Een urgentie-programma voor 2002

Jan van Barneveld • 77 - 2001/02 • Uitgave: 21
Wat was het grootste wonder van vorig jaar? Het zou interessant zijn om al die verschillende antwoorden op deze vraag eens te publiceren. Er zullen mooie en bemoedigende getuigenissen zijn van bekeringen en van genezingen van de Heer. Het Evangelie is nog steeds een 'kracht van God tot behoud voor iedereen die gelooft' (Rom.1:16). Anderen kijken wat verder en vertellen over machtige evangelisatiecampagnes in Afrika, waar tienduizenden tot geloof kwamen. Hèt grote wonder van 2001 is dat ons land nog een jaar van genade heeft gekregen van de Schepper! Een paar jaar geleden al schreef Yaw Asante, een bevriende evangelist uit Ghana, dat als God ons land niet zou oordelen. Hij bij wijze van spreken Sodom en Gomorra niet onder ogen zou kunnen komen. Wij zijn nog erger dan Sodom en Gomorra! En een afvallige kerk doet in veel opzichten van harte mee. Vrolijk wordt in veel kerken het homo-huwelijk ingezegend.

Wie dan aanhaalt dat Paulus een zondige wereld verwijt: 'Eveneens hebben de mannen de natuurlijke omgang met de vrouw opgegeven, en zijn in wellust voor elkaar ontbrand, als mannen met mannen schandelijkheid bedrijvende, en daardoor het welverdiende loon voor hun afdwalingen in zichzelf ontvangende' (Rom. 1:27) wordt vriendelijk glimlachend als een extremistische fundamentalist in een hoek gezet. Maar er is nog veel meer zondig mis. Geldzucht, corruptie, misdaad, abortie, occultisme, onderdrukking van de machtelozen, oneerlijkheid, het is gemeengoed aan het worden in ons land. 'Wij zijn het meest goddeloze land van de wereld' riep een bekende evangelist vorig jaar uit. In zijn gebed smeekte hij: 'Here, geef ons land nog één kans!'. De goddeloosheid wordt zelfs geëxporteerd: Ons land heeft een voortrekkersfunctie in het Sodom van West Europa. Het is een groot wonder van genade en geduld en barmhartigheid van de Heer dat hier nog geen oordeel over is gekomen. Het wonder wordt nog groter als we bedenken dat het oordeel in feite al begonnen is bij 'het huis van God', bij kerken en groepen. Het is geen wonder dat de opwekking, waar al tientallen jaren voor wordt gebeden, uitblijft.

EEN ONVOLDOENDE OPHALEN?
Met het nieuwe jaar wordt er van ons verwacht dat we optimistische, bemoedigende en hoopvolle geluiden laten horen. Die komen straks nog. Eerst willen we een paar bijbelse normen voor een volk naast ons land leggen. Iemand vroeg: 'Hoe kun je nu weten hoe en op grond waarvan de Almachtige een volk beoordeelt?' Dat is heel eenvoudig: In de Bijbel lezen we vaak over oordelen die over de volken kwamen. Niet alleen over Israël, maar ook over Edom, Babel, Moab, Assyrië, Egypte, Libië en Ethiopië. Welke maatstaf legde God toen aan? We zien vier van die 'aandachtspunten' in de Bijbel:

1. Hoe ver is een land op weg naar Sodom en Gomorra. Herhaaldelijk lezen we in de Bijbel dat—de Here God een volk dat Hij gaat oordelen 'volk van Sodom' noemt. Ik vrees dat ons land dat stadium al gepasseerd is.

2. Het niveau van de sociale gerechtigheid in een land. Dit criterium vinden we duidelijk in Matt. 25:31-46, waar de Here Jezus spreekt over het oordeel over de volken. Hij hanteert daar sociale criteria: Voedsel voor de hongerigen, kleding voor de naakten, aandacht voor de zwaksten in de samenleving. Belangrijk is te zien hoe ook Sodom en Gomorra door de hoogmoed van de welvaart en van sociale onverschilligheid tot hun smerige praktijken kwamen (Zie Eze.16:49.50).

3. De toestand van de kerk in een land. De gelovigen zijn het 'zout van de aarde' en 'het licht van de wereld'. Hier ligt een grote schuld bij ons, christenen! Immers wij zijn geen bederfwerend zout geweest in de Nederlandse samenleving. En nu zijn wij als Lot in Sodom en kunnen alleen maar hopen op de Engel, die ons uit Sodom redt!

4. Israël als toetssteen voor Gods zegen. Dit is wel het belangrijkste aandachtspunt van de Heer. Het antisemitisme, en een anti-Israël houding is het ultieme kwaad waar de wereld aan te gronde zal gaan. Hoe staat ons land nu tegenover Israël?
We laten het aan de ernstige lezer over om ons land te toetsen aan deze vier aandachtspunten van de Here God. Hoe meer we hier op letten, des te groter wordt voor ons het wonder van genade en geduld van de Almachtige over ons land en volk!

DE GEMEENTE ALS HET ZOUT
Als wij zingen: 'Mijn hoop is op U Heer'. dan kaatst de Here God dit lied naar ons terug. Want Hij heeft ons als zout en licht op deze aarde gesteld. De Here Jezus Christus heeft de Gemeente aangesteld tot 'hoop voor Nederland'. Vaak is er in de Bijbel sprake van een 'gelovige rest', die voor de Here God een fundament is waarop Hij verder kan gaan met Zijn volk. Dat geldt ook voor ons volk. Wat kunnen we dan doen? Over verootmoediging en opwekking is al veel geschreven. We willen concreet zijn en wegen aanwijzen waardoor er wellicht een 'deur der hoop' op een kier wordt gezet. Misschien is het wel een 'urgentie-programma' of een 'noodhulp-actie' voor onze gemeentes en gebedsgroepen. Want de nood is zeer groot en we balanceren langs de afgrond van de Toorn van de Here God. Als prioriteiten voor onze gemeenten en gebedsgroepen zie ik de volgende drie activiteiten:

1. Lofprijs aan de Here God en aan de Here Jezus Christus.

2. Gebed voor en steun aan Israël.

3. Pionier-evangelisatie.

We zullen deze drie punten kort toelichten.

1. Lofprijs
Laat lofprijs één van de belangrijkste prioriteiten zijn voor 2002 in uw leven en in de samenkomsten van uw gemeente of gebedsgroep. Een paar argumenten uit de Bijbel:

• 'Gaat tot Zijn poorten in met eenloflied, Zijn voorhoven met lofgezang' (Ps. 100:4). We horen voor Gods Aangezicht te verschijnen met een loflied.

• 'Wie lof offert eert Mij, en baant de weg dat Ik hem Gods heil doe zien' (Ps. 50:23). Als wij de HEER eer geven krijgen we ook meer licht op Zijn machtige heilsdaden wereldwijd en ook in ons leven.

• 'Mijn ziel maakt groot de Heer' zong Maria. De Here God was groot voor haar, zeer groot. 'Groot is de Heer en hoog te loven' (Ps. 48:2) zongen de Levieten in Jeruzalem. De Heer is zo groot voor ons als onze lofzang voor Hem is.
De lofprijs breekt door de wolken van zonde en onreinheid, die boven ons land hangen, heen en brengt ons voor Gods Aangezicht. Alleen onze lofprijs voor de Here Jezus kan en zal het 'Allah is groot' dat elke dag miljoenen malen over ons land wordt uitgeroepen, teniet doen. Begin uw bidstonden met het herhaald lezen van één van de vele lofpsalmen en met een aantal lof liederen. Proclameer één van de vele machtige lofverheffingen uit de Bijbel. Laat zo ook uw kerkdiensten beginnen in het teken van lofprijs.

2. Gebed en steun aan Israël
De God van Israël is bezig de 'vervallen hut van David weer op te bouwen' met het doel dat de mensen 'de Here zoeken' (zie Hand. 15:14-17).
Israëls herstel, dat we in onze dagen meemaken, heeft direct te maken met de komst van het Koninkrijk van de Here Jezus Messias. Israël maakt nu de barensweeën van de komende Koning en Zijn rijk mee. De Gemeente van de Messias hoort Gods volk te steunen door voorbede, steun en troost. In elke kerkdienst of (gebeds)samenkomst hoort gebed voor Israël een plaats te hebben. Zo kunnen we 'zout' voor de Heer zijn in ons land.

3. Pionier-evangelisatie
Gehoorzaamheid aan de Grote Opdracht brengt zegen en genade mee. De hoofdtaak van de Gemeente is: 'Gaat heen in de hele wereld en verkondigt het Evangelie aan de ganse schepping' (Marc. 16:15). Steun pionier-evangelisten. Breng het Evangelie. Besteedt hieraan een belangrijk deel van uw tienden.

URGENTIE
Wij weten dat het er met ons land niet te best voorstaat. We weten ook dat de Here Jezus Christus Zijn discipelen, de Gemeente, 'benoemd' heeft als 'zout der aarde'.

De kwaliteit en gehoorzaamheid van de Gemeente is een maat voor de hoop die er nog is voor ons land. Als we dat zien dan zeggen we tegen onze ziel en tegen onze mede-gelovigen: 'Loof de HERE, mijn ziel en alles wat in ons is Zijn heilige Naam'. We bidden: 'Here, kom tot Uw doel met Uw volk Israël' en zegen Gods volk tijdens onze samenkomsten. Tegelijk verkondigen we door woord en daad het geweldige Evangelie van de verlossing door de Here Jezus Christus. Dit urgentieprogramma baant een weg van hoop voor ons land voor 2002.

drs. Jan van Barneveld