Durf ook in 2013 in geloof je pijlen af te schieten!

ds. Paul J. Prijt • 89 - 2013 • Uitgave: 2
Ondernemen met passie
Een tijdje terug mocht ik als ‘Noorderbuur’ spreken op een jaarcongres van Belgische ondernemers. Als thema had ik gekozen: ‘Hoopvol ondernemen in de crisis’. Het congres ging o.a. over de mogelijkheden en uitdagingen van het gebruik van de nieuwe media. Moet je als winkel nu bijvoorbeeld ook een eigen webshop hebben en volop meedoen met de social media, of zijn dat juist bedreigingen voor de huidige fysieke winkels? Er werd in een forum fors over gediscussieerd, zeker nadat een deskundige van de Belgische Bank in duidelijke grafieken had aangetoond dat de economische toekomst er niet bepaald rooskleurig voor stond en er dus van ondernemers heel wat inzet, passie en creativiteit gevraagd zou worden in 2013. Overigens liet hij tussendoor fijntjes weten dat we ons als Nederlanders niet te snel rijk moesten rekenen en de Belgen het op heel wat terreinen beter zouden doen dan wij… Dat we het maar weten!

Ondernemen in een ongunstig klimaat
Maar hoe doe je dat in deze tijd eigenlijk: hoopvol ondernemen? Het ondernemersklimaat lijkt niet gunstig te zijn en hoe krijg je alle eindjes aan elkaar geknoopt dit jaar? Er komen veel dingen op ondernemers af die je onzeker kunnen maken. Dat geldt natuurlijk voor ondernemers die al langer op weg zijn, maar ik vraag me ook af hoe jonge mensen nog de moed kunnen hebben om een onderneming te beginnen? Gelukkig doen ze dat wel en het is mooi om te zien dat er door coaches en organisaties op allerlei manieren ondersteuning wordt gegeven aan jonge, talentvolle startende ondernemers. De Bijbel geeft ook voorbeelden van geestelijke ondersteuning die we denk ik best kunnen gebruiken. Zo aan het begin van een nieuw jaar wil ik u graag ter bemoediging meenemen naar een bijzondere geschiedenis op het moment dat de profeet Elisa op zijn sterfbed ligt en hoog bezoek krijgt van een koning die vlak voor een nieuwe onderneming staat en daar ook onzeker over is.

Een jonge ondernemende koning op het sterfbed van een oude profeet
Het is een wonderlijk tafereel (2 Koningen 13:14-19). De oude profeet van Israël staat op het punt zijn aardse leven te verruilen voor de eeuwigheid en dan komt de jonge koning Joas op bezoek aan zijn sterfbed. Moet je je voorstellen, de koning had nooit veel opgehad met godsdienst, de tempel, de profeten in het algemeen. Je zou kunnen zeggen hij had een leven als een rijke yuppie geleid en zich niet erg druk gemaakt over de diepere waarde van het bestaan. ‘Je leeft maar één keer immers en je moet eruit halen wat erin zit!’, was ongetwijfeld zijn devies. Wij zouden zeggen: geen trouw kerkbezoeker of lezer van stichtelijke lectuur. (hoewel?) Maar voor de profeet Elisa moet hij een zeker respect gehad hebben, hij had blijkbaar ergens een snaar geraakt! Vaak heeft dat te maken met het gevoel van echtheid en puurheid van geloof en handelen, die hij bij Elisa opgemerkt moet hebben. En als deze jonge Joas dan voor een moeilijke militaire onderneming staat, die hem zorgen baart, wil hij dat graag aan de profeet Elisa voorleggen.

Elisa stuurde deze zoeker niet weg
Elisa stuurt de koning niet weg, ondanks het pijnlijke feit dat hij hem en zijn boodschap altijd genegeerd heeft. Elisa is niet hardvochtig en wil ondanks alles ook op zijn sterfbed nog graag iets van zijn geloof delen met deze jonge koning. Huilend, oprecht ontroerd staat Joas bij Elisa’s sterfbed. Allerlei gevoelens lopen door elkaar heen. Hij roept het uit: “Vader, vader, strijdwagens en ruiterij van Israël!” Hij ziet Elisa blijkbaar als een soort geestelijke vader voor zijn volk en tegelijk iemand die als het ware vooruitgaat in de strijd! Bij de profeet proeft hij een soort geestelijk vuur en passie die hij in de rest van de vaak lauwe samenleving zo mist! Joas gebruikt weliswaar militaire beelden, maar daaronder zit een diep verlangen naar geestelijke kracht! Daar kunnen we in onze tijd ook zo naar verlangen, naar mensen met geestelijke passie en bewogenheid. Joas krijgt dan van Elisa een wonderlijke bemoediging! Hij legt zijn handen zegenend op de boog van Joas en moedigt hem aan de boog te spannen, het venster wijd open te zetten en zijn pijlen af te schieten!

Span de boog weer aan!
Een mooi beeld voor ondernemers, die de boog dit jaar van hun onderneming willen aanspannen om hun doel te bereiken in deze onzekere tijden. Velen voelen zich net als Joas onzeker. Maar Elisa bemoedigt Joas en zegt: deze pijlen zijn overwinningspijlen van de Here! Ach, zult u misschien net als Joas denken: mooie woorden van een oude profeet, maar de werkelijkheid kan zo weerbarstig zijn en we ervaren zoveel tegenwind en het is zo moeilijk om onze doelen te bereiken. Niks nieuws onder de zon beste mensen! Als Joas twijfelt krijgt hij een tweede bijzondere opdracht om met de pijlen op de grond te slaan en ook hier is Joas eigenlijk te bescheiden in zijn geloofsvertrouwen en slaat slechts drie keer op de grond waar hij volgens de profeet best wat meer geloofsvertrouwen had mogen tonen.
Op de grens van de eeuwigheid wordt Elisa toch nog teleurgesteld boos op deze Joas: waarom niet meer vertrouwen getoond en uitgestraald?

Open de vensters voor de zegen
Toch hoop ik dat juist ook ondernemende mensen door deze geschiedenis bemoediging mogen vinden in dit nieuwe jaar. Open je venster naar die kant waar dingen, ook bedreigingen, op je afkomen: je mag leven met een open raam naar morgen. Om oprecht te vragen en te bidden om de zegen in onze ondernemingen en niet alleen op de kritieke momenten zoals Joas! Opdat we in geloofsvertrouwen onze vensters (en zou daarmee in onze tijd ook de vensters van ‘windows’ bedoeld kunnen worden?) mogen openen om onze pijlen af te schieten.

Meer dan overwinnaars
Moge de Here u zegenen en dat u mag leven vanuit de overwinning die de Here op Golgotha en de opstandingsmorgen heeft behaald. ‘Maar wij zegevieren in dit alles glansrijk dankzij hem die ons heeft liefgehad. Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer’ (Romeinen 8:37-39, HSV).

Ds. Paul J. Prijt