Een lange hete zomer

Henk Schouten • 91 - 2015 • Uitgave: 14/15
Ooit zong Gerard Cox de zomerhit, ‘die lange hete zomer, die begon zo wat in mei’. Voor deze zomer kan dat laatste niet het geval zijn, mei en juni waren koud, maar wanneer ik dit type zitten we in wat waarschijnlijk de eerste hittegolf van dit jaar zal worden. We moeten ons luchtig kleden, veel drinken, weinig bewegen, in de schaduw blijven en water in de auto meenemen. Allemaal goede adviezen, daar kom je de zomerhitte mee door.

Een Zoeklicht zomernummer moet ook een beetje luchtig zijn. We willen even de zorg loslaten, van ons afzetten vergeten. Mij lukt dat niet. Het is ongeveer één jaar geleden dat de IS werd geboren, het kalifaat van een zeer extreem soort dat als hoogste doel lijkt te hebben alle andersdenkenden, zelfs binnen de islam, op een vreselijke manier te doden. Ze heeft daarbij vriendjes als Boko Haram en een concurrent als Al Qaida. Groepen die tegen elkaar opboksen in het kwaad dat zij mensen aandoen. Er dreigt een lange hete zomer.
We hebben pas de vreselijke aanslag gehad in Tunesië en ook op andere plaatsen, een onthoofding in Frankrijk. Chaos alom. Het lijkt een lange hete zomer te worden.

Europa
Ook ons thuisland, ik bedoel Europa, we zijn immers gedwongen Europeaan te worden, lijkt meer en meer de weg kwijt. Stabiliteit in Europa’s relatie tot bijvoorbeeld Rusland is ver te zoeken, spanningen nemen toe. Ik las van een Amerikaanse generaal dat hij deze zomer de derde wereldoorlog verwacht en hoopt dan maar dat het geen kernoorlog zal worden. Jezus sprak van oorlogen en geruchten van oorlogen. Een lange hete zomer dreigt.
De financiële situatie in Griekenland is buitengewoon zorgwekkend, juist deze dag (1 juli) blijkt dat de Griekse staat niet aan haar verplichtingen heeft voldaan. Wat nu, wat zijn de gevolgen? Economen geven zeer uiteenlopende reacties, ze weten het dus ook niet. Daar moet ik als dorpsdominee dus maar niet over gaan speculeren. Ik denk aan de Griekse moeder, hoe moet zij brood kopen voor haar kinderen? Aan de Griekse vader, hoe zit het met zijn inkomen, zijn bestaansvoorwaarden? Een lange hete zomer dreigt.

Midden-Oosten
Israël is weer als schuldige aan veel oorlogsmisdaden aangewezen. Niet Hamas dat met opzet zoveel mogelijk burgerslachtoffers wil maken, maar Israël dat zo weinig mogelijk burgers wil treffen. Israël kan soms niet anders, maar omdat de Hamas zich in scholen en ziekenhuizen verschanst, wordt het door de verzamelde volkeren weer als het grote kwaad aangewezen.
Ook in het Midden-Oosten dreigt een lange hete zomer. Zeker nu Iran steeds meer ruimte lijkt te krijgen haar atoomprogramma voort te zetten en uit te breiden. En wees er zeker van: Iran zal niet schuwen kernwapens te maken (als ze die al niet heeft) en ernstiger, ook te gebruiken. De Bijbel spreekt van een oorlog van een coalitie van landen. Daarin zien we Rusland als leider, Turkije, de Perzen (Iran) en veel van de Islamitische volken. Het is niet moeilijk deze volken vandaag terug te vinden op de aardbol. Er dreigt een hete zomer.

Werkelijk rust
Voordat u nu dit blad ter zijde legt, want u wilt rustig ontspannen, al deze dingen even niet weten of horen. U wilt u insmeren tegen de zonnehitte. U trekt uw wandelschoenen aan voor een wandeling, u wilt gaan surfen of gewoon gaan niksen. Bedenk dan dat er een God in de hemel is die alle dingen in Zijn hand heeft. Een God die profeten heeft gegeven die over al de bovengenoemde dingen geschreven hebben. Het is voorzegd dat het allemaal gebeuren zou. Bedenk dat er een Vader is, God zelf, die vol liefde Zijn Zoon gegeven heeft, die in plaats van ons mensen de straf op de zonde op Zich genomen heeft. In die Zoon is werkelijk rust, een echte rust die langer duurt dan twee of drie weken aan de Zuid-Franse kust. Juist al die dingen die ik schreef bevestigen de betrouwbaarheid van de profetieën. En de grootste profeet, Jezus Christus voegde er aan toe: Wanneer al deze dingen beginnen te geschieden, hef dan je hoofd omhoog, want dan is de verlossing nabij. Ik geloof daarin en zie uit naar de terugkeer van Jezus Christus. Maranatha, Hij komt, dat is zeker.

Henk Schouten