Drie waarschuwingen van de rampen

Jan van Barneveld • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 9
Zoals de weeën de geboorte van een kindje aankondigen, zijn er duidelijke tekens van de 'eindtijd'. Het belangrijkste teken is het herstel van Israël, dat wij nu meemaken. Maar het profetische Woord geeft nog veel meer aanwijzingen van de komende eindtijd. Niemand zal achteraf kunnen zeggen: 'Wij hebben het niet geweten'. In Zijn grote genade en geduld waarschuwt de Here telkens weer. Hij hoopt dat de mensen, dat wij, ons bekeren. Maar er komt een tijd dat Hij zegt: 'Ik ben het berouwen moe!' (Jer.is:6). Dan breken de oordelen pas echt los. Maar zelfs onder de verschrikkelijke 'bazuingerichten (Openbaring 6:20 en 21) en onder de even vreselijke 'schaalgerichten' (Openbaring 16:9-11) klinkt de oproep tot bekering. Wij leven nu in een stroomversnelling van waarschuwende oordelen van de Heer, die over de hele wereld gaan. In Zijn profetie over de eindtijd vertelt de Here Jezus over de oordelen die aan de eindtijd voorafgaan. Leest u maar even mee: 'Volk zal opstaan tegen volk en koninkrijk tegen koninkrijk, en er zullen grote aardbevingen, en nu hier dan daar pestziekten en hongersnoden zijn, en ook vreselijke dingen, en grote tekens van de hemel' (Lucas 21:10, 11). We zien vijf verschijnselen: (Burger)oorlogen, aardbevingen, ziekten, hongersnoden en tekens aan de hemel.

DRIE GETUIGEN
In een samenvatting van het jaarverslag van de bekende protestantse ontwikkelingsorganisatie ICCO lezen we: 'Ook in 1998 hebben natuurrampen en door de mens veroorzaakte catastrofes duidelijk aangetoond hoe kwetsbaar de arme bevolking in het Zuiden in feite is'. Het Rode Kruis stelt vast dat er door die rampen in 1998 driemaal zoveel mensen zijn omgekomen (50.000) en driemaal zoveel schade (bijna 300 miljard gulden) is aangericht als in 1997. 'Maar', zegt het Rode Kruis, 'het jaar 1998 was een voorproefje vergeleken met wat ons te wachten staat'. Het eerste halfjaar van 1999 heeft bewezen dat deze sombere voorspelling van het Rode Kruis juist is gebleken. De derde getuige is de bekende Amerikaanse nieuwsfabriek CNN, die berichtte dat in 1998 meer (natuur)-rampen hebben plaatsgevonden dan in de tien jaar daarvoor. Opvallend is dat CNN aan zijn constatering het vermoeden koppelt dat 'er bijna iets bijbels in vervulling is gegaan'. Het lijkt erop dat 'de wereld' beter in de gaten heeft wat er gaande is, dan de meeste christenen! Er gaan inderdaad bijbelse profetieën in vervulling! De waarschuwingen van de Schepper, de Heer van hemel en aarde, worden steeds dringender en het vreselijke 'er zal geen uitstel meer zijn' (Openb. 10:7) kan wat West Europa en ons land betreft, elk moment klinken. De Here heeft al buitengewoon veel geduld met ons gehad!

EEN PAAR VOORBEELDEN
De serie rampen die de Here Jezus in Zijn eindtijdrede noemt, komen we bij de profeten regelmatig tegen. Jeremia en Ezechiël spreken voortdurend over 'het zwaard', 'honger' en 'pestziekten', als voorlopers van de verwoesting van Jeruzalem. Ook in die tijd waren er waarschuwende oordelen van de God van Israël. De profeet Amos doet hetzelfde met betrekking tot de wegvoering van het Tienstammenrijk door Assyrië (Amos 4:io). Het is een bijbels patroon, dat rampen als waarschuwingen voor het oordeel uitlopen. Zo zullen de oordelen van onze tijd uitlopen op de 'zegelgerichten' van de eindtijd (Openbaring 6:3-6). Immers ook daar is sprake van 'het zwaard', van 'honger' en van 'ziekten', maar dan op wereldwijde schaal. Over de enorme toename van het aantal aardbevingen hebben wij u al bericht en u hoort daar regelmatig over op het nieuws.

Over de toename van het aantal oorlogen ziet u meer dan u lief is in de verschillende nieuwsprogramma's. De ondervoede mensen die de kampen in Macedonië en Albanië werden binnengebracht hebt u gezien. Er wordt weer een grote hongersnood voorspeld in de Hoorn van Afrika. In de sloppenwijken van de grote megasteden wordt veel honger geleden. De verwoestijning is geen halt toegeroepen. Dit betekent dcr+ er steeds minder landbouwgrond ter beschikking is. Zeer opvallend is de toename van het aantal ziekte. Tropenartsen spreken met een vakterm over 'emerging diseases'. In het Nederlands: 'opkomende ziekten'. Dat zijn nieuwe infectieziekten die ontdekt worden of oude, bekende ziekten die ineens, razendsnel om zich heen grijpen. Enkele jaren geleden dacht de medische wereld nog dat infectieziekten op het punt stonden om uitgeroeid te worden. Maar dat blijkt een vergissing.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er in de afgelopen dertig jaar zo'n twintig ontdekt zijn! Aids is de bekendste 'nieuwe ziekte'. Ook de 'veteranenziekte', die onlangs in ons land meer dan twintig doden veroorzaakte, hoort in dit rijtje thuis. Deze ziekte is pas in 1976 in de V.S. ontdekt. Daarbij komen de ziekten die opnieuw de kop opsteken. Eén van die ziekten wordt 'dengue' ofwel 'knokkelkoorts' genoemd. Men vermoedt dat vervuiling een oorzaak is van deze ziekte. Elk jaar worden 20 miljoen mensen -let dengue geïnfecteerd. Difterie stak onlangs in Oost Europa weer de kop op. Iedereen die naar Afrika reist weet dat er tegen malaria nauwelijks een 'medicijn gewassen is'. De malariamuggen zijn resistent geworden tegen de meeste medicijnen. Deze waarschuwende 'tekens' worden ook door de meeste christenen in de wind geslagen. Ieder gaat maar z'n gangetje totdat de Here het 'berouwen moe wordt'. We weten dat de toenemende anti-Israël houding in de wereld de druppel zal zijn, die de emmer van Gods toom zal doen overlopen. We zijn gewaarschuwd!

DRIE WAARSCHUWINGEN
Een reactie op de tekens van oorlogen, natuurrampen, ziekte en aardbevingen, die wij veel tegenkomen en die ook ergens diep in ons hart leeft is: 'De Heer komt spoedig'! Het is ons blij vooruitzicht dat wij 'de Here tegemoet gaan in de lucht en zó altijd met de Here zullen zijn' (1 Thess.4:17). Maar in verband met deze 'waarschuwende oordelen' geeft de Bijbel ons nog drie ernstige waarschuwingen:
* De waarschuwing van Lucas 13:1-5.
* De waarschuwing van Openbaring 6:6-8.
* De opdracht van Galaten 6:9 en 10.

PILATUS EN DE TOREN
De mensen in Israël waren opgeschrikt door twee rampen: Een gruwelijke slachtpartij door Pilatus en een neerstortende toren die 18 mensen verpletterde. Sommigen maakten er een theologisch probleem van. De Here Jezus zei tegen hen, en zegt tegen de wereld en tegen ons, die dagelijks met rampen worden geconfronteerd: '…als jullie je niet bekeert, zullen jullie net zo omkomen'. Als Nederland zich niet bekeert… als de kerk en als uw gemeente zich niet bekeert, als u en ik ons niet bekeren, dan lopen we het 'risico van Kosovo' of het 'risico van het zwaard en de honger' of 'het risico van dengue'.

DE EINDTIJD
Al die rampen wijzen naar de eind-tijdrampen die over de hele aarde (wellicht met uitzondering van Israël) zullen komen. Die lopen uit op de gerichten die in Openbaring 6:46 beschreven zijn. Deze wel zeer ernstige waarschuwing mogen we niet in onze verkondiging achterwege laten. De prediking is te eenzijdig gericht op de grote liefde van God, waarmee Hij in al onze noden wil voorzien. Het geloof van het einde van de 20e eeuw is teveel 'ik-gericht'. Ook de prediking van het dreigende oordeel heeft een bijbelse plaats. Juist in deze tijd.

DOE GOED
Paulus zegt: 'Laten we niet moe worden goed te doen, want, wanneer het eenmaal tijd is, zullen we oogsten als wij niet verslappen. Laten wij dus, daar wij de gelegenheid hebben, doen wat goed is voor allen, maar in zonderheid voor onze geloofsgenoten'. We kunnen nog goed doen. We kunnen nog projecten steunen van goede, christelijke organisaties. Rampenhulp is nog mogelijk. Kerken in die rampgebieden hebben machtige kansen om door daden en met woorden te getuigen van de genade en de liefde van de Here Jezus. Tienduizenden komen elke dag tot geloof. Christenen horen vooraan te staan in de hulpverlening.

EEN KLEIN VOORBEELD
Onze kinderen doen ook mee. Vorig jaar hebben meer dan 80.000 kinderen met Sinterklaas een schoenendoos met cadeautjes gevuld voor een kind in een rampgebied. Ruim 60.000 zijn naar het Afrikaanse Guinee gegaan. In dat land is 80% van de mensen Moslim. Er zijn ook meer dan 600.000 vluchtelingen. De kerk, die de schoenendozen verdeelde stuurde een verslag. Men schreef dat ouders en kinderen in die kampen tranen in de ogen hadden toen ze in de gaten kregen dat kinderen in zo'n ver, Westers land aan hen hadden gedacht. Een Moslim jongetje in een ziekenhuis vroeg verbaasd aan zijn vader: Papa, waarom houden die christenen zoveel van ons, terwijl wij Moslims zijn?' Die vader wist het antwoord niet, maar het teamlid vertelde dat de Here Jezus alle mensen liefheeft en ieder, die in Hem gelooft, redt! Dit jaar hoopt deze wereldwijde actie bijna 3 miljoen schoenendozen met cadeaus uit te delen. Wij hebben nog heel wat gelegenheden om goed te doen.

Wees dan een zoutend zout voor de Heer!

drs. Jan van Barneveld