Een tweestromenwereld

Jan van Barneveld • 92 - 2016 • Uitgave: 12
Het is niet eenvoudig om de ‘tekenen der tijden’ te herkennen. Sommigen zeggen zelfs dat het onmogelijk is om inzicht te krijgen over de tijd waarin wij leven. Toch geeft de Here Jezus duidelijk aan dat we op ‘de tekenen van de tijden moeten letten’ (Matteüs 16:1-3). Bovendien vermaant Petrus ons om het profetische woord aandachtig te volgen (2 Petrus 1:19). De profeet Jesaja verweet Gods volk, dat zij ‘niet letten op het werk van Zijn handen’ (Jesaja 5:12). Als we dit niet doen, lopen we het risico afgebroken te worden (Psalm 28:5). In dit artikel zullen we twee grote lijnen trekken.

Alles gaat zo snel en is zo verwarrend, dat veel mensen nauwelijks begrijpen wat er gaande is. Bijbelse ‘tekenen der tijden’ krijgen zelden of nooit aandacht. Wij gedragen ons vaak net als de mensen die op aarde waren in de tijd van Noach, of als de inwoners van Sodom. Over die goddeloze mensen zegt de Here Jezus iets opvallends. Over de mensen in Noachs tijd: ‘zij aten, dronken, trouwden en werden ten huwelijk gegeven’. Over de inwoners van Sodom: ‘Zij aten, dronken, kochten, verkochten, plantten en bouwden’ (Lucas 17:26-28).
Een beetje verbaasd zult u zeggen: “Daar is toch niks mis mee? In die tijd trouwden ze tenminste nog!” Toch spoelde de zondvloed de mensheid weg en regende vuur en zwavel op Sodom en Gomorra. Wat was er dan, behalve de slechtheid van de mensen, mis met hun bezig zijn met normale, huishoudelijke zaken?
De mensen luisterden niet naar Noach, de ‘prediker van de gerechtigheid’ (2 Petrus 2:5) en letten niet op het teken van de ark. De felle waarschuwingen van Henoch waren ze vergeten. Ze gingen ‘gewoon’ door met hun leven. Inwoners van Sodom lachten om de rechtvaardige Lot (2 Petrus 2:7 en Genesis 19:14). Zij letten niet op Gods waarschuwingen en de tekenen van hun tijd. Om het u wat makkelijker te maken te begrijpen wat er gaande is, noemen we nu de twee hoofdstromen van deze tijd.

Twee hoofdstromen
In alle verwarring kunnen we twee hoofdstromen onderscheiden: 1) de weg van God en Zijn woord en 2) de stroom van de antichrist (satan), zijn verleidingen en leugens.
De belangrijkste activiteiten langs Gods weg in onze tijd zijn: Evangelieverkondiging en het herstel van Israël. De stroom van satan is vol van vaak zeer boosaardige machthebbers die elkaar bestrijden en soms ook satan tegenwerken. Ieder mens is bewust en vaker onbewust bezig in een van die twee stromen. Elk van die wegen loopt uit op een wereldomvattend doel.

Gods weg is de beste
Het plan van de HERE, de God van Israël, gaat zo snel, dat we kunnen spreken van Gods haast. ‘IK zal het te Zijner tijd met haast volvoeren’ (Jesaja 60:22). Deze profetie betreft allereerst het herstel van en de toekomstige heerlijkheid over Israël. Alles in en rond Israël ontwikkelt zich in een ongelooflijk tempo. Door het angstig snel toenemende antisemitisme komt de aliya (terugkeer van het Joodse volk) weer sterk op gang.
In Israël klinken krachtige stemmen die aandringen om deel C van het stuk van Israël waarin men een Palestijnse staat wil vestigen, te annexeren. Daar wonen veel Israëlische Joden (‘kolonisten’). De weinige Palestijnen verdienen in de nederzettingen een goede boterham. Veel Israëli’s noemen die gebieden bij hun oorspronkelijke namen: Judea en Samaria. Daar komt Efraïm te wonen. De profetieën zijn duidelijk: ‘Het woord van de Here HERE, die de verdrevenen van Israël bijeenbrengt, luidt: IK zal daartoe nog meer bijeenbrengen…’ (Jesaja 56:8). En: ‘Het huis van Jakob zal zijn bezittingen weer in bezit nemen’ (Obadja 1:17). God gaat door met Zijn volk.
Ook op het gebied van de Evangelieverkondiging gebeuren prachtige dingen. In China komen zeer veel mensen tot geloof. Onder moslims is een machtige beweging van Gods Geest gaande. Door dromen, visioenen en direct vanuit de Bijbel komen veel moslims tot geloof in de Here Jezus als Zoon van de allerhoogste God en Verzoener van onze zonden. Dankbaar en biddend werken wij mee op deze machtige stroom die vanuit de vijandige stroom voortdurend, gemeen en hard wordt aangevallen. De prediking van Johannes de Doper en de Here Jezus is heel actueel: ‘Bekeert u, want het Koninkrijk van de hemel is nabijgekomen.’

Twee doelen
We weten dat elk van die twee stromingen werkt aan een koninkrijk. Het Koninkrijk van de Here God. Daar ‘zal een Koning regeren in gerechtigheid en vorsten zullen heersen naar het recht’ (Jesaja 32:1). Daar ‘zullen zij de oorlog niet meer leren’ en ‘de wet zal uit Sion uitgaan en het woord van de HERE uit Jeruzalem’ (Jesaja 2:3,4). Eindelijk zal de Here Jezus met het Duizendjarig Vrederijk rust en vrede op aarde brengen.
De andere stroming eindigt in het gruwelijke rijk van de antichrist. Het doel van de antichrist is om alle mensen onder controle te brengen. Het probleem is dat die bewuste en onbewuste dienaren van de antichrist meestal een dubbele agenda hebben. Zij dienen niet alleen het rijk van het Beest, maar hebben ook en vooral hun eigen koninkrijk op het oog. Het is de satan tot heden niet gelukt om al die IK’jes onder zijn macht te brengen. Het wachten is op het Beest zelf.

De andere hoofdstroom
Er zijn in de hoofdstroom van het kwaad wel zes of zeven zijstromen of stroompjes die uiteindelijk wel met de antichrist zullen meegaan, maar die nog te vol zijn van hun eigen machtswellust en geldzucht. Ik noem enkele machten die met hun eigen agenda meevaren naar het rijk van Openbaring 13, naar de ‘vrouw op het beest’, naar het Babylon van de eindtijd (Openbaring 17), of naar het ‘vreselijke, schrikwekkende en geweldig sterke beest… met de kleine hoorn’ uit Daniël 7.
1. De islam streeft al sinds Mohammed naar een wereldwijd kalifaat onder de wrede sharia. 2. De Nieuwe Wereldorde met de Nieuwe Wereldreligie, waar men bij de VN hard aan werkt. 3. De EU, waar ongekozen bureaucraten in Brussel steeds meer macht naar zich toe trekken. 4. Het Vaticaan, waar Jezuïeten religieuze macht naar Rome proberen te trekken. 5. De koningen uit het Oosten (zie Openbaring 16:12). China, India, Korea, Japan. Een opkomende grote wereldmacht. Israël wendt zich af van de EU, VN en voorzichtig van de VS. Nu krijgen de koningen uit het Oosten de kans Israël te zegenen. 6. Rusland is nog altijd kandidaat voor Gog uit Ezechiël 38. 7. Het islamitische Turkije, waar Erdogan samen met de Moslim Broederschap grote stappen zet naar het Kalifaat. Door het aan de kant schuiven van zijn ‘baas’ Davutoglu krijgt hij veel macht. ‘Wie kan oorlog voeren tegen Sultan Erdogan’ kopte de Turkse Telegraaf (lees Openbaring 13:4).
De Here Jezus zegt: ‘Heft uw hoofden omhoog, want uw verlossing genaakt.’

Jan van Barneveld