Echte liefde

Oscar Lohuis • 92 - 2016 • Uitgave: 25/26
Misschien vraagt u zich af waarom het nodig zou zijn om te geloven in God. Zonder dat geloof kan een mens toch ook gelukkig zijn? Toch maakt het veel verschil.

Zo kan je je bijvoorbeeld afvragen wat je blijvende hoop en verwachting is wanneer je niet gelooft. Dit leven brengt voor iedereen best veel moeilijkheden met zich mee. Nog een tijdje en dan is ons leven alweer voorbij. Is er dan wel hoop voor de toekomst, een uitzicht dat verder reikt dan dit leven?

Goed nieuws
Honderden miljoenen mensen over de hele wereld hebben ontdekt wat het evangelie inhoudt. Evangelie betekent ‘goed nieuws’ of ‘blijde boodschap’. Wat is dan het goede nieuws? Dat God een liefdevolle God is. Hij houdt van deze wereld, van alle mensen. De Bijbel is een verzameling boeken die ons hoofdzakelijk dit leren: God heeft ons lief en Zijn liefde blijft tot in eeuwigheid.
Dagelijks worden wij overspoeld met informatie over de meest vreselijke dingen die er gebeuren in deze wereld. De oorlog in Syrië en Irak, die nu al honderdduizenden het leven heeft gekost. Zoveel onschuldige mannen, vrouwen en (kleine) kinderen die worden vermoord. Berichten over roof en diefstal, uitbuiting en oneerlijke verdeling. Er is zoveel bedrog en leugen onder de mensen. Op seksueel gebied worden zo veel mensen slachtoffer van huwelijksontrouw, misbruik, aanranding of verkrachting. De voortdurende dreiging van terreur is iets waar wij in West-Europa inmiddels ook mee moeten leren leven. En zo zou ik nog heel lang door kunnen gaan. Ook in ons persoonlijke leven worden wij getroffen door dingen die ons enorm naar beneden kunnen trekken.
Hoe kunnen wij hoopvol blijven? Is het mogelijk het hoofd niet te laten zakken? Is er nog verwachting voor de toekomst?

Auschwitz
Het antwoord is zonder meer: ja! De reden is dat de God Die deze wereld heeft geschapen er uiteindelijk voor zal zorgen dat het kwaad niet zal overwinnen. Het probleem ligt niet bij God, maar bij de mensen.
Een joodse rabbijn werd de volgende vraag gesteld: “Waar was God toen er miljoenen stierven in Auschwitz en de andere vernietigingskampen?” Hij antwoordde: “Dat is niet de juiste vraag om te stellen.” De juiste vraag is: “Waar was de mens?” Wat er toen door mensen gedaan werd, was een en al verraad van God, door de mens. Want zo heeft God mensen nooit bedoeld. We mogen Hem niet de schuld geven van wat wijzelf hebben misdaan.

Moeilijkheden meegemaakt
God is ondanks dat verraad van mensen toch van deze mensen blijven houden. Dat geldt ook voor u en mij persoonlijk. Ondanks het kwaad dat ook wij gedaan hebben houdt God nog steeds van ons. ‘Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat hij Zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven’, lezen we in Johannes 3:16. Het is in die blijvende liefde van God dat we ons houvast en onze hoop voor de toekomst vinden.
De liefde van God heeft mijn leven veranderd. Als kind raakte ik beschadigd door de echtscheiding van mijn ouders. Groot verdriet vulde mijn hart omdat mijn vader niet meer bij ons woonde. Als jonge tiener ging ik mij verantwoordelijk voelen voor dingen waar je op die leeftijd nog lang niet mee bezig zou moeten zijn. Ook kreeg ik vrienden die mij in een verkeerde richting begonnen mee te nemen. Maar ik kwam daarna ook in contact met mensen die de liefde van God hadden leren kennen. Zelfs bij jongeren van mijn eigen leeftijd proefde ik een diepe blijdschap en rust. Wat mij bijzonder trof, was hoe ik deze leeftijdgenoten hoorde praten met God. Het was alsof ze Hem echt kenden.
Ook onder deze mensen waren er velen die moeilijke dingen hadden meegemaakt. Ook zij waren beschadigd geraakt door het kwaad van anderen en door hun eigen kwaad. Maar toch straalden ze hoop uit. Alsof het kwaad niet overwon, maar iets anders.
Dat is ook ten diepste de blijde boodschap, dat het kwade door het goede wordt overwonnen. Dat gebeurde, gebeurt en zal gebeuren door de Zoon van God, Jezus Christus. Hij kwam in deze wereld, Hij leeft nu en Hij zal terugkomen om alle dingen nieuw te maken. Daarom is er hoop voor deze wereld en voor ieder mens.

Niet meer bang voor de dood
Na verloop van tijd heb ik de liefde van God heel persoonlijk leren kennen. Toen ik mijn hart opende voor het evangelie, begon het mij te raken. Ik ging zien hoe waardevol de boodschap van de Bijbel is. Op een bewuste avond drong het besef van Gods liefde heel diep tot mij door. Het was alsof er een dam doorbrak, waardoor veel verdriet en angst ineens massaal wegstroomde uit mijn hart en hoofd. In plaats daarvan werd ik vervuld met de zekerheid van Gods blijvende liefde. Dat gaf enorm veel rust en hoop voor de toekomst.
Vanaf dat moment wist ik zeker dat, wanneer ik zou sterven, ik dan in de hemel zou komen. Ik was niet meer bang voor de dood. Op de een of andere manier vulde een heel sterk overwinningsgevoel mijn hart. Met God kan ik alles aan! Wat er verder nog aan kwaad en rottigheid in mijn leven zal komen, het zal mij nooit meer kapot maken. Want in alle omstandigheden kan ik zeker zijn van Gods liefde voor mij. Hij zal mij blijvend al mijn zonden vergeven en het kwaad dat anderen mij aandoen zal Hij gebruiken om mij te veranderen ten goede.
Hij is overwinnaar van het kwaad in mijn leven. Daarom heb ik onwankelbare hoop. Gods liefde overwint.

Oscar Lohuis