Een les van een boom

Nol & Helene Esmeijer • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 8
Het is duidelijk dat wij allen dingen veel beter snappen wanneer er een voorbeeld wordt gebruikt. Dan komt het hele verhaal heel dicht bij ons. God doet dat ook vaak. Hij doet dat niet door middel van een aantal gelijkenissen. Wij denken dat alle verhalen die de Here Jezus vertelde ertoe dienden dat iedereen beter kon snappen wat Hij bedoelde. De discipelen vragen Hem: "Waarom spreekt Gij tot hen in gelijkenissen", waarop de Heiland antwoordt:

"Omdat het u gegeven is de geheimenissen van het Koninkrijk der hemelen te kennen, maar hun is dat niet gegeven" (Mattheüs 13:10 en 11).

Wanneer wij vandaag een les willen leren van een boom, dan is het bijbelverhaal er echt om het een en ander te verduidelijken.Wij lezen het verhaal in het boek Richteren - hoofdstuk 9 : 7 - 20.

OLIJFBOOM GEEN KONING
De bomen zochten een koning. Er moet er toch één de baas zijn? En zij kwamen bij de Olijfboom. Die wilde niet. Waarom niet? Omdat deze boom aan mensen vettigheid geeft. En deze boom weet dat hij die vettigheid moet opgeven als hij koning over de andere bomen wordt. Jij bent misschien al een boom van een kerel. Wat wil jij? Sterk worden in jouw leven door vettigheid?

VIJGEBOOM OOK NIET
Deze boom wordt vereenzelvigd met de zoetigheid. Zoals olijfolie vet is, zo is de vrucht van de Vijgeboom zoet. En deze boom weigert het koningschap omdat hij het zoete niet wenst op te geven. Er zijn veel jongelui, die graag de zoetheid van Gods liefde wel willen. En jij? Ook het zoete, dat zo lekker is?

NET ZO MIN DE WIJNSTOK
De druif is bang dat er geen vrolijke mensen meer zullen zijn als hij koning wordt. Ook niet meer vrolijk als God erbij is. Zie maar wat er staat in vers 13. Hij wil zijn most, zijn wijn niet prijsgeven, want God en mensen worden daardoor vrolijk. Velen verlaten het zwaarwichtige geloof en wenden zich tot iets vrolijks. Iets waarbij je je happy voelt. Waar je ook eens kunt lachen. Wijn geeft vrolijkheid, maar is nooit bedoeld als het enige waar wij naar moeten verlangen. Wil jij alleen maar de leuke dingen? Ook van jouw geloof?

DE DOORNSTRUIK WIL WEL
Dat hadden wij nooit gedacht. Zijn er dan geen andere bomen meer? Moet deze armetierige boom koning worden?
Het is toch te gek om te zeggen: ‘…komt dan en schuilt in mijn schaduw;… - vers 15.
Wat geeft een Doornstruik voor een schaduw. Vrijwel niks.

Het is of de Heilige Geest dwars door dit verhaal heen ons wil leren eerst te willen leven bij de Doornstruik om dan pas aan andere dingen te denken: vet, zoet, vrolijk! Het hele verhaal is ook een vingerwijzing van God naar de Here Jezus, Die leed met een doornenkroon op Zijn hoofd. Wil jij wel beginnen waar het alleen maar kan? Bij het kruis van de Messias!

GOD HEEFT EEN BEDOELING
Het gaat hier om een vreselijk gebeuren. Abimelech heeft zijn broeders - 70 in totaal - vermoord. Op Jotham na, de jongste zoon van Gideon.

Als wij lezen dat er vuur zal uitgaan van de Doomstruik, dan wisten alle Israëlieten prima wat Mozes was overkomen bij de berg Gods. Daar brandde een Braam(doren)struik zonder te verbranden - zie Exodus 2:23-3:4.

Maar als je onheilig leeft en met God omgaat alsof Hij een vriendje is, dan brand je je aan Hem. Dat heeft Abimelech geweten - zie de verzen 55-57. Wat is jouw verlangen - je niet branden zoals Mozes of je wel branden zoals Abimelech?

ER ZIJN NOG EEN PAAR BOMEN
Als het bijbelverhaal net is begonnen lezen wij in Genesis 2:9: "Ook deed de Here God allerlei geboomte uit de aardbodem opschieten, begeerlijk om te zien en goed om van te eten; en de boom des levens in het midden van de hof, en ook de boom der kennis van goed en kwaad."

Om die twee laatste gaat het. Wil jij de les er wel van leren? Allereerst is er de les van de Doornstruik - de les van het kruis van de Here Jezus.

En nu tot slot de vraag:
Wil je altijd en alleen maar blijven leven bij de boom der kennis van goed en kwaad?
Of wil je bij de boom des levens komen/blijven komen en jouw leven eraan vastpinnen?

"Het rode bloed, Zijn koningskleed bedekt het schandelijke kruis, dat wordt door alles wat Hij leed de levensboom van 't paradijs."
Liedboek 192:4

Leer je les van een boom!

Helene en Nol Esmeijer