Een eeuwigheid nietsdoen?

Dick Slikker • 91 - 2015 • Uitgave: 17
We denken toch niet dat we in de eeuwigheid uitrusten van die gemiddeld 80 jaar op aarde?*
We hebben soms een heel eigenaardig beeld over onze Bijbelse toekomst. We denken dat we eeuwig in de hemel zullen zijn om uit te rusten. Bij sommigen staat het op hun grafsteen: ‘hier rust’. Klopt dit beeld wel?
Jongeren hebben ambities, ze willen iets bereiken in en met hun leven. In de kerk horen ze dat ze eeuwig gaan uitrusten in een soort hemels ‘bejaardentehuis’. Hoe jaag je de jeugd de kerk uit?


Een heel belangrijke vraag in ons leven is: waarom heeft God de mens geschapen? Augustinus zocht al een antwoord op deze vraag. Een andere interessante vraag is: waarom heeft God de mens op de aarde geschapen en niet op een andere planeet?
Als we de geschiedenis van de schepping lezen, zien we dat de aarde door God perfect gemaakt is (Jesaja 45:18). Bij God past geen woestheid, duisternis en ledigheid. In Jesaja 14:17 staat dat satan de aarde woest maakte. Satan en zijn vrienden kwamen in opstand tegen God, verlieten de hemel en maakten de aarde woest, duister en ledig. Hij werd de overste van de wereld.
God zag in het ganse heelal één plek waar satan de baas was. God schiep de mens met opzet op de aarde om die aarde terug te krijgen door middel van Zijn beelddrager, de mens. God had dus heel veel plannen met de mens en de aarde. De aarde moest weer teruggebracht worden onder de heerschappij van God. De mens kreeg een enorme taak van God en de mens zal deze ook in de toekomst van God krijgen.
Als de aarde geen rol zou spelen in de toekomst, waarom schept God dan een nieuwe aarde. Waarom komt Christus terug naar de aarde en staat er nergens dat Hij weer naar de hemel gaat? Het Nieuwe Jeruzalem komt uit de hemel naar de aarde (Openbaring 21:2,3). Nergens staat dat het Nieuwe Jeruzalem weer terug naar de hemel gaat.

Uitrusten of werken?
God wil niet dat we als mens passief zijn, maar dat we ons gehoorzaam aan Zijn taken wijden. Zou dat werk dan ophouden in de eeuwigheid of veranderen dan onze taken?
Als we de gelijkenis van de ponden lezen (Lucas 19:11-26), dan zien we dat de Heer talenten geeft aan zijn slaven en als Hij terug komt, vraagt Hij wat ze ermee gedaan hebben. De Heer beloont degenen die Zijn talenten goed benut hebben. Hij vraagt ons nog steeds in het minste getrouw te zijn (vers 17). Deze houding en dit gedrag leveren enorme resultaten op. De Heer kan de getrouwe slaaf aanstellen als burgemeester over steden. Natuurlijk kan dit alles symbolisch bedoeld worden. Maar de les blijft staan dat wie nu getrouw is, een positie en taak in Zijn toekomstig Koninkrijk krijgt.
Er liggen dus nog heel veel taken en verantwoordelijkheden voor ons in de toekomst. Dat is iets heel anders dan uitrusten.
In Jesaja 65 vanaf vers 17 komt er een beschrijving van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Er staat in vers 21: ‘Zij zullen huizen bouwen en erin wonen, zij zullen wijngaarden planten en van hun vrucht eten.’ Het lijkt wel een gewone maatschappij. We zullen samen werken om de aarde weer leefbaar te maken volgens Gods principes.

Opleiding
Ons leven nu, vandaag de dag, is de schoolopleiding voor onze toekomstige taken in Gods eeuwig plan. God vormt en traint ons. Je ziet dat ook zo mooi bij David (1 Samuël 22:2). Toen hij helemaal alleen was in de bergen en grotten, kwamen er allerlei mensen met problemen bij hem. Een heel bijzonder gezelschap. Maar David ging zich niet bezig houden met al die problemen. Hij richtte dat kamp in als een opleidingsplek. Het ‘zooitje ongeregeld’ kreeg een intensieve training over vele jaren. Dat waren de mensen waar David later op kon vertrouwen, zij werden zijn elitekorps. Hij wist wat hij aan die mannen had en wat ze konden. Zij wisten ook precies hoe David te werk ging en dacht.
God traint ons nu vandaag de dag in getrouwheid en in al zijn geestelijke principes. Als we met die goddelijke principes vertrouwd zijn, dan kan God ons nu en later gebruiken. Eén van die geestelijke principes is te leren dat heersen de hoogste vorm van dienen is.

Openbaring
Toen Jezus verheerlijkt werd (Matteüs 17:1-3) veranderde Zijn gedaante. De discipelen kregen een openbaring (apokalupsis) van wie Jezus was. Hier kreeg Jezus niet iets toegevoegd, maar werd openbaar wie Hij was. Een bedekking werd weggenomen. Wat Jezus bezat werd zichtbaar.
Dat zal ook met ons gebeuren als Jezus wederkomt. In Romeinen 8:18-19 staat: ‘het openbaar worden van de zonen Gods’. In dit huidige leven vernieuwt God ons en binnenkort wordt dat openbaar en zichtbaar. Dat bepaalt hoe bruikbaar we voor God zijn in Zijn eeuwig plan. Hoe meer we op Hem zijn gaan lijken, hoe meer God ons taken kan geven in de toekomst.
God zal bijvoorbeeld nooit vrede op aarde geven. Hij weet dat zolang de mens niet vernieuwd wordt, vrede van heel korte duur zal zijn. God wil ons eerst vredestichters maken, daarna ontstaat vrede op aarde. Dat is Gods weg naar een perfecte maatschappij, eerst het vernieuwen van mensen.

God vormt nu Zijn regering voor de toekomst op aarde
God gaf bij de schepping van de mens de opdracht om de aarde weer terug te brengen onder Zijn heerschappij. De overste van deze wereld moest door ons overwonnen worden. Dat is mislukt. God werkt nog steeds naar dat plan en doel toe. Hij vernieuwt de mens zodat die nieuwe mens Zijn instrument kan en zal zijn. Prachtig verwoordt in Matteüs 5: ‘Zalig zijn de zachtmoedigen (vernieuwde mensen), want zij zullen de aarde beërven’ (vers 5).
God vormt mensen die Zijn principes uitdragen in Zijn nieuwe maatschappij. God gaat bewijzen dat maatschappijen met allerlei -ismen (kapitalisme, communisme, socialisme, liberalisme, enzovoort) nooit zullen werken zonder vernieuwing van het hart. Zijn Koninkrijk, met geestelijk vernieuwde mensen, zal goed werken. In die maatschappij mogen we een (belangrijke) rol spelen.
Spoedig zal God ingrijpen en Zijn Koninkrijk op aarde plaatsen. De mens, als Koningin, mag mee regeren over de nieuw te vormen maatschappij.
Dat is niet saai uitrusten in een hemels bejaardencentrum, maar dynamisch. Toch niet voor te stellen dat God ons op aarde als Koningin wil hebben om Zijn Koninkrijk of Maatschappij te runnen?
Het staat zo mooi beschreven in Openbaring 5: ‘En U hebt ons voor onze God gemaakt (gebeurt nu) tot koningen en priesters, en wij zullen als koningen (de Bruid als Koningin) regeren over de aarde (in de toekomst) (vers 10).

‘Als wij volharden, zullen wij ook met Hem regeren’ (2 Timoteüs 2:12).
‘Wie overwint, zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon’ (Openbaring 3:21).

Dick Slikker