Een geweldige Koning

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 13
Wij zijn altijd onder de indruk van bekende mensen. Dat is al zo wanneer wij kijken naar onze TV-sterren. Of onze voetbalsterren. Bekende en hele grote mensen. En wij zouden graag zien, dat jullie jongelui, op eenzelfde manier zouden leven met de Here Jezus. Wat wij niet aan jullie toewensen is dat je alles van déze wereld vergeet. Jullie moeten in ieder geval aan de mensen denken; ook aan de bekende en grote mensen met wie jullie graag willen wedijveren. Als jullie belijden dat jullie Gods kinderen zijn dan moeten jullie voor je sterren in het geweer komen voor God. Wij lezen vandaag 1 Koningen 3:5 t/m 13.

NIEMAND IS AAN U GELIJK
Wij lezen in 1 Koningen 3:12:
"Zodat uws gelijke vóór u niet is geweest."

Dáár wordt dat gezegd van koning Salomo. Wat is hij hierin een illustratie van onze Heiland, de Here Jezus Christus. Wat is de Zoon van God uniek in Zijn grootheid. Wat is Hij al de eeuwen door voordat Hij op aarde kwam één met Wie dan ook niemand zich kan vergelijken. Zo'n Koning hadden wij ook nodig. Een machtig Helper.
"Daar is een Helper, groot van kracht, steeds bereid."

NA HEM ZAL ER NOOIT ZO ÉÉN KOMEN
In hetzelfde vers van het hoofdstuk waaruit wij lezen staat: "Noch ná u zal opstaan."
Dit gaat natuurlijk over de wijsheid die Salomo van God kreeg. En er is er nooit één gekomen, die zo wijs was als Salomo. Maar dat geldt in nog veel diepere zin van de Here Jezus. Van Hem kan ongetwijfeld worden gezegd, dat Hij helemaal uniek is. Er was nooit iemand voor Hem, die Hem kon evenaren. Ook was er geen enkele, die met Hem kon worden vergeleken tijdens Zijn leven hier op aarde. En er zal ook na Hem nooit meer zo Één komen. Vergis je hier niet in. Want tijdens jouw leven moet jij een positie kiezen t.o.v. Hem.

Een vraag: is dat zo? Heb jij al een band met de Here Jezus? Ben je van Hem?

ONDER DE KONINGEN IS NIEMAND ZIJNS GELIJKE
God geeft aan Salomo een wijs en verstandig hart. Een zaak die wij onder de twee hierboven staande gedeelten al hebben aangeroerd. Salomo was een zeer wijze koning - zie eens wat er over hem staat in 1 Koningen 10:3. Zo'n koning was Salomo. Maar wij lezen dat de Here Jezus over Zichzelf zegt in Lucas 11:31: "…en zie, meer dan Salomo is hier".

Hij is zo en Hij doet zo. Grote wijsheid is in Zijn hart geborgen en Zijn woorden zijn alleen maar wijze woorden. Paulus schrijft in 1 Cor. 1:30 :
"Maar uit Hem is het, dat gij in Christus Jezus zijt. die ons van God is geworden: wijsheid, rechtvaardigheid, heiliging en verlossing, opdat het zij, gelijk geschreven staat: Wie roemt, roeme in de Here." Vergeleken met Salomo is onze Here veel meer. Wil jij bij Hem vragen om een wijs hart? Vind jij jou-zelf erg beneden de maat; wil jij een beroep op Hem doen, zoals wij het lezen in Jacobus 1:5:
"Indien echter iemand van u in wijsheid te kort schiet, dan bidde hij God daar om. die aan allen geeft, eenvoudigweg en zonder verwijt; en zij zal hem gegeven worden."

Wat een Koning hebben wij nu al! Wat moet dat straks niet worden?
Ben jij al tot Hem gegaan? Nu het nog kan en nu het de tijd is? Als jij het niet deed, ga dan nu naar een stille plek en bidt het maar voor jezelf tot Hem: "Here Jezus, ik ben tot op dit moment zo onwijs geweest om niet tot U te komen. Maar op dit moment wil ik voor mijzelf dwaas worden, om wijs te worden in U."

EEN OPMERKZAAM HART
Wij lezen in 1 Koningen 3:9:
"Geef dan uw knecht een opmerkzaam hart,…" Salomo vroeg aan God om situaties te kunnen beoordelen en om mensen te kunnen doorzien en te begrijpen. Om dat te kunnen doen wil hij een opmerkzaam hart ontvangen. En als voorbeeld wordt in ditzelfde hoofdstuk het verhaal verteld van de beide moeders, van wie één een levende zoon heeft en de andere een dode. Wat een wijs en opmerkzaam hart spreekt hieruit.

Zo is de Here Jezus altijd bezig met mensen en hun situaties. Stel je eens voor dat Hij dat niet deed? Ook niet deed t.o.v. jou? De Heiland leeft voor jou! In Zijn hart is plaats voor jou! Hij zegt het Zelf hoe Zijn hart altijd bezig is met mensen:
"…en werd met ontferming over hen bewogen, omdat zij waren als schapen, die geen herder hebben…” Marcus 6:34.

Het opmerkzame hart van de Here Jezus klopt voor iedereen, voor alle mensen.

DE HERE JEZUS IS DE VREDEVORST
Salomo was dat ook. Hij behoefde in de 40 jaar dat hij koning over Israël was nooit oorlog te voeren. Heel anders dan zijn vader David, die steeds in strijd was met vijanden. Salomo was een vredevorst. In heel zijn leven - maar met name in dit opzicht - is hij een beeld van Koning Jezus. De Vredevorst komt straks en iedereen zal Hem zien. Zijn Vrede, Zijn Shalom, zal nooit eindigen. De Koning van de Vrede, de Here Jezus zal Zijn Vrederijk oprichten. Wij lezen al van Hem in de overbekende verzen van Jesaja 9, waar in de verzen 5 en 6 staat:
"…en de heerschappij is op Zijn schouder … en eindeloos zal de Vrede zijn op de troon van David en over Zijn Koninkrijk."

Er komt een Koninkrijk van de Vrede van God. Het zal zichtbaar worden op deze aarde en alle mensen zullen dit zien. En het is pure genade van God, dat jij en wij deze Vrede nu al in onze harten mogen dragen.

"O Vredevorst, Gij kunt gebieden de vreed' op aard' en in mijn ziel!"

Helene en Nol Esmeijer