Een recht spoor

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 4
Wanneer ik Hem ken in al mijn wegen, maakt Hij mijn paden recht (Spreuken 3:6). Hij leidt mij in de sporen van gerechtigheid, in volheid van gerechtigheid in al haar aspecten. Mijn ongerechtigheid kwam op Hem (Jesaja 53:6). Door Hem ben ik gerechtvaardigd. Hij is bezig mij te leiden in een rechtvaardig leven, met een hart dat verlangt naar de morele richtlijnen van Zijn Woord.
Hier staat de reputatie van de Herder op het spel. Ik verlang niet naar meer eer voor mij, maar de eer van Zijn Naam (Psalm 115:1). Wat een adembenemend doel ligt over mijn leven! Hij leidt mij in Zijn wegen, in Zijn richting, die in overeenstemming is met Zijn Naam, met Zijn karakter en wezen. Daarin betoont Hij zich een God Die redt, vergeeft, vernieuwt, heiligt. Alles wat in Hem is, de vrucht van Zijn Geest, wordt in mij gelegd. Ik ga Hem zo ter harte, dat Hij Zijn Naam aan mij verbindt. Hij houdt mij dicht bij Hem. Hij zoekt mij in mijn verlorenheid en reinigt mijn ziel en vervult mij met Zijn Geest, zodat Zijn reputatie bekend wordt gemaakt.
De Herder is Jahweh Tsidkenu, ‘de Heere onze Gerechtigheid’ (Jeremia 23:6). Hij is mijn gerechtigheid en ik ben gerechtvaardigd in Hem. Mijn bestemming is het hemels Jeruzalem, de stad die de naam ‘De Heere onze Gerechtigheid’ draagt (Jeremia 33:16). Ik wandel op een weg en naar een bestemming die Zijn karakter openbaart. Ik kom terecht in Zijn stad. Geen zonde kan daar wonen. Maar ik heb daar een huis!

Jef De Vriese