Een eigen huis, een plek onder de zon…

Peter van der Weerd • 92 - 2016 • Uitgave: 25/26
‘Alles kan een mens gelukkig maken’ is de titel van een nummer van het Goede Doel, vooral bekend geworden door René Froger. De tekst gaat over iemand die niets te kort lijkt te komen.

Ik kan niet zeggen dat ik iets tekort kom,…
Een eigen huis,
een plek onder de zon
en altijd iemand in de buurt,
die van mij houden kon.

Wat wil je nog meer, zou je kunnen zeggen? Maar er ontbreekt toch iets, want de tekst gaat verder met:
Toch wou ik dat ik net iets vaker,
iets vaker simpelweg gelukkig was.


In een ander bekend nummer, ’De wens’ van Marco Borsato staat:
En waarom ben ik nooit compleet gelukkig,
met wat er hoort bij mij?
Waarom moet er toch steeds weer iets bij?
Waarom nooit eens een keer,
ietsje minder dan meer.
Wanneer laat dat verlangen me vrij?

We willen allemaal simpelweg gelukkig zijn. Compleet gelukkig zijn. Dit is het verlangen dat iedereen met elkaar deelt, ondanks dat we als mens heel verschillend zijn.

Geluk houdt ons bezig
Nederland scoort hoog op de wereldwijde geluksladder. Dit blijkt uit het World Happiness Report dat in 2013 door de universiteit van Columbia werd uitgebracht.
Dat we hoog scoren is niet zo verwonderlijk. Door alles wat we hebben aan bezit en mogelijkheden zijn we redelijk in staat om de behoefte aan geluk te bevredigen. Wel blijkt steeds opnieuw dat dit geluk een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. De zoektocht begint dan weer van voren af aan. Hier zijn we zo aan gewend dat het ons misschien niet eens zo opvalt. Niet alleen het Goede Doel en Marco Borsato zingen over het verlangen gelukkig te zijn. Uit honderden andere songs blijkt dit een thema te zijn dat ons bezighoudt.

Zij hadden iets…
Net nadat ik klaar was met school, startte ik mijn eigen bedrijf in professionele licht-, geluids- en videoapparatuur. Dagelijks begaf ik me in de wereld van tv, concerten en theater. Snel rijk worden en genieten van het leven was het doel dat ik voor ogen had. Dit lukte aardig. Mijn bedrijf leverde een goed inkomen op, ik was gelukkig getrouwd en had drie kinderen, niets te klagen. Op een gegeven moment moest ik drie weken naar Turkije om tv-opnames te maken met christelijke jongeren. Tijdens deze reis kwam ik tot het besef dat ik alle keuzes in mijn leven maakte met het doel gelukkig te worden. Heel anders dan deze jongeren. Zij maakten juist keuzes vanuit hun gelukkig-zijn. Hier ging heel veel rust, vrede, hoop en liefde van uit.
Naar God op zoek gaan, een kerk bezoeken en de Bijbel lezen, zoals zij gewend waren, bleef voor mij onaantrekkelijk. Hopeloos ouderwets en onnodig beperkend was de associatie die ik daarmee had. Er mag weinig en er moet veel. Een keurslijf waar ik niets voor voelde.
Gedurende de drie weken leerde ik iedereen die mee was beter kennen. De jongeren, maar ook de volwassen christenen, cameramensen, lichtmensen, regisseur etc. Ik kon er niet meer omheen. Zij hadden iets waar ik ten diepste ook naar op zoek was. Aan het einde van de reis gaf ik mijn leven aan Jezus. Uiteindelijk heeft dit mijn leven enorm positief veranderd. Voor geen goud zou ik het willen missen. Het was allerminst saai en beperkend, maar gaf juist meer ruimte.

Ieders zoektocht naar geluk
Het is bijna Kerst. Een mooie tijd vind ik dat altijd. Sfeervol en gezellig. Een tijd waarin we vaak wat toleranter zijn. Vergevingsgezinder soms zelfs. De tijd waarin wordt stilgestaan bij de geboorte van Jezus. Het verhaal gaat dat lang geleden een groep herders een aankondiging kreeg van die bijzondere geboorte.
‘Die nacht kwam een engel van God bij enkele herders, die buiten in het veld overnachtten en op wacht zaten bij hun kudde. Door de verschijning van de engel werd de omgeving in een helder licht gezet. De herders beefden van angst, maar de engel stelde hen gerust. "Wees niet bang," zei hij, "want ik breng u het mooiste nieuws dat u ooit hebt gehoord. Het is groot nieuws voor het hele volk. Vandaag is in Bethlehem de Redder geboren: Christus, de Here’ (Lucas 2:8-11, Het Boek).
Het doel van de komst van Jezus naar deze wereld heeft alles te maken met ieders zoektocht naar geluk. Jezus baande uiteindelijk de weg naar echte vrede. Naar hoop voor de toekomst. Naar rust en onvoorwaardelijke liefde. Vandaar dat de engel zei: ‘want ik breng u het mooiste nieuws dat u ooit hebt gehoord.’ Dat was het voor mij en dat kan het voor jou ook worden.

Laat me zien, waar ik voor leef
Op een andere plek in de Bijbel staat: ‘Want God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft’ (Johannes 3:16, Het Boek).
Je kunt je leven lang blijven zoeken naar geluk. Blijven zoeken naar je echte bestemming. En het nooit vinden. Alleen door Jezus kun je het geluk vinden is mijn ervaring en de ervaring van miljarden anderen. Het geluk waar je, misschien onbewust, zo naar op zoek bent.
In het nummer ‘De bestemming’ zingt Marco Borsato:
Laat me zien, waar ik voor leef.
Laat me voelen, wat ik geef.
Eén moment zodat ik weet,
dat alles niet voor niets is… geweest.

Stel deze vraag gerust aan God. Ook als je niet gelooft of helemaal niet gewend bent om te bidden. Dan wordt Kerst 2016 voor jou wellicht het begin van het vinden van je werkelijke bestemming. Een bestemming waarin je simpelweg compleet gelukkig kunt zijn.

Peter van der Weerd