zoon, al in ontvangst genomen?
In Johannes 1:11 en 12 lezen we over hen, die Hem niet aangenomen hebben, maar ook over hen die Hem wel aangenomen hebben. Bij welke groep behoort u?
Zij die Hem niet hebben aangenomen gaan uiteindelijk met deze zondige wereld voor eeuwig ten onder. Zij die Hem wel hebben aangenomen hebben het voorrecht gekregen om een kind van God te worden en daarmee ontvangen ze vergeving van zonden en eeuwig leven. Wat een verschil! En het zit hem eenvoudig in het wel of niet aanvaarden van Gods grote kerstgeschenk: De Here Jezus.

Jezus omarmen
Nu zult u misschien zeggen: Wat betekent het om Hem aan te nemen?
Een mooi voorbeeld hiervan zien we bij de oude Simeon die in de tempel een ontmoeting had met de jonge ouders Jozef en Maria en hun kindje Jezus. We lezen van hem dat ook hij het kind in zijn armen nam en God loofde (Lucas 2:28). Hij nam het kindje Jezus fysiek in zijn armen en dankte God voor de redding die hij met dit Kind in zijn armen hield. Zo mogen ook wij de Here Jezus in onze armen sluiten en God bedanken voor de redding die we in Hem ontvangen. We mogen dit met ons hart doen, waarmee we onze dank aan God brengen die bereid was Zijn eniggeboren Zoon aan ons te geven.

Jezus als Heelmeester
Bij de geboorte krijgt de Here Jezus veelvuldig de naam ‘Heiland’. Maria bezingt hem bij de aankondiging van Zijn geboorte als Heiland, Simeon spreekt over Hem als Heiland en ook de engelen zingen over de Heiland die geboren is. Het woordje ‘Heiland’ is afgeleid van ‘Heelmeester’ een titel die voor artsen in die tijd gewoonlijk gebruikt werd. Jezus kwam om de mensen van hun zonden te genezen.
Al ruim 700 jaar voor de geboorte van de Here Jezus werd deze genezing al aangekondigd: ‘Onze ziekten heeft Hij op zich genomen en onze smarten gedragen… om onze overtredingen werd Hij doorboord en om onze ongerechtigheden verbrijzeld; de straf die ons de vrede aanbrengt was op Hem, en door zijn striemen is ons genezing geworden’ (Jesaja 53:4-5). We hebben hier een profetie die vele honderden jaren later in de Here Jezus vervuld werd. Hoewel de kruisdood pas vele eeuwen later door de Romeinen ingevoerd werd, lezen we hier al over de kruisdood van de Messias (‘Om onze overtredingen werd Hij doorboord’). De Heiland nam onze zonden mee naar het kruis en heeft aan het kruis de straf gedragen voor onze zonden. Omdat Hij dit deed, kan de Here God al onze zonden vergeven en bestaan ze eenvoudigweg niet meer voor Hem!
Als Heiland heeft Hij ons vergeving van zonden geschonken, maar daardoor ook met God verzoend. De relatie tussen God en ons is hersteld, zo zelfs, dat we nu als kinderen van God aangenomen zijn.

Van Eniggeboren Zoon naar Eerstgeboren Zoon
Wanneer we ons hart voor de Here Jezus openen, vervult Hij ons met Zijn leven en worden we ‘opnieuw geboren’ en daardoor kinderen van God.
Zo kwam de Here Jezus bij Zijn geboorte als Eniggeboren Zoon van God uit de hemel en stond Hij met Pasen als de Eerstgeboren Zoon van God uit de doden op. De Here Jezus is na Pasen niet meer de enige Zoon van God, door het geloof in Hem worden ook wij kinderen van God genoemd.
Wanneer we dit meest waardevolle kerstcadeau, met dankbaarheid aan God, in ons leven ontvangen, wordt God onze Vader en zijn we een kind van God. Dan pas wordt Kerst een écht feest voor je.

Theo Niemeijer