Door welke vrouw laat jij je verleiden?

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 17
’Vrouwe dwaasheid roept naar de voorbijgangers die rechtdoor willen gaan. Wie ook maar onverstandig is, laat hij van zijn weg hiernaartoe afwijken’ (Spreuken 9:13-16).

Vrouwe dwaasheid heeft het vooral gemunt op jonge mensen die nog veel moeten leren, gemakkelijk te beïnvloeden zijn en het rechte pad willen gaan.1 Ik denk daarbij aan jonge mensen die een goede christelijke opvoeding hebben gehad en goede normen en waarden hebben geleerd.

Het zijn deze jongeren die ze indringend toeroept: “Kom bij mij! Ga niet rechtdoor maar wijk naar mij af!” Overigens lezen we in vers 4 dat de wijsheid hetzelfde doet. Ook zij roept jonge onervaren mensen. Er wordt aan onze jeugd getrokken van twee kanten. Beide vrouwen proberen hen voor zich te winnen. Eigenlijk zou de keuze niet zo moeilijk moeten zijn. De ene vrouw wordt getekend als een rijke wijze dame en de andere als een dwaze lellebel.

Geheimhouden
Je zou toch denken dat iedereen zou kiezen voor wijsheid? Helaas geven velen, jong en oud, gehoor aan dwaasheid. Zij biedt plezier voor een ogenblik, ze verleidt om de gemakkelijke weg te gaan. Ze zegt: “Wat maakt het uit, niemand hoeft het te weten, we houden het geheim” (vers 17). Wie kiezen wij als er een strijd in ons woelt? We weten wel wat goed is, maar worden toch gelokt om datgene te doen wat niet goed is.

En het begint vaak in het klein, in onze gedachten. Mijn man was helemaal niet huishoudelijk. Ik vond dat in onze eerste huwelijksjaren best moeilijk. Op een keer waren we bij een echtpaar uit onze gemeente uitgenodigd om te komen eten. Toen we binnenkwamen ontving de vrouw ons en ging gezellig bij ons zitten praten tot haar man klaar was met het eten klaarmaken. Ik dacht: “Was mijn man maar een beetje zoals deze man.”

Denken afkappen
Misschien ziet u daar niets verkeerds in, maar ik voelde dat ik dit denken meteen moest afkappen. Een paar maanden later bleek deze man ernstig in de fout te zijn gegaan. Wat was ik blij dat mijn man niet een beetje was zoals hij. Herman is altijd door en door betrouwbaar geweest. Corrie ten Boom zei: “Je kunt niet voorkomen dat vogels (de verzoekingen) boven je hoofd vliegen. Je kunt er wel voor zorgen dat ze geen nestje in je haar bouwen.”

Els ter Welle

1 De HSV vertaalt met ‘onverstandigen’, maar de grondtekst zegt: argeloos of onervaren.