Drie legers op weg naar de eindtijd

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: 7
Een paar vragen: Komt er nu, na 65 jaar vol mislukte pogingen, een Palestijnse staat binnen Israël? Kan het plan van John Kerry, na 65 jaar vol mislukte plannen, de vrede en veiligheid brengen waar Israël naar snakt? Waar zien we Gods Hand in de chaos rond Israël en de grote, onoplosbare problemen in de wereld? Zijn er profetische tekenen die naar de eindtijd wijzen zichtbaar? Welke legers nemen deel aan de strijd om Jeruzalem en het Koninkrijk? In welk leger strijden wij?

In Israël zijn weinig mensen, Joden noch Arabieren, die in het ‘vredesproces’ van John Kerry geloven. Uiteindelijk zullen alle onderhandelingen stuklopen op Jeruzalem. De Palestijnse Autoriteit gesteund door de Arabische Liga en heel de moslimwereld, willen Oost-Jeruzalem inclusief de Tempelberg. Dat is een islamitische geloofszaak. Want Jeruzalem zal volgens hun eschatologie de hoofdstad van de wereld worden. Onder hun messias, de Mahdi, en de islamitische wetgeving, de sharia. Israël zal Jeruzalem nooit opgeven. Het is ‘de stad van de grote Koning’ (Psalm 48:3; Matteüs 5:35), de eeuwige, ongedeelde hoofdstad van Israël, de stad van de Tempels en van de komende Tempel.
Het ‘vredesplan’ van John Kerry wil Jeruzalem en het land delen. Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat. Maar Jeruzalem is een ‘onbeweeglijke rots’. Allen die daar beweging in willen brengen en Gods land delen, zullen zich lelijk verwonden (Zacharia 12:3 en Joël 3:2). Misschien denkt de Paus stilletjes aan het spreekwoord van de ‘twee honden die om een been vechten’. Uiteraard is Jeruzalem veel belangrijker dan het been van die honden. Het is een van de zeven lonten naar het kruitvat boordevol explosieven, het Midden-Oosten, waardoor een wereldbrand/-oorlog kan ontstaan.

Nog zes lonten
Het Midden-Oosten, met Israël als centrum, is een brandhaard waar veel lonten heenlopen.
• De dreiging van de islamitische bom van Iran is angstig reëel. Dr. Peter Pry van een organisatie voor nationale veiligheid in de VS, denkt dat Iran de bom al heeft. In elk geval gaan de ayatollahs rustig door met het verrijken van uranium en pittige dreigementen aan de adressen van de VS en Israël. Wanneer zal Netanyahu ingrijpen? Hoe loopt dat af? Een regionale oorlog of een wereldoorlog met kernwapens? Wat er ook gaat gebeuren, Israël krijgt de schuld. We zien hier twee van de drie legers van de eindtijd tegenover elkaar staan. Het Israëlische leger en islamitische strijdmachten, gesteund door bijna de hele wereld.
• Een volgend gevaarlijk lont is het terrorisme. Hezbollah, verschanst tussen angstige Libanese burgers, staat klaar om een groot arsenaal raketten op Israël af te vuren. Regelmatig moet Israël een konvooi met de meest moderne wapens op weg naar Hezbollah bombarderen. Dan Hamas en een pittig aantal ‘losse’ terroristengroepen die klaarstaan om de islamitische hemel te verdienen door het vermoorden van Joden. Elke verdediging van Israël tegen het terrorisme krijgt verontwaardigde reacties van ‘buitensporig geweld’ of ‘in strijd met internationaal recht’ en dergelijke loze kreten. Ook van deze duistere machten heeft de Here Jezus gezegd: ‘De dief komt alleen maar om te stelen, te slachten en te verdelgen’ (Johannes 10:10).
• Het gevaar van gifgas uit Syrië is gelukkig minder geworden. Nu komt er een nieuw gevaar. In het Vrije Syrische Leger vechten een aantal fanatieke, jihadistische groepen mee. Naast de strijd tegen Assad en het verjagen en vermoorden van christenen is Israël hun hoofddoel. Zij hebben langs de grens met de Golan grote gebieden van Syrië onder controle. In Syrië zijn tussen de 30.000 en 40.000 jihadisten bij de strijd betrokken. Zo wordt Israël tegen z’n wil in de oorlog van Syrië betrokken. Deze lont is al aangestoken.
• Het wereldwijd snel opkomende antisemitisme is voor de wereld de gevaarlijkste lont. Want de HERE zegt over Israël: ‘Wie u aanraakt, raakt Zijn oogappel aan’ (Zacharia 2:8). De boycotcampagnes tegen Israël zijn ouderwets antisemitisme in een modern jasje. Immers, de nazi’s riepen al: “Kauft nicht bei Juden”. Dit antisemitisme jaagt momenteel veel Joden uit Frankrijk en uit de Oekraïne.
• De internationale BDS-campagnes (Boycot, Delegitimeren, Sancties) vormen momenteel de meest ‘succesrijke’ antisemitische activiteit. In ons land is de beruchte Van Agt daar druk mee bezig. De belangrijke Duitse Bank overweegt mee te doen. Nederlandse banken staan onder druk. Een van de redenen waarom velen bang zijn dat Netanyahu het ‘vredesplan’ van Kerry zal tekenen, is zijn vrees dat de VS Israël economisch zal ‘straffen’. Blijkbaar voelt Netanyahu zware druk van Obama en Kerry. Ook een vorm van antizionisme om Israël te dwingen dat levensgevaarlijke ‘vredesplan’ te tekenen.
• De wereldwijde leugencampagne tegen Israël werpt zijn smerige antizionistische vruchten af. Erg is dat sommige kerken fanatiek meedoen. Bijvoorbeeld de Presbyteriaanse Kerk in de VS, die een studie heeft gepubliceerd waarin zionisme racisme wordt genoemd en oproept om het ‘lijden van Palestijnen’ naast de Holocaust te noemen. ‘Christenzionisten zijn gevaarlijk en een bedreiging voor de vrede in het Midden-Oosten.’ Het is wel duidelijk bij welk leger die kerk hoort. Verdrietig voor hun gelovigen.

Gods machtige hand
Op twee manieren is Gods hand zichtbaar in deze narigheid. De HERE is de God van Israël. Hij duldt niet dat Zijn werk door het ‘leger van de islam en de wereld’ met de vele afdelingen wordt afgebroken of zelfs maar tegengewerkt. In Jeremia 30 lezen we: Ik ‘breng hen terug in het land dat Ik aan hun vaderen gegeven heb, zodat zij (niet de Palestijnen) het zullen bezitten.’ In die herstelperiode zal er ‘een tijd van benauwdheid voor Jakob’ komen; ‘maar daaruit zal hij gered worden.’ Met al die volken, met het leger van Israëlhaters, zal de HERE ‘voorgoed afrekenen’ (zie Jeremia 30:2-11). Over die landen komen Syrië-situaties, meer recessie, natuurrampen, opstanden en oorlogen. Dat zijn tekenen die de Here Jezus voorzegd heeft in Zijn ‘rede over de laatste dingen’. De HERE zal tegelijk doorgaan met Zijn herstelplan voor Israël. De messiaanse beweging groeit. Joden komen thuis. We wachten op Efraïm.

Drie legers
Er is tegelijk een enorme geestelijke strijd gaande om Israël en het komende Koninkrijk. Die oorlog wordt dus op aarde en in hemelse gewesten gevoerd. De aartsengel Michael (betekent ‘Wie is als God’) voer(t) de strijd met Satan en zijn engelen (Openbaring 12:7). In de benauwde eindtijd zal Michael Israël en zijn leger steunen (Daniël 12:1). Satan strijdt op aarde met de islam als voorhoede en veel steuntroepen die bijvoorbeeld de terroristen financieel steunen, of roepen: “Een Palestijnse staat” en leugencampagnes over Israël ontketenen, kortom een leger antizionisten. Ten slotte het derde leger, dat twee machtige wapens van de HERE, de God van Israël, heeft gekregen: Het woord van God en gebed. Laten wij die wapens intensief gebruiken.

Jan van Barneveld