Een huismus met vakantiestress?

Henk van Blijderveen • 93 - 2017 • Uitgave: 14/15
Kom dan uit de vogelkast!

Vakantiestress. Trekvogels hebben er geen last van. Ze reizen met het gemak van Floortje naar het andere einde van de wereld, ze conformeren zich als de Belg Waes aan ’s lands gewoonten en gebruiken. Nee, dan de huismus. Stuur hem op vakantie en vakantiestress is gegarandeerd.

Ik kan erover meepraten. Ooit, lang, lang geleden, maakten Toos en ik, net 21 jaar oud, onze huwelijksreis. We dachten nog dat dat zo hoorde, veel geld uitgeven aan een verre vakantie. Portugal was de bestemming. Een prachtig land, maar niet voor iemand met heimwee. We hebben uiteindelijk deze vakantie van ons leven met een week bekort, om zo snel mogelijk in ons zojuist gekochte eerste huisje het echte huwelijksgeluk te vinden. En nu, ruim 40 jaar later, is er nog geen zier veranderd. Ik ben het liefste thuis of op mijn volkstuin en geniet vooral van een dagje fietsen.

Happen naar vakantieworm
Ervan uitgaande dat de helft van de natie trekvogel is en de andere helft huismus, is het toch vreemd dat vrijwel iedereen ‘s zomers die grote trek maakt. Hoewel… De commercie weet wel hoe het komt: schotel de huismus gelukkige gezinnetjes voor in luxe bungalows, pomp ze vol met belachelijk goedkope (en belachelijk vervuilende) vliegvakanties en zelfs een huismus hapt naar de uitgegooide vakantieworm. Om er vervolgens drie weken obstipatie, dan wel diarree van te krijgen.

Vakantiestress
Want voor een huismus is het behoorlijk stressig om lijstjes bij te werken, het huis aan kant en de tuin onkruidvrij achter te laten, verzekeringen te controleren, oppas voor de hond en plantenwatergevers te regelen, etc. etc. En dan is de reis nog niet eens begonnen. De stress om de douane te passeren en de onzekerheid van al dan niet op tijd inchecken. Tel daarbij een vleugje MH-17-trauma, een beetje vliegangst, veel heimwee en het zal duidelijk zijn dat een verre reis niet is besteed aan een huismus. Nee, die hoort rondom het huis te scharrelen, zo af en toe een leuk dagtripje te maken om vervolgens ’s avonds gewoon weer in zijn eigen nest te slapen. Oost west, thuis best.

De ‘vrijheid’ van een caravan
Nog dramatischer wordt het wanneer een huismus met trekangst zijn ‘vrijheid’ achter zich aansleurt. Wanneer ik op een mooie dag met mijn Honda Jazz, de fietsen achterop de drager, ontspannen swingend zo’n caravanrijder inhaal, dan kijk ik weleens bij hem binnen. Niet zelden zie ik dan een chauffeur tegen wil en dank; zijn handen met witte knokkels stijf om het stuur geslagen, door de verstijfde armen loskomend van de rugleuning en schichtig kijkend in zijn spiegels. Als hij bemerkt dat ik kijk en hem begripvol groet, trekt hij met moeite zijn linker wijsvinger van het stuur en steekt hem krampachtig omhoog.
Begrijp me goed, het is allesbehalve mijn bedoeling deze man belachelijk te maken. Sterker nog, ik voel verwantschap met deze huismus, die waarschijnlijk een fata morgana van prachtige caravanvakanties is aangepraat. Met zijn strijd om zijn combinatie, die geknipt is om te scharen, veilig door het verkeer te loodsen. Met zijn achteruitrijstress wanneer het gevaarte op een drukke camping een bron van vermaak is voor ramprecreanten.

Kom toch uit de vogelkast!
Herkent u zich ook in dit soort vakantiegangers? Bedenk dan dat vakantie vaak een aangepraat idee is, dat je leuk moet vinden. Ook zouden we ons eens moeten durven losmaken van de sociale druk, dat een mens pas gelukkig is als hij een rooskleurig vakantieverhaal op Facebook plaatst. Kom toch uit dat vogelkastje en zeg gewoon dat u een huismus bent! Want een huismus is geen rare vogel en hoeft beslist niet grijs te zijn (vraag het maar aan de mensen die me kennen). Laat je niet langer de trekvogelstatus aanpraten!

De reis van uw leven
Tot slot wens ik u, of u nu een trekvogel of een huismus bent, een hele fijne ongeconditioneerde vakantie toe. En boven alles, de rustgevende nabijheid van de Here Jezus!
Want als Hij door Zijn Geest in u woont, dan bent u bezig met de mooiste reis van uw leven. De reis naar het hemelse vaderland. Een land waar de woorden stress en vakantie niet voorkomen. Een land waar vogels van allerlei pluimage rust zullen vinden.

Henk van Blijderveen