Een jubileumcadeau voor Israël

David van Wijck • 94 - 2018 • Uitgave: 9
Dit jaar viert de staat Israël haar 70-jarig bestaan. Een goede gelegenheid om de inwoners van het land een cadeau aan te bieden. Maar welk cadeau is passend? Waar ligt hun grootste nood?

Israël heeft een hoge prijs moeten betalen voor 70 jaar onafhankelijkheid. Constant is er de dreigende vloedgolf van omringende vijanden. Net als Nederland dijken heeft moeten optrekken tegen het water, heeft Israël een sterk leger moeten ontwikkelen. De prijs daarvoor wordt onder andere betaald door 18-jarigen die minimaal twee tot drie jaar als militair dienen. Die jaren laten vaak diepe sporen na.

Backpacken
Veel jongeren zoeken na hun diensttijd een manier om hiermee om te gaan en om antwoorden te vinden op levensvragen die hun traumatische ervaringen hebben opgeroepen. Anderen reizen de wereld over als een soort ontsnappingspoging aan pijnlijke herinneringen. De schattingen lopen wat uiteen, maar volgens sommige onderzoekers zou het aantal backpackers op 75.000 per jaar liggen.
“In Israël kun je backpacken niet los zien van het leger,” zegt Chaim Noy. Hij is zelf Israëli en professor in de psychologie, sociologie en antropologie. Volgens zijn studies is de stroom van backpackers na de Jom Kippoer-oorlog op gang is gekomen. Na 1948 is dit in Israël de oorlog met de meeste slachtoffers. Sindsdien heeft elke generatie zijn eigen oorlog gehad.
De harde cijfers zijn heel confronterend. Sinds de oprichting van de staat zijn er zo’n 25.000 Israëli’s door oorlogen en aanslagen om het leven gekomen. Zo’n 100.000 veteranen zijn voor het leven gehandicapt en nog eens 100.000 Israëli’s zijn gewond geraakt. U kunt zich voorstellen dat dat iets doet met een samenleving en met name met jongens en meiden die op hun 18e het leger in moeten.

Andere redenen
Natuurlijk hebben niet alle soldaten een trauma opgelopen. Hoewel ongeveer de helft van de backpackers in gevechtseenheden heeft gediend, zijn er ook die gewoon een kantoorbaantje hebben gehad in het leger. Zij trekken juist de wereld in om alsnog een wat ruiger leven te leren kennen.
Weer anderen gaan weg om te ontsnappen aan de druk van het Israëlische leven. Die druk heeft meerdere oorzaken. Een bezoek aan de pizzeria kan eindigen in een bomaanslag. Maar er is ook nog de soms felle interne strijd tussen ideologieën en religieuze stromingen. Een Israëli die nu in Berlijn woont, vertelde mij dat in Israël rechts steeds rechtser wordt en links steeds linkser. De religieuzen worden strikter en de seculieren steeds vrijer. Omdat hij tussen beiden zat ingeklemd had hij er genoeg van en is naar Duitsland vertrokken.

Bestemmingen
Van de backpackers trekt ongeveer 2/3 naar Aziatische landen zoals India. Er zijn meerdere redenen waarom juist dit land hen trekt. Ten eerste is het goedkoop. Ten tweede zijn drugs er gemakkelijk verkrijgbaar. Ten derde zijn er de Oosterse religies die vrede beloven. Shalev Peller trok na zijn diensttijd naar India met als reden: “Ik had drie jaar achter de rug die bestonden uit iedere ochtend een alarm, altijd op missie zijn en een constante onzekerheid over wanneer ik weer thuis zou zijn. Drie jaren van mijn leven die niet aan mijzelf toebehoorden. Toen ik eindelijk weer de baas werd over mijn leven, wilde ik mijn dagen vullen met fluitlessen, mantra-zingende monniken en zoveel mogelijk indrinken van India.”
Andere populaire bestemmingen zijn Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Amerika. De eerste twee landen zijn vooral populair bij de wat oudere backpackers. Zij zijn niet langer geïnteresseerd in feesten, maar zoeken hun ontspanning in de natuur. In Zuid-Amerika zijn beide groepen terug te vinden. Aan de ene kant zijn daar steden als Rio de Janeiro en Buenos Aires met stranden en nachtleven. Aan de andere kant zijn er jungles en bergen. En net als in India komt hier ook een gedeelte voor religies die voor hen onbekend zijn. In Zuid-Amerika zijn de stammenreligies en de New Age populair.

Schapen zonder herder
De Bijbel kenmerkt het volk Israël vaak als ‘schapen zonder herder’. ‘Mijn schapen dwalen rond op alle bergen en op elke hoge heuvel. Over heel het aardoppervlak zijn Mijn schapen verspreid. Er is niemand die naar ze vraagt, en niemand die ze zoekt’ (Ezechiël 34:6). In de Evangeliën lezen we hoe de Heere Jezus keek naar Zijn volk: ‘Toen Hij de menigte zag, was Hij innerlijk met ontferming bewogen over hen, omdat zij vermoeid en verstrooid waren, zoals schapen die geen herder hebben. Toen zei Hij tegen Zijn discipelen: De oogst is wel groot, maar er zijn weinig arbeiders’ (Matteüs 9:36-37). Deze woorden kunnen eigenlijk een op een op de situatie van de backpackers toegepast worden. Zou de Heere Jezus niet met dezelfde ontferming bewogen zijn over hen?

Als wij hen niet bereiken
Abigail Khoury diende als Messiaanse gelovige zelf in het Israëlische leger. Daarom heeft ze een groot hart voor wat ze ‘de zoekers’ noemt die de wereld overtrekken. “In Israël is er constant een fysieke en een geestelijke oorlog gaande. Israëli’s verlaten het land om op zoek te gaan naar antwoorden op hun vragen. Als wij hen niet bereiken zullen anderen hen van ‘antwoorden’ voorzien. Wij moeten zorgen dat ze de waarheid vinden: het Evangelie.”

Een jubileumcadeau
Daarmee komen we terug op de vraag waarmee we begonnen. Welk jubileumcadeau is passend? Wie kunnen we beter een cadeau geven dan deze jonge mensen die zichzelf zo voor hun volk en land hebben ingezet? En welk cadeau is er mooier dan het Boek waarvan we geloven dat het de antwoorden op hun vragen bevat? De Heere Jezus zegt Zelf: ‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel’ (Matteüs 11:28-29).
Momenteel ontwikkelen we als stichting Israël en de Bijbel daarom een backpackuitgave van het Hebreeuwse Nieuwe Testament. Hij wordt klein, licht en duurzaam, zodat hij het leven van een backpacker kan doorstaan. Maar deze uitgave krijgt ook de uitstraling en kwaliteit van een echt geschenk. Zo zien de ontvangers onze liefde voor hen, maar ook voor dit Boek Zelf.
Het is de bedoeling dat zowel onze veldwerkers als lokale evangelisten deze uitgave zullen aanbieden aan deze jonge zoekers, of ze nu in Amsterdam, Peru of India zijn.

David van Wijck



Doe mee!
De eerste contacten voor dit netwerk van lokale werkers zijn inmiddels gelegd. We zouden het fijn vinden om hen dit geschenk samen met en mede namens de lezers van Het Zoeklicht aan te bieden.

Is het op uw hart om ook bij te dragen aan dit cadeau? Maak uw gift dan over naar NL13 RABO 0141 0403 43 o.v.v. Backpackbijbel.