Een nieuwe generatie klaarstomen voor een bijzondere taak

Timo Erkelens • 92 - 2016 • Uitgave: 14/15
Dat wij in een bijzondere tijd leven wordt wel duidelijk door de spectaculaire groei van de Messiaanse gemeenten in Israël. In slechts drie decennia is dit aantal vertienvoudigd. Hadden de eerste Joodse volgelingen van Jesjoea nog te maken met openlijke tegenstand, brandstichting en vervolging, vandaag de dag worden zij gezien als gerespecteerde burgers.

De eerste generatie begint nu plaats te maken voor de tweede en derde generatie Messiaanse gelovigen. Zij zitten op belangrijke posities in de maatschappij en in het Israëlische leger (IDF). En toch vormen zij nog slechts een klein deel van de hele bevolking. Het merendeel van de Joden is nog altijd niet gelovig.

Nieuwsgierig
Toch zijn ook orthodoxe Joodse rabbijnen en jongeren nieuwsgierig geworden door de sterke groei van de Messiaanse beweging. Dit wordt bovendien nog versterkt doordat de evangelische gelovigen wereldwijd pal achter Israël staan. Deze evangelische gelovigen hebben zeer veel gemeen met Messiaanse gelovigen. Orthodoxen gaan op zoek naar de reden hiervan en komen als vanzelf uit bij het Nieuwe Testament. Zij bestuderen de christelijke Bijbel en komen zo in aanraking met Jesjoea, de Messias van Israël, hun Messias.
De Arabieren vormen een ander belangrijk deel van de Israëlische bevolking. Zij groeien vreedzaam op onder hun Joodse medeburgers. Dat is helaas niet het beeld die wij in het Westen van hen hebben door de eenzijdige media aandacht. Steeds vaker komen zij tot geloof in Jesjoea en ontmoeten gelovigen en worden zo deel van Messiaanse gemeenten of vormen hun eigen gemeenten. Zij hebben vaak een pro-Israël houding. Dat de gelovige Jood en Arabier vreedzaam kunnen samenleven, is ook een teken van deze bijzondere tijd waarin wij leven.

Open houding
Ook in Nederland begint de situatie te veranderen. Door de ontwikkelingen in de wereld stellen velen vragen over de positie van Israël. Zij die in de christelijke kerken waren opgevoed met vervangingsdenken (dat de kerk in de plaats is gekomen van Israël) komen nu tot het besef dat God Zijn volk niet heeft verstoten. Velen zijn daardoor nu op zoek naar de roots (wortels) van het christelijke geloof en komen in aanraking met het Joodse volk en de Messiaanse gemeenten.
Alleen de jongere generatie mist elke verbondenheid met Israël. Mede gevoed door de media en het ontbreken van de juiste Bijbelse kennis in vele kerken, weten zij niet welke houding zij moeten aannemen. Toch staan zij open voor wat de profetieën te zeggen hebben over de rol van Israël in de wereld.

Beter begrip van de Bijbel
Comité Gemeentehulp Israël (CGI) legt al meer dan dertig jaar contacten met de Messiaanse gemeenten in Israël en ondersteunt hen door gebed en met de nodige financiële middelen. Het zijn, volgens hen, juist de Messiaanse gemeenten die hun eigen Messias aan het Joodse volk terug kunnen geven. Het CGI is ook in Nederland actief om christenen te helpen de Joodse wortels van het christendom te leren begrijpen. Juist nu er een nieuwe generatie opgroeit, is het belangrijk hen in contact te brengen met het land én het volk dat God uitkoos; Israël.
Daarom organiseert het CGI studiereizen voor jongeren en aankomende gemeenteleiders, om hen visie te geven voor Israël en hen in contact te brengen met de Messiaanse gemeenten. Juist tijdens zo’n studiereis wordt een uitstekende basis gelegd. Het helpt hen om in hun verdere leven keuzes te maken voor hun gemeenten en in de maatschappij. Al jaren organiseert het CGI reizen met en voor de bekende Bijbelleraren Peter en Vanessa Steffens. Hun focus ligt op Bijbeluitleg vanuit de context. Die context is vanuit het Woord én vanuit het land. Daarom worden tijdens gedegen Bijbelstudies ook locaties bezocht die betrekking hebben op het onderwijs. Het bezoeken van deze locaties draagt bij aan een beter begrip van de Bijbel. Meestal ontstaat er een klik tussen het Woord en de locatie, waardoor je thuis meteen alles weer in herinnering hebt wat je in die paar dagen hebt meegekregen.
De deelnemers worden tijdens de reis ook in contact gebracht met Messiaanse jongeren die in Israël wonen en werken. Dat is niet alleen voor onze jongeren van belang, maar meer nog tot steun van jongeren in de Israëlische maatschappij. Zij zitten vaak in eenzame posities en worden door deze ontmoetingen enorm bemoedigd. Zo ontstaan blijvende vriendschappen waarin zij elkaar helpen in het dienen van God.

Ondersteuning gevraagd
Deze zomer vertrekt een volgeboekte jongerenreis met maar liefst vierenvijftig deelnemers met een gemiddelde leeftijd van vierentwintig jaar naar Israël. Zij kunnen veelal alleen reizen in de duurste periode van het jaar, de zomer. Dit vraagt van de jongeren een forse investering. Dit is helaas een erg hoge drempel en vraagt van hen een stap in geloof dat God zal voorzien. Daarom wil het CGI hen de helpende hand reiken en deze reis toch voor hen mogelijk maken in het belang voor de toekomstige generatie.
Er is een CGI-fonds ‘Jongerenreizen’ waaraan mensen hun bijdrage kunnen doneren om deze jonge leiders van morgen kennis te laten maken met een gezonde Israëlvisie. Jongeren die het hele bedrag niet kunnen betalen krijgen dan toch de mogelijkheid om te gaan. Wilt u dit werk ondersteunen, dan kunt u dit doen via www.cgi-holland.nl of bel naar CGI: 055-84 31 904. Maar het allerbelangrijkste dat wij kunnen doen, is deze jongeren aanmoedigen in hun zoektocht door onze gebeden. Dat er openheid zal zijn en ruimte voor de heilige Geest om de harten van deze jonge toekomstige leiders aan te raken. Dat zij de juiste mensen zullen ontmoeten en dat er vriendschappen voor het leven mogen ontstaan.

Timo Erkelens
Directeur Comité Gemeentehulp Israël