Een volmaakte parallel:

Anton van de Haar • 92 - 2016 • Uitgave: 3
Het geschreven Woord en het vleesgeworden Woord

Waarschijnlijk is het herkenbaar: ineens ontdekt u een voorheen voor u verborgen laag in een Schriftplaats of -gedeelte. Ineens ontvangt u nieuw licht en zicht. Ineens kijkt u dieper. Iets dergelijks gebeurde mij niet zo lang geleden met Jesaja 55:11.

Jesaja schrijft: ‘...alzo zal mijn woord, dat uit mijn mond uitgaat, ook zijn; het zal niet ledig tot Mij wederkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt en dat volbrengen, waartoe Ik het zend.’ In deze bekende Bijbeltekst worden we ontegenzeglijk primair bepaald bij Gods geschreven Woord. Immers, de tekst begint met: ‘mijn woord, dat uit mijn mond uitgaat’. Secundair echter spreekt Jesaja, op verhulde wijze, tevens van het vleesgeworden Woord1: de Here Jezus Christus. De parallellen tussen het geschreven Woord en het vleesgeworden Woord zijn treffend.

Parallel 1 – Door God gezonden
‘…alzo zal mijn woord, dat mijn mond uitgaat, ook zijn; het zal niet ledig tot Mij wederkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt en dat volbrengen, waartoe Ik het zend.’
Jesaja 55:11 beschrijft een proces, inclusief begin- en eindpunt. Het begint zodra God een Woord zendt – daarmee treedt dan het proces in werking. Meteen in Genesis 1:3 begint de Bijbel met een indrukwekkend voorbeeld: “En God zei: Laat er licht zijn! En er was licht.” Het proces begon met: “En God zei: Laat er licht zijn!” God zond Zijn Woord.
Evenzo is Christus, Gods vleesgeworden Woord, door God gezonden. Luister bijvoorbeeld naar Johannes 17: ‘En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt’ (vers 3, HSV)2.

Parallel 2 – Het behaagt God
‘…alzo zal mijn woord, dat mijn mond uitgaat, ook zijn; het zal niet ledig tot Mij wederkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt en dat volbrengen, waartoe Ik het zend.’
Vervolgens vermeldt Jesaja de gezegende werking van het gezonden woord: ongeacht de reactie van degene(n) tot wie het gericht is, behaagt het God. Ongeacht onze reactie erop, behaagt het woord God.
Evenzo heeft Christus, het vleesgeworden Woord, God voortdurend behaagd. Eveneens ongeacht de reactie van het volk Israël. Luister daartoe naar Johannes 8: ‘De Vader heeft Mij niet alleen gelaten, omdat Ik altijd doe wat Hem welgevallig is (NBG: behaagt)’ (vers 29b, HSV).

Parallel 3 – Het volbrengt Gods wil en raadsbesluit
‘…alzo zal mijn woord, dat mijn mond uitgaat, ook zijn: het zal niet ledig tot Mij wederkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt en dat volbrengen, waartoe Ik het zendt.’
Uiteindelijk volbrengt Gods geschreven Woord Gods raadsbesluiten. Raadsbesluiten zoals bijvoorbeeld het heil voor Israël (Jesaja 54) en de heidenvolken (Jesaja 55).
Evenzo heeft Christus, het vleesgeworden Woord, Gods wil volbracht. Wie kent immers niet het kruiswoord: “Het is volbracht!” (Johannes 19:30a, HSV)? Eerder had Christus het al uitgesproken: “Mijn voedsel is dat Ik de wil doe van Hem Die Mij gezonden heeft en Zijn werk volbreng” (4:34, HSV). Na zes uur kruislijden, volgend op een Gode verheerlijkend en volkomen zondeloze levenswandel, was het werk volbracht. De werken van God, waarover Johannes 5:36 spreekt, werden daarmee volledig voltooid, namelijk: ‘de werken die de Vader Mij gegeven heeft om die te volbrengen’ (HSV). Het gevolg is onder meer: eeuwige verlossing is verzekerd voor iedere gelovige. Halleluja, eer aan het Lam!

Parallel 4 – Niet ledig naar God terugkeren
‘…alzo zal mijn woord, dat mijn mond uitgaat, ook zijn: het zal niet ledig tot Mij wederkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt en dat volbrengen, waartoe Ik het zendt.’
Zoals we gezien hebben, zullen Gods uitgezonden en opgetekende woorden Zijn raadsbesluiten volbrengen. Met andere woorden: daarmee zullen ze niet ledig – of: vruchteloos – tot Hem terugkeren.
Evenzo is Christus niet ledig of vruchteloos naar God teruggekeerd. Nee, integendeel: niemand heeft ooit zoveel vrucht gedragen. Jesaja voorzegde zeven eeuwen van tevoren: ‘het voornemen des HEREN zal door zijn hand voortgang hebben’ (53:10c). Op grond van Christus’ kruisdood konden en kunnen al Gods heerlijke voornemens worden verwezenlijkt. Daarin inbegrepen Gods voornemens met betrekking tot Israël en de Gemeente. Nee, Christus is allesbehalve ledig naar God teruggekeerd.

Conclusie
Evenals vele andere tekst(gedeelt)en bevat Jesaja 55:11 een wellicht onverwachte, maar buitengewoon schitterende diepere laag. Het is absoluut onmiskenbaar: tussen het geschreven Woord en het vleesgeworden Woord bestaat een fascinerende parallellie. Niet verwonderlijk: het geschreven Woord spreekt van het vleesgeworden Woord, en het vleesgeworden Woord leefde naar het geschreven Woord. Gewoonweg schitterend, hoe Jesaja 55:11 op subtiele wijze tevens de eerste komst van Christus beschrijft.

Anton van de Haar

1 Term ontleend aan Johannes 1: ‘En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond’ (vers 14a, HSV).
2 Zie eveneens onder andere Johannes 3:17a, 34a; 4:34; 5:23b, 24a, 30c, 36b, 37a, 38b; 6:29b, 38c, 39a, 44a, 57a.