Een Koning over een groot rijk

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 14
Wij hebben grote belangstelling voor "de groten der aarde”. Of het nu in het oog springende figuren zijn, of dat het misschien wel onbenullige mensen zijn, of dat zij 'groot' zijn door iets anders, bijv. door dat zij regeren over een groot land, dat doet er nu niet toe. Maar vaak hebben wij belangstelling voor hen. Alleen al om wat zij zijn of wat zij hebben of misschien wel om allebei.

Wanneer wij deze interesse al tonen voor 'de groten der aarde', dan vraag je je in den gemoede af over gelovige jongelui: zullen zij wel minstens net zo'n belangstelling hebben voor 'de Grootste van de hemel'?

Wij dienen een grote Koning en van Hem is Salomo een beeld. Daarover gaat dit artikel.

SALOMO REGEERDE OVER EEN GROOT LAND
Als je de Bijbel leest in 1 Koningen 4:21, kom je heel duidelijk tegen dat Salomo over een groot rijk regeerde. Daar staat:
"En Salomo was heerser over al de koninkrijken van de Rivier (= de Eufraat) af tot het land der Filistijnen, tot de grens van Egypte…"

En hij mocht over dit hele land regeren, terwijl er overal vrede was, hij was een aardse vredekoning. Op ongeveer eenzelfde wijze krijgt deze aarde de hemelse Vredekoning.

Wij zien uit naar de vervulling van Psalm 72, waar zo vaak uit gezongen wordt. In het achtste vers van deze berijmde Psalm staat:
"Zo moet de Koning eeuwig leven, bidt elk met diep ontzag.
Men zal Hem 't goud van Scheba geven, Hem zeeg'nen dag bij dag."

Deze Messias zal eens uit de hemel komen en alle knie zal zich voor Hem buigen. Dat is nog niet de nieuwe aarde. Het Koninkrijk van onze Heiland zal op deze aarde openbaar worden. Ieder oog zal Hem zien! Hij gaf op deze aarde Zijn leven en Hij zal op deze aarde de vruchten van Zijn lijden en sterven ontvangen. En Hij zal vanuit Jeruzalem regeren. Dat zei ook Gabriël over Hem:
"En Hij zal over het Huis van Jakob regeren en Zijn Koningschap zal geen einde nemen." Luc.1:33.
Wil jij ook wel interesse tonen voor de hemelse Koning?

DE WERELD ZAL HET GEBIED ZIJN VAN DEZE KONING
Voor deze wereld is Hij gekomen. Daarover laat de Bijbel geen twijfel bestaan. God heeft zo intens lief deze wereld gehad. dat Hij Zijn Zoon ervoor gaf. God heeft alle mensen lief en voor alle mensen kwam ook de Here Jezus.
En bij Zijn komst naar deze aarde heeft God, Zijn Vader, Hem de wereld beloofd met de Goddelijke shalom, de vrede die alle verstand te boven gaat. Wij kunnen het lezen in Jesaja 9:6:
"En eindeloos zal de vrede zijn op de troon van David en over zijn koninkrijk."

Hij kwam voor de wereld en de wereld zal Hij ook ontvangen:
"Van zee tot zee zal Hij regeren, zover men volk'ren kent;
Men zal Hem van d'Eufraat vereren tot aan des aardrijks end.” Psalm 72 : 4b ber.

Deze wereld heeft nog heel wat te verwachten!
En jij? Wat verwacht jij, of beter: Wie verwacht jij?

DE MENSEN ZIJN KOSTBAAR
Wij hebben niet te maken met een despoot, die het niets kan schelen wat er met zijn mensen gebeurt. Wij hebben te maken met de Heiland der wereld, Die altijd belangstelling heeft voor mensen. Zonder Zijn heilige interesse voor jou en ons kunnen we niet. Ook voor hen, die niets met Hem te maken willen hebben, heeft Hij belangstelling. In Psalm 72:14b wordt gezongen:
"Hun bloed zal kostbaar zijn in Zijn oog."

Hij heeft Zijn leven gegeven voor mensen. Ons leven ging Hem aan Zijn hart. En iedereen - ook een jong mens - die de Heer kent, zal mensen in het middelpunt plaatsen. En wanneer wij dat niet doen, voldoen wij niet aan onze redding. Heb jij mensen in het centrum van jouw aandacht staan? Als dat niet zo is, denk dan eens aan God. Als Hij aan jou en aan ons niet had gedacht; stel je voor! Maar Hij deed dat wel. En Hij verwacht dat ook van jou. Wil je?

ER GEBEURT VOOR HEN NOG WAT
Er gebeurt voor hen, die de Here Jezus kennen, nog wat. Wat dan? De Here Jezus komt ons halen. Hij heeft bepaald: allen die in Hem geloven komen nooit meer in het oordeel, net zo min als Hij daar voor de tweede keer in komt. Want wie de Zoon heeft, heeft het leven en wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet!

En deze vergadering van allen die bij de Here Jezus behoren en met Hem mogen zijn, is het eerste wat nu staat te gebeuren.
En tenslotte de kardinale vraag: Ben jij klaar voor de komst van de Here Jezus? Natuurlijk. Hij zal komen als Koning, maar eerder dan je denkt komt Hij als Hoofd van Zijn Lichaam, de gemeente.
En de vraag moet worden gesteld: Ben jij klaar voor het Grote Feest?

Helene en Nol Esmeijer