Een ‘geheime’ plaats

Dirk van Genderen • 88 - 2012 • Uitgave: 1
Wat zal het nieuwe jaar ons brengen? Vrede of oorlog om Israël en in het Midden-Oosten? Een oplossing van de financiële crisis, of juist een verergering? Een opwekking, of een verdere leegloop van kerken en gemeenten in het Westen? Laat de Here ons nog hier, of wordt dit het jaar dat we Hem zullen ontmoeten?

Dit zijn belangrijke vragen. Vragen die ons zeer bezig kunnen houden. Maar nog belangrijker is de vraag: Mogen we door genade de Here Jezus kennen als onze Heiland en Verlosser. Ik hoop en bid dat u uw vertrouwen op Hem hebt leren stellen. En als dat nog niet zo is, maak er dan ernst mee, want de tijden zijn te ernstig om rustig onbekeerd door te leven. Dan hangt u aan een zijden draadje boven de hel. Bekeer u dan en geloof in de Here Jezus. ‘Ieder die de Naam van de Here zal aanroepen, zal zalig worden’ (Romeinen 10:13).
Aan het begin van het nieuwe jaar wil ik u aanmoedigen tijd te nemen voor uw leven, uw wandel met de Here Jezus. Ga van tijd tot tijd de stilte in om Hem te ontmoeten. Naar een rustig plekje, waar u alleen kunt zijn met Hem. Zoals de Here Jezus in Matteüs 6:6 zegt: ‘Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tot uw Vader, Die in het verborgene is; en uw Vader, Die in het verborgene ziet, zal het u in het openbaar vergelden.’

Ons dagelijks leven is vaak zo vol, met name door de televisie en internet, dat we er bijna niet toe komen om tijd met de Here door te brengen. Overdrijf ik? Houd het maar eens een paar weken bij… Hoeveel uren blijven er per week over voor Hem?
Wie zich voortdurend vol laat lopen met de zonden op tv en internet, zal geestelijk schade lijden. Het is onmogelijk dat iemand die Christus heeft leren kennen, onveranderd voortleeft en blijft genieten van de zonden waar hij of zij voorheen van genoot. Wanneer de houding tegenover de Here Jezus en tegenover zonden niet is veranderd, is het absoluut noodzakelijk te onderzoeken of dit geloof wel echt is. Wie de Here Jezus heeft leren kennen, is een nieuwe schepping geworden, zegt de Bijbel.
We kunnen grote woorden hebben over het geloof, over Gods weg met ons leven, maar misschien kent u het gevoel wel dat u soms geen contact met Hem kunt krijgen. Zou dat kunnen komen omdat we niet de rust en de tijd nemen om tot Hem te gaan en met Hem om te gaan? Matteüs 6 wijst de weg naar intimiteit met de hemelse Vader. Hij ziet in het verborgene en Hij wacht daar op u. Hebt u zo’n plekje, waar u alleen met Hem bent? Een gebedsplaats, een meditatieplekje, waar u Hem ontmoet?
Die plek is noodgedwongen misschien wel uw ziekenhuisbed, of de gevangenis, zoals ooit voor Jozef en Paulus. Wanneer stormen ons leven treffen – in Matteüs 7 spreekt de Here Jezus daarover – komt het eropaan dat we zo’n ‘geheime’ plek hebben. Een plaats waar we Hem ontmoeten, met Hem spreken en naar Zijn stem luisteren. Plechtig belooft Hij in Matteüs 6:6 dat Hij daaraan Zijn zegen wil verbinden.

Het is goed om als gemeente samen te komen, om als gezin samen de Here te zoeken en te dienen, maar het is ook absoluut noodzakelijk om zélf tijd met Hem door te brengen. Dat wil Hij zegenen. Dat kan een plekje in uw huis zijn, maar misschien is het voor u wel ergens buiten in de natuur, bij een boom of achter in de schuur. Voor de Here Jezus was dat plekje de Olijfberg, waar Hij vele nachten doorbracht met Zijn hemelse Vader. En voor Mozes was het op de berg. En soms moest hij lang wachten en eerst helemaal stil worden voordat God tot Hem sprak.
Het zou wel eens kunnen zijn dat we een tijd tegemoet gaan waarin God mensen zoekt die hebben geleerd om Hem in de binnenkamer te ontmoeten en die het diepe verlangen hebben in Zijn nabijheid te zijn. Daniël was zo iemand. Hij had geleerd drie keer op een dag de Here te ontmoeten. Later koos God juist hem uit om cruciale eindtijdboodschappen te ontvangen. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat wij die tijd ingaan die Daniël al heeft voorzien. En ook nu is God op zoek naar Daniëls die Hem kennen en door Hem kunnen worden ingeschakeld.

Dirk van Genderen