Een onderpand

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 7
Een onderpand is een zekerheidsstelling. In vrijwel alle gevallen wanneer men niet zeker is van de goede afloop wordt er een onderpand gegeven. Dat onderpand wordt altijd gegeven door degene, die zegt dat hij of zij het gevraagde kan geven. Heel bekend is het verkrijgen van een geldlening met iemand, die garant staat voor alle kosten, die met deze geldlening te maken hebben.

God zegt heel duidelijk in de Bijbel, dat de Heilige Geest een onderpand is van onze erfenis - Efeziërs 1: 14. Wij zullen de Heilige Geest volgen in het onderpand-zijn van onze erfenis.

HET ONDERPAND VAN GODS WOORD
Alles wat wij geloven, alles wat wij weten van de eeuwigheid enz. berust op het Woord van God. De Bijbel is zeer oud, maar niet aftands. Zeer puntig en actueel, zegt Petrus:
'Want wij zijn geen vernuftig gevonden verdichtsels nagevolgd, toen wij u de kracht en de komst van onze Here Jezus Christus hebben verkondigd " - 2 Petrus 1:16.

De dienaren van God hebben nooit de mensen in twijfel gelaten. Het was bij hen geen ja ja en neen neen. Paulus en al zijn collega's hebben de Here Jezus verkondigd. En in Hem zijn alle beloften van God: Ja! En daarvan is de Heilige Geest een onderpand in onze harten. Geloven is ook voor waar en zeker houden. God kan niet liegen. Hij staat garant voor wat Hij heeft beloofd. Daarom kunnen wij ook van harte amen zeggen op wat God heeft gezegd en beloofd.

"Want hoevele beloften Gods er ook zijn, in Hem is het:Ja: daarom is ook door Hem het: Amen, tot eer van God door ons" en "God, Die de Geest tot onderpand in onze harten gegeven heeft - 2 Corinthiërs 1 20, 22.

De Heilige Geest is ons als een onderpand gegeven van onze erfenis, waar al Gods kinderen naar uitzien. God heeft het Zelf gezegd! En wanneer u eraan twijfelt moet u bij het onderpand van het Woord van God zijn. Daarin, in de Bijbel, heeft de heilige God de zekerheid vast gesteld.

HET ONDERPAND VAN ONZE ERFENIS
Wij lezen in 2 Corinthiërs 5:5:
"GOD is het, die ons juist dáártoe heeft bereid en die ons de Geest tot onderpand heeft gegeven."
Waartoe heeft God ons bereid en waarvan is de Heilige Geest het onderpand?
Als u dit hele gedeelte uit 2 Corinthiërs 5 leest, bijv. vers 1 - 10, dan wordt het direct duidelijk wat Paulus hier bedoelt. In 2 Cor. 5:2 en 4 staat, dat het grote verlangen van deze dienstknecht van Jezus is, dat hij zal worden 'overkleed'. En "opdat het sterfelijke door het Leven zal worden verslonden." Paulus heeft in 1 Cor. 15:51 en 52 hierover gezegd: "Allen zullen wij niet ontslapen, maar allen zullen wij veranderd worden, in een ondeelbaar ogenblik. bij de laatste bazuin, want de bazuin zal klinken en de doden zullen onvergankelijk worden opgewekt en wij zullen worden veranderd."

Hij heeft als zijn optie, dat hij de Grote Verandering zal meemaken. Paulus zal in een ondeelbaar ogenblik worden veranderd, zo verwacht hij; en hij zal naar het Vaderhuis gaan. Zijn sterfelijk lichaam zal worden verslonden door het Leven (= de Here Jezus) en naar de plaats gaan, waar Hij is. Zo worden wij 'overkleed".

Daarvan - alle kinderen van God zullen eens bij de Here Jezus zijn - is de Heilige Geest het onderpand. Dat is onze erfenis. Hijzelf zal nooit meer verdwijnen. want "wij zullen altijd bij de Here zijn" - 1 Thessalonicenzen 4:17. Hijzelf, de Heiland van zondaren, is onze erfenis. 'Wij zullen Hem zien, gelijk Hij is" - 1 Johannes 3:2.

En van deze ontmoeting is de Heilige Geest het onderpand.
God geeft al Zijn kinderen al een voorschot: Hij heeft betaald en zal bij Christus' wederkomst het ontbrekende betalen. Zie Lucas 10:35.
Hij staat er garant voor dat wij zullen worden overkleed. Wat een uitzicht, welk een verwachting!

En nog dit:
"Als wij maar bekleed, en niet naakt, zullen worden bevonden" - 2 Corinthiërs 5:3.
Wij moeten in ons leven reeds met Christus zijn bekleed.
"Ik heb een kleed, overdekkend mijne zonden.
't Is blinkend van reinheid en schit'rend van licht." Hebt u dit kleed al, dan mag u uitzien naar de ontmoeting met de Here Jezus.
Wees niet naakt maar bekleed met Christus

Nol Esmeijer