Dwars door het vuur…

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 23
‘Iemand die al wijs is, wordt door kritiek nog wijzer’ (Spreuken 9:9, BIGT)

Als we terechte kritiek krijgen, is het duidelijk dat we er wijzer door worden als we er op de juiste manier mee omgaan. Maar hoe is dat met een onterecht oordeel?

Stelt u zich eens voor: u heeft nooit tegenspoed gekend, de zon scheen elke dag. U hebt of had fantastische ouders die altijd lief voor u waren. Er was nooit een confrontatie met wie dan ook. U bent nooit ziek geweest, had volop vrienden en u hebt fantastische kinderen. Wat voor een mens zou u zijn geworden?
Als we alleen maar voorspoed hebben, missen we de oefening om sterk te worden. Moeilijkheden vormen ons, tenminste, als we er met God doorheen gaan. De Heer gebruikt onrecht en tegenslag om ons te beproeven, te vormen en te louteren / zuiveren. Maar hoe doet Hij dat laatste?
Als vroeger goud en zilver gelouterd moest worden, deed de smid het onzuivere metaal in een pot boven het heetste vuur. Als het metaal in de pot kookte, kwamen alle onzuiverheden naar boven drijven en die konden er vervolgens worden afgeschept. Dit proces moest meerdere keren worden herhaald tot alleen het zuivere edelmetaal was overgebleven. Men vertelt wel dat de smid pas tevreden was, als hij in het vloeibare metaal zijn eigen spiegelbeeld kon zien.
Wanneer we in ons leven door het vuur van de beproeving gaan, komen er soms dingen uit ons binnenste tevoorschijn waarvan we nooit gedacht hadden dat ze er zaten. Maar wat eruit komt, zat er toch heus in! Als we een natte spons uitknijpen dan komt het (vuile) water eruit dat erin zat.
In Spreuken 20:30 staat een tekst met een belangrijk principe: ‘Slagen zuiveren de schuilhoeken van het binnenste.’
Door hete vuren in ons leven komen de zonden uit de schuilhoeken van ons hart bovendrijven. Pas als ze tevoorschijn komen en we ze belijden (en niet vergoelijken), kan God de rommel eraf scheppen en ons dieper reinigen. En Hij gaat door met ons te zuiveren tot het beeld van de Here Jezus in ons helder zichtbaar wordt! Dwars door het vuur maakt Hij u rein en puur!

Toen mijn man en ik in zo’n proces zaten, was dat heel heftig. Maar de Heer maakte de belofte uit Jesaja 43:2 helemaal waar: ‘Wanneer u zult gaan door het water, Ik zal bij U zijn, door rivieren, zij zullen u niet overspoelen. Wanneer u door het vuur zult gaan, zult u niet verbranden, geen vlam zal u aansteken.’
Die belofte is ook voor u.

Els ter Welle